• Udskriv
  • Bookmark

DEN FØRSTE ESPRESSO I RUMMET

3. maj 2015, 12:44 GMT

En visionær drøm bliver til virkelighed

I dag blev Samantha Cristoforetti ikke bare den første italienske kvinde i rummet, men også den første astronaut i historien til at drikke en autentisk italiensk espresso mellem stjernerne.

Takket være den revolutionerende ISSpresso-maskine kunne Samantha og de andre besætningsmedlemmer på International Space Station nyde en ægte Lavazza-espresso med de samme Lavazza-kaffekapsler som på jorden.

ISSpresso er den første kapselbaserede espressomaskine, der fungerer under de ekstreme forhold i rummet, og den er opkaldt efter International Space Station (ISS), hvor den er installeret.

Den er resultatet af et projekt gennemført af Lavazza og Argotec, som er et italiensk ingeniørfirma specialiseret i design af luftfartssystemer og den førende europæiske producent af sund og nærende mad til indtagelse i rummet.

Partnerskabet mellem Argotec og Lavazza, sammen med det italienske rumagentur (ASI), viser, at synergien mellem to italienske virksomheder i Torino, som er de førende inden for deres branche, kan skabe ekstraordinære resultater af international betydning.

ISSpresso er en teknologisk og ingeniørmæssig bedrift, som kan lave en perfekt espresso i vægtløs tilstand. En teknologisk udfordring, der opfylder mange strenge krav fra NASA og det italienske rumagentur (ASI) i forhold til de tekniske funktioner og sikkerheden.

Denne store videnskabelige milepæl og ingeniørmæssige bedrift bidrager også til at øge vores forståelse for principperne bag strømningslæren og mikrogravitet, ligesom den er med til at øge livskvaliteten for astronauterne på ISS.

ISSpresso slog endnu en rekord, da den blev udviklet på kun 18 måneder, hvilket er meget hurtigere end normalt for rumprojekter. Maskinen er så kompleks, at den vejer ca. 25 kg, fordi der af sikkerhedsårsager er to af alle kritiske dele i overensstemmelse med de specifikationer, der blev aftalt med ASI.

Det innovative kapselsystem kan også brygge en caffè lungo eller varme drikke som te, infusioner og bouillon, så maden også kan rehydreres. Nogle af løsningerne er blevet patenteret internationalt, hvilket vil komme både fremtidige rummissioner og aktuelle projekter på jorden til gode.