• Udskriv
  • Bookmark

Arabica og Robusta kaffe

To sorter, uendeligt mange blandinger

Kaffeplanten tilhører rubiaceae-familien, genus coffea, der har næsten 90 arter.

Der er tre sorter, som er de vigtigste for kaffeindustrien: coffea arabica, coffea canephora (også kendt som coffea robusta), og coffea liberica. En stedsegrøn busk, der gror mellem Krebsens vendekreds og Stenbukkens vendekreds.

Kaffeplantager har brug for masser af vand, især i hele den vegetative fase.

Coffea arabica, med alle sine sorter, catui, caturra, catimorra, mundonovo, osv.) udgør i dag to tredjedele af verdens kaffeproduktion. Planten er temmelig delikat og kræver større omhu end robusta-sorten; Bønnerne har en aflang, oval form, en blågrøn farve og en bugtet rille, der næsten ikke kan ses.

Det ideelle levested for coffea arabica er i en højde på mellem 600 og 2000 meter – jo højere oppe den gror, jo bedre er bønnernes aroma og smag.           

De største kaffeproducerende lande i verden ligger i Syd- og Centralamerika, men der kan også findes fremragende kvalitetsbønner i nogle områder af Afrika og Asien. Markedet tilbyder en bred vifte af arabica-kaffe, og bønnernes mangfoldighed i smagen afspejler bønnernes oprindelsesland og de mange sorter.    

Arabica-kaffe er kraftig aromatisk med en sød og let syrlig smag. Koffeinniveauet er lavere end i robusta-sorten, ca. 1,4 % i den grønne kaffe.

Arabica

Robusta

Coffea canephora (robusta) er udbredt i Afrika, Asien og Indonesien, og tegner sig i dag for omkring en tredjedel af verdens kaffeproduktion. Den gror i højder mellem havets overflade og 600 m, hvor den kan tåle meget varmt og fugtigt klima med højeste temperaturer på over 30 °C.
Efter ristning er udbyttet en fyldig kaffe med en chokoladeagtig smag og en vedholdende eftersmag.

 

Vi anbefaler