• Udskriv
  • Bookmark

JAVA (INDONESIEN)

Mysterie og legender: Luwak og gamle traditioner

JAVA (INDONESIEN) - Mysterie og legender: Luwak og gamle traditioner JAVA (INDONESIEN) Mysterie og legender: Luwak og gamle traditioner




Hvad angår kaffekultur, er Java en af de mest interessante indonesiske øer takket være sameksistensen mellem mange forskellige samfundsgrupper: Indo-buddhister, folk fra østen, muslimer og folk fra vesten. Kaffen kom først til Java i 1706 og blev bragt dertil af hollandske købmænd, der ønskede at starte kaffedyrkning i et tropisk klima. De første høstresultater for Java-kaffen var overraskende gode, men et udbrud af kafferust førte til en forkærlighed for mere modstandsdygtige arter.

Øen har en ekstremt værdifuld, næsten legendarisk, kaffetype: Luwak-kaffe, som kan være forfærdeligt dyr. Bønnerne gennemgår en proces, hvor de først spises af det lille pattedyr, luwakken, der elsker smagen af kaffebønner. Tilsyneladende reducerer dyrets fordøjelsessystem bitterheden i kaffen og giver en helt særlig aroma.



På Java er kaffe også en del af en mystisk tradition, nemlig tilbedelsen af den hvide bøffel, et magisk dyr, som man ofrer bananer og kaffe til. Kaffe er også vigtig ved begravelsesceremonier, hvor afdøde bydes farvel med en kop kaffe og en pakke lokale cigaretter. Kaffe bruges også i skønheds- og wellnessbehandlinger såsom massage, skrubbe- og ansigtsmasker, der er de mest hyppige kosmetiske og terapeutiske anvendelsesområder.

JAVA - Opskrifterne OPSKRIFTER





Kopi Santen - Kaffe med kokosmælk

Ingredienser:

  • ½ kokosnød
  • 1 stor teskefuld kaffepulver
  • 2/3 glas kogende vand
  • 1/3 glas kokosmælk
  • 3 teskefulde palmesukker
  • vand efter behov

Tilberedning af kokosmælk:
Vælg en moden kokosnød, der er fuld af mælk. Lav et hul i skallen i et af de tre "øjne", hæld al væsken ud og stil til side.




Brug en tung genstand til at banke på kokosnødden, idet du drejer rundt i hånden, så frugtkødet lettere kan løsnes fra skallen. Slå så helt i stykker og tag frugtkødet ud. Riv halvdelen af kødet ned i en skål. Dæk det til med samme mængde vand, bland det godt, og tryk det dernæst i et klæde, så du presser så meget som muligt af kokosmælken ud. Sæt det til side. Opskriften bliver lettere, hvis man anvender færdig kokosmælk, der kan købes i næsten alle supermarkeder.

Tilberedning:
Øs en stor teskefuld kaffe ned i et glas og fyld det 2/3 op med kogende vand. Tilsæt sukkeret og bland omhyggeligt, så det opløses. Hæld kokosmælken i og server.

Variationer:
På det vestlige Java laver man en udgave med krydderier, der kaldes bajigur.



Kopi telur madu - Kaffe med æggeblomme og honning

Ingredienser (til 1 pers.):

  • 1 stor teskefuld kaffe
  • 3 teskefulde palmesukker
  • 1 æggeblomme
  • 4 teskefulde honning
  • kogende vand

Tilberedning:
Pisk 3 teskefulde palmesukker, 1 teskefuld kaffe og 1 æggeblomme i et glas, til du har en flydende og cremet blanding. Fyld op med kogende vand og tilsæt de 4 teskefulde honning, idet du rører godt for at blande alle ingredienser. Server varm.

Kopi Jahe - Kaffe med ingefær
Ingredienser (til 1 pers.):

  • 1 stor teskefuld kaffepulver
  • ½ teskefuld stødt ingefær
  • 3 teskefulde palmesukker
  • 1 glas kogende vand

Tilberedning af stødt ingefær:
Vask en ingefærrod godt, skær i tynde skiver og tør i ovnen ved lav varme. Tages ud, når den er meget tør, stødes i en morter og sis.

Tilberedning:
Put kaffe, ingefær og palmesukker i et glas. Fyld op med kogende vand, rør godt rundt og server rygende varm.