• Udskriv
  • Bookmark

ETIOPIEN

De første kaffedrikkere

ETIOPIEN - De første kaffedrikkere ETIOPIEN De første kaffedrikkere



Arabicakaffe stammer faktisk fra Etiopien og ikke fra Brasilien, som mange tror. Etiopierne var de første, der opdagede kaffen. Der er mange myter og legender om denne opdagelse: Den bedst kendte er nok historien om den unge fårehyrde, Kaldi, der opdagede, at kaffe havde regenererende egenskaber efter at have set sine geder nippe til de modne kaffebær.

De direkte efterkommere af de første kaffedrikkere er Oromo-folket, en stamme der har boet i Kaffa-regionen i cirka 500 år. Oromo-folket tilbereder stadig kaffen som i fordums tid og bruger alle de spiselige dele på planten: Bladene bruges til en drik kaldet kuti, skallerne bruges til hoja, en drik, der blandes med mælk, mens bønnerne ristes let til fremstillingen af bunna qela, en energirig snack med smør og salt og med stor symbolsk betydning.

I andre dele af landet er buna et kendt ritual i tilberedningen af sort kaffe. Kaffen håndristes, knuses i en morter og blandes dernæst i en jebena, en typisk etiopisk kaffekande af terrrakotta.


ETIOPIEN - Opskrifterne OPSKRIFTER




Buna - 
Etiopisk kaffe
I Harar-regionen anvender Oromo-, Larari-, Amara- og Somali-grupper en jebena til ceremoniel tilberedelse af kaffe derhjemme. Kaffen kan også krydres med sort kardemomme. I andre områder af landet anvendes andre krydderier, f.eks. bruges ingefær i Kaffa-regionen og kanel langs den sudanesiske grænse. Mange muslimske samfund fra Kaffa-regionen foretrækker at tilsætte salt frem for sukker til deres kaffe, eller de smelter en teskefuld smør ned i koppen.

 

Ingredienser til jebena til 10

  • 1 liter vand
  • 16 teskefulde arabicakaffe
  • ½ teskefuld sorte kardemommefrø (efter ønske)
  • sukker efter smag


Tilberedning:

Skyl de grønne kaffebønner og lad dem dryppe godt af. Rist dem blidt i en gryde eller på en rist over medium varme, og rør konstant for at sikre jævn ristning.
Når bønnerne er gyldenbrune, lægges de i en terrakottaskål og sættes til afkøling, hvorefter de kværnes enten i en kaffekværn eller en traditionel morter af træ. I mellemtiden hældes vand i jebenaen, og den sættes over varmen, eller hvis det er muligt direkte på varme kul.
Når vandet begynder at koge, tilsættes den pulveriserede kaffe gradvist i jebenaen. Tilsæt dernæst pulveriserede krydderier, om ønsket, og sving beholderen rundt for at blande brygget. Sæt det til side i mindst 5 minutter eller helt op til maksimalt 15 minutter for at lave en stærkere kaffe. Lad dernæst brygget løbe gennem et filter ned i keramikkopper og server.


Kulti - Udblødte kaffeblade
Denne drik er vidt udbredt i Harar-regionen blandt Oromo- og Somali-stammerne. Den tilberedes med bladene fra arabicabusken, der er plukket og tørret i solen (amertassa). I Kaffa-regionen bruges de nedfaldne blade til denne drik.

Ingredienser:

  • 1 liter vand eller mælk, eller halvt af hver
  • 2 håndfulde arabicakaffeblade
  • Sukker eller salt efter smag

Tilberedning:
Rist bladene let over varmen. Knus dem groft med fingrene. Kog vandet i en stor metaltepotte. Tilsæt bladene og kog videre over medium varme i cirka 15 minutter. Tilsæt sukker efter smag, og server drikken i tekopper.


Hoja - "kaffe" af arabicaskaller
Dette er den styrkende drik, som kaffefarmere, landmænd og fårehyrder fra Harar-regionen tager med sig i marken for at kunne slukke tørsten, mens de tygger på khat-blade.

Ingredienser:

  • 1 liter vand
  • 4 håndfulde kaffeskaller
  • 250 ml mælk

Tilberedning:
Skyl kaffeskallerne under rindende vand. Knus dem godt, og rist dem let på en varm pande. Kog vandet separat i en lille gryde. Tilsæt de ristede skaller, og lad det koge over medium varme i 15 minutter. Tilsæt mælk til drikken, og sæt den til side i 5 minutter. Lad drikken løbe gennem et filter, og server den varm.


Bunna qela - Kaffe ristet med smør og salt. Kaffen ristes med smeltet smør og krydres med en blanding af mange forskellige krydderier (kardemomme, hvidløg, spidskommen, gurkemeje, bukkehornsfrø, basilikum, ingefær, nelliker, peber og andre lokale, aromatiske urter). Denne drik serveres som en appetizer i visse regioner eller som erstatning for kaffe, når det ikke er muligt at tilberede den på den traditionelle måde.

Ingredienser:

  • 450 g arabicabønner
  • 450 g krydret smør
  • salt efter smag

Tilberedning:
Rist de grønne kaffebønner på en metalpande over jævn varme, idet man sørger for ikke at brænde dem og sikrer en jævn ristning. Bland de stadigt varme bønner med det krydrede smør og salt og opbevar dem i en tillukket beholder.


Yebunna Tejj - Honningvin tilsmagt med kaffe
Tejj er en let alkoholisk drik (6-9 %), der som regel drikkes af de ortodokse samfund på festdage og særligt til bryllupper. Den er meget populær og mere dyr end almindelig øl og fremstilles ofte af honning af høj kvalitet (Tigris-honning). Der findes mange regionale opskrifter, men her er en udgave krydret med kaffe.

Ingredienser:

  • 360 g Gesho-blade (Rhamnus
  • 1 liter ren honning
  • 3,8 liter vand
  • 450 g kaffebønner

Tilberedning:
Bland honning med vand i en stor skål og hæld blandingen på et glas eller i en stålbeholder og stil den til gæring et varmt sted. Sæt dernæst 1,5 liter af blandingen til at koge over jævn varme i 15 minutter sammen med gesho-bladene. Si og køl af. Tilsæt den afkølede væske, sammen med bladene til den resterende blanding af honning og vand. Lad dette gære i endnu 5 dage. Når blandingen begynder at gære fjernes gesho-bladene med en si, og gæringen fortsættes i yderligere et døgn.
Rist dernæst kaffebønnerne, køl dem af og hak dem fint, før de tilsættes til drikken i en gazepose. Lad væsken stå i 15-20 dage i en lufttæt beholder, så smagene kan udvikle sig. På dette tidspunkt kan man hælde drikken på flasker.