• Udskriv
  • Bookmark

TUNESIEN

Indflydelse fra Ottoman og Andalusien

TUNESIEN - Indflydelse fra Ottoman og Andalusien TUNESIEN Indflydelse fra Ottoman og Andalusien



I et område som Nordafrika, hvor de fleste foretrækker te, skiller den tunesiske kyst sig ud: Kaffe blev introduceret her under det osmanniske styre i det 16. århundrede og er stadig populær i dag. Og tyrkerne introducerede også en cafékultur: I 1846 var halvdelen af de 120 caféer i Tunis ejet af tyrkere.
Den franske kolonisation introducerede kaffe i vestlig stil med ”dehors” (udendørs servering) og et kosmopolitisk klientel. Men man kan stadig finde de traditionelle kaffebarer i de smalle gyder, hvor gamle mænd samles for at spille backgammon og ryge narghilè.

Den tunesiske kaffekande (zézoua) ligner meget den, som osmannerne introducerede, men kaffen er anderledes end tyrkisk kaffe på grund af ristningen og den andalusisk inspirerede smag af orangeblomst.



Den andalusiske kombination af kaffe og blomster er også blevet bevaret i sædvanen med at drikke kaffe sammen med et bundt jasminblomster, en tradition, som udviklede sig i adelens paladser og snart blev almindelig for alle på festdage.

TUNESIEN - Opskrifterne OPSKRIFTER





Café turk à l’eau de fleur d'orange - Tyrkisk kaffe med orangeblomstvand


Ingredienser (til 4 pers.):

  • 4 kopper vand
  • 4 store teskefulde malet tyrkisk kaffe
  • Sukker efter smag
  • Nogle få dråber orangeblomstvand

Tilberedning:
Hæld vand i en traditionel kaffekande (zezoua) og bring det i kog. Tag kanden fra blusset, tilsæt sukker og kaffepulver, bland grundigt og sæt kanden over igen på jævn varme, til vandet koger igen. Hæld kaffen i kopperne, idet lidt af kaffeskummet fra overfladen fordeles. Afslut med at tilsætte nogle få dråber orangeblomstvand og server kaffen rygende varm.

Variationer:
Som et alternativ til orangeblomstvand kan kaffen smages til med rosenvand eller pulveriseret, tørret appelsinskal.


Makroud - Couscous-/semuljesmåkager med daddelpasta


Ingredienser til dejen

  • 200 g fine semuljegryn
  • ½ teskefuld safran
  • 20 g klaret smør
  • 10 cl sesamolie
  • Et nip salt

Ingredienser til fyldet:

  • 150 g tunesiske dadler (deglet el nour)
  • 1 appelsin
  • ½ teskefuld stødt kanel

Ingredienser til siruppen

  • 250 g sukker
  • 25 cl vand
  • 75 g honning
  • ½ citron
  • 5cl geranieblomstvand (efter ønske)

Tilberedning:
Blandt semuljegryn med safran, smeltet smør og sesamolie. Fugt blandingen med 10 cl lunkent vand og ælt, til dejen er elastisk. Ælt dejen grundigt igennem på et bord og lad den hvile i 30 min. indsvøbt i et fugtigt klæde.

I mellemtiden forberedes fyldet ved at hakke de udstenede dadler sammen med krydderierne. Arbejd massen godt sammen og læg den i tre lange rækker. Ælt nu igen semuljedejen og lav tre firkantede klumper dej, hvorfra der skæres tre strimler, der fyldes med daddelfyldet. Fold dejen sammen om sig selv, så den lukker i tre lange baner, der gøres let flade. Skær dejen ud i diamantformede stykker. Steg dem i cirka 4 minutter i rigelig olie og dyp dem dernæst hurtigt i den sirup, du har forberedt ved at blande alle ingredienserne sammen. Lad dem køle af, afdryp overskydende sirup og pynt med et drys ristede sesamfrø.