• Udskriv
  • Bookmark

KAFFEHØSTNING

En kvalitetskaffe starter ved høstningen og under de indledende tilberedningsprocesser

Hvordan høstes kaffen?

Disse to metoder til at høste kaffen, er de mest anvendte:

  • Plukning: Kaffeplukning foregår udelukkende ved håndkraft, hvor modne kaffebær udvælges og plukkes ét efter ét, så plukkerne skal igennem afgrøden flere gange. Dette giver en mere ensartet og høj kvalitet.
  • Stripping: Stripping er en proces, som enten kan være manuel eller mekanisk, hvor al frugten trækkes af på én gang, når den når en gennemsnitlig modenhed. Det kræver ofte en ekstra kontrol for at fjerne urenheder og umodne eller gærede kaffefrugter.

Ekstrahering af kaffebønnerne  

Det næste trin er at ekstrahere kaffebønnen fra frugten ved hjælp af enten våd- eller tørbehandling:

  • Vådbehandling bruges til frugt, der er blevet høstet ved plukning, og giver en kaffe, der klassificeres som vasket eller mild. Vådbehandlede kaffebønner er den mest eftertragtede variant med et ensartet udseende. 

Denne forarbejdningsmetode kræver kaffefrugter med en ensartet modning og konsistens. En maskine fjerner skallen fra kaffebønnerne, og de lægges derefter i vand til gæring for at fjerne planteslim (frugtkød). Derefter vaskes bønnerne og tørres i solen eller en tørremaskine. Endelig fjernes de to sidste beskyttelsesmembraner fra bønnerne.

  • Tørbehandling skaber en kaffetype med et mindre ensartet udseende, som kaldes "naturlig". Den nyhøstede frugt spredes ud i solen for at lufttørre i 2-3 uger. Solens stråler og den efterfølgende mekaniske bearbejdning fjerner bønnernes skal, frugtkød og beskyttelsesmembraner.
  • Der findes også en kaffeforarbejdningsmetode, som er en slags mellemvej, hvor der bruges en maskine til at fjerne både skallen og frugtkødet, så der kun bruges vand til at vaske bønnerne. Derefter lægges de ud i solen til tørring eller tørres i en tørremaskine.