• Udskriv
  • Bookmark

SYRIEN

Kaffe… “for altid”

SYRIEN - Kaffe… “for altid” SYRIEN Kaffe… “for altid”



Når man går rundt i en by i Syrien, vil man ofte støde på kæmpemæssige udgaver af kaffekander, fordi syrerne anser kaffe for at være en del af deres livsstil, og de viser det på denne måde. Der serveres altid kaffe ved vigtige lejligheder: Alt lige fra førægteskabelige møder med mulige hustruer til renselsesritualer og begravelser.

Kafferitualet kan transformere selv et almindeligt besøg i et syrisk hjem til en alvorlig begivenhed. Ligesom i Egypten laves kaffen også i Syrien med sødet vand, og man er derfor nødt til at finde ud af, hvordan gæsterne fortrækker kaffen, før den serveres, og om nødvendigt tilberede flere kander med forskellige grader af sødme. Den bitre kaffe serveres udelukkende til begravelsesceremonien, fordi fraværet af sukker afspejler den alvorlige tone. Nogle gange, når folk er bekymrede for fremtiden, vil de vende bunden i vejret på deres tomme kop og vente på, at kaffen danner mønstre i underkoppen. Disse kan man så "læse".

Selvom det er en behagelig pligt for værten at servere kaffe, forventes gæsterne også at reagere tilsvarende: Det magiske ord er Daïmé”, der betyder ”for altid” og udtrykker håb om, at det hjem, hvori kaffen serveres, altid vil være så generøst.

SYRIEN - Opskrifterne OPSKRIFTER




Kahwa - Tyrkisk kaffe med kardemomme


Ingredienser (til 4 pers.):

  • 200 ml vand
  • 4 store teskefulde kaffe blandet med kardemomme
  • Sukker efter smag (og ønske)

Tilberedning:
Hæld vandet i en tyrkisk kaffekande, tilsæt sukker og kaffepulver og rør rundt. Sæt kaffekanden på blusset og lad væsken koge op. Når kaffen begynder at boble og skummer på overfladen, fjernes den fra blusset. Læg lidt af skummet i de fire kopper med en ske. Sæt kaffekanden tilbage på blusset nogle sekunder, men lad den ikke koge. Hæld forsigtigt kaffen ned i kopperne, så kaffeskummet ikke bliver ødelagt.

Det er god etikette ikke at tilsætte sukker, når kaffen har kogt, så man ikke roder op i det bundfald, der dannes i bunden af kanden. Sukkeret skal tilsættes vandet, før kaffen brygges. Det betyder, at man er nødt til at have en kaffekande til alle typer kaffe: Uden sukker (murrah), med lidt sukker (mazboutah) eller meget sød (hilweh).


Baklawa - Orientalsk kage i flager og med tørret frugt

Ingredienser:

  • 500 g filodej
  • 175 g smeltet smør
  • 120 g usaltede, hakkede Aleppo-pistacier

Til fyldet:

  • 1 kg usaltede, hakkede Aleppo-pistacier
  • 1 teskefuld rosenvand (efter ønske)

Til sukkersiruppen (atar)

  • 500 g sukker
  • 370 ml vand
  • 1 teskefuld citronsaft
  • 1 teskefuld orangeblomstvand
  • 1 teskefuld rosenvand

Tilberedning:
Smør en rektangulær bageform på ca. 25 x 30 cm. Læg 5-7 lag filodej i formen og pensl med smeltet smør. Drys de hakkede pistacienødder over laget og dæk det med yderligere 5-7 ark filodej. Pensl igen med smeltet smør. Skær et diamantformet mønster i dejen med en meget skarp kniv. Sæt formen i ovnen ved 150 °C og bag i cirka 15 minutter, til den er gylden.
I mellemtiden opløses sukkeret i vand med citronsaft og koger i cirka 15 minuter, mens man tilsætter blomstervand efter ønske. Så snart filodejen er bagt, tages den ud af ovnen og overhældes med den varme sirup, så dejen opsuger al siruppen. Drys med hakkede pistacienødder, og server med en kop tyrkisk kaffe krydret med kardemomme.