• Udskriv
  • Bookmark

EGYPTEN

Cairo, verdens første kaffeby

EGYPTEN - Cairo, verdens første kaffehovedstad. EGYPTEN Cairo, verdens første kaffehovedstad.



Kaffedrikning i Egypten udvikledes takket været et broderskab bestående af sufistiske, islamiske mystikere, der brugte kaffe i forbindelse med bøn. Drikken kom dog hurtigt til at spille en social og kulturel rolle: Ved slutningen af det 17. århundrede havde Cairo allerede 643 bayt quahwa, kaffehuse, der udviklede sig til kulturelle centre og samlingssteder.

Selv i dag er kaffedrikning en vigtig social begivenhed for egyptere af alle samfundslag. I mange tilfælde udvikler et kaffehus sig til at blive en slags litterær kreds eller politisk klub, men den fredfyldte, afslappede atmosfære gør det også til et ideelt sted at lave forretninger. Faktisk finder man mange kaffehuse på markeder, hvor de handlende mødes for at forhandle.
I Egypten, som i Syrien, skal man også sige, hvor meget sukker man foretrækker, når man bestiller kaffe, idet der anvendes sødet vand til fremstillingen. Man kan vælge mellem let sødet (arriha), medium sødet (mazboot) og meget sødet (ziyada): Bitter kaffe (sada) bruges kun ved sørgelige lejligheder som f.eks. begravelser.

EGYPTEN - Opskrifter OPSKRIFTER




Kahwa bl baharat - Krydret tyrkisk kaffe
En krydret udgave af den klassiske, tyrkiske kaffe, der er typisk for Alexandria

Ingredienser:

  • 2,5 kg ristet kaffe, kværnet i tyrkisk stil
  • 100 g pulveriseret grøn kardemomme
  • 50 g pulveriseret muskatnød
  • 25 g pulveriseret nellike
  • 10 g gummi mastic
  • 3 kopper vand
  • sukker efter smag

Tilberedning:
Forbered ingredienserne, og bland omhyggeligt alle de tørre dele. Hæld tre kopper koldt vand i en tyrkisk kaffekande (kanaka) og tilsæt tre store teskefulde af den krydrede kaffeblanding samt sukker efter smag.

Rør det godt sammen og sæt det på varmen, til kaffen begynder at koge, og en skum af kaffepulver danner sig på overfladen. Server så omgående, idet et par skefulde skum først fordeles i hver kop, hvorefter der toppes op med kaffe.


Basbousa bil los - Mandel-/semuljekage
En af egypternes yndlingsdesserter, der fremstilles med semulje (simeet) og som regel serveres til morgenmad sammen med kaffe og muligvis med lidt fløde (eshta) eller syltetøj.

Ingredienser:

  • 1 kop semuljegryn
  • 1 kop mandler
  • 180 g smør
  • En håndfuld søde, afskallede mandler
  • Til siruppen (sharbaat)
  • 3 kopper vand
  • 2 kopper sukker
  • Saften af 1 citron


Tilberedning:
Siruppen laves ved at koge vand og sukker med citronsaften i et par minutter. I mellemtiden hakkes mandlerne fint og ristes i smørret sammen med semuljegrynene i omkring 15 min., indtil ingredienserne er let brunede. Læg dernæst blandingen i en smurt metalform, spred den godt ud, glat overfladen og bag den gylden i ovnen ved 180 °C. Tag den ud af ovnen, og hæld den kogende sirup henover.