• Udskriv
  • Bookmark

TYRKIET

Ved sultanernes hof

TYRKIET - Ved sultanernes hof TYRKIET Ved sultanernes hof

 

 

Kaffen kom også til Tyrkiet omkring år 1500 takket været et fællesskab af dervisher (muslimske mystikere), som brugte kaffen i deres religiøse ritualer. Kaffe blev hurtigt populær i alle samfundslag, inklusive hos sultanerne, og en integreret del af hverdagslivet. Antallet af barer og caféer fordobledes på få år. Det var steder, hvor folk kunne mødes og slappe af, ryge og spille kort, mens andre caféer blev samlingssteder for historiefortællere, musikere og intellektuelle.

Tyrkisk kaffe er altid blevet lavet på en særlig måde: Der bruges hverken krydderier eller andre smagsgivere, man bruger en kværn i stedet for en morter, og kaffen koges hurtigt - ikke langsomt som i de arabiske eller østlige traditioner. Endnu i dag er resultatet et mørkt og dybt koncentreret bryg, der er den perfekte ledsager til de fine, blomstersmage i tyrkisk konfekt.

TYRKIET - Opskrifterne OPSKRIFTER




Rahat loukoums - Rosenvand- og pistaciegelé


Ingredienser:

  • 250 g flormelis
  • 40 g hvedestivelse
  • 6 dl vand
  • 210 g sukkerknalde
  • 1 spiseskefuld rosenvand
  • 50 g pistacienødder eller pinjekerner

Tilberedning:
Smelt sukker og stivelse i vandet i en kobbergryde eller emaljegryde. Sæt ingredienser over høj varme og rør konstant med en træske. Når væsken begynder at koge og blive tykkere, sænkes varmen under stadig konstant omrøring, så massen ikke sætter sig fast i bunden. Når blandingen er virkelig tyk og elastisk, er den klar. Tilsæt rosenvand og de groft hakkede pistacienødder, bland godt og bred blandingen ud på en olieret, rektangulær bageplade. Lad den hvile i cirka et døgn og skær dernæst den nu faste masse ud i firkanter på 2 x 2 cm, som vendes i flormelis, før de serveres sammen med tyrkisk kaffe.
Türk kahvesi - Tyrkisk kaffe
Ingredienser (til 4 pers.):

  • 200 ml vand
  • 4 store teskefulde malet tyrkisk kaffe
  • 4 teskefulde sukker

Tilberedning:
Hæld vandet i en tyrkisk kaffekande, tilsæt sukker og kaffepulver og rør forsigtigt. Sæt kaffekanden på blusset og lad væsken koge op. Når kaffen begynder at boble og skummer på overfladen, fjernes den fra blusset. Læg lidt af skummet i de fire kopper med en ske. Sæt kaffekanden tilbage på blusset nogle sekunder, men lad den ikke koge. Hæld forsigtigt kaffen i kopperne, så kaffeskummet ikke bliver ødelagt.