• Udskriv
  • Bookmark

YEMEN

Fra “bunn” til “qishr”: Kaffens yemenitiske oprindelse.

YEMEN - Fra bunn til qishr: Oprindelsen af yemenitisk kaffe YEMEN Fra bunn til qishr: Oprindelsen af yemenitisk kaffe



Arabisk kaffe fra Yemen er blandt den bedste i verden. Men yemenitterne, der opdagede kaffen i 1500, værdsætter den mere for dens effekt end for dens smagsmæssige kvaliteter. Det ses på populariteten af drikken qishr, der er et bryg på kaffeskaller, der drikkes, mens man tygger khat-blade, en naturlig stimulans, for at øge effekten af kaffen.

Qishr er den mest almindelige kaffemetode i Yemen, mens beduinerne i ørkenen foretrækker deres kaffe i bønneform og ofte uristede (qahwa arbi).

Kaffen kom til Yemen for cirka 500 år siden fra Etiopien. Selv på dette tidspunkt var kaffen allerede den "officielle" drik i den muslimske verden og var kendt som qahwa, "Profetens vin." Kaffens store popularitet betød, at yemenitterne begyndte at dyrke den selv. Takket være Yemens strategiske placering som en korsvej på karavaneruterne samt den velplacerede havn, Mocca, opstod hurtigt en blomstrende eksportindustri. Selv nu går næsten al kaffeproduktion i landet til de udenlandske markeder.

YEMEN - Opskrifterne OPSKRIFTER




Qahwa Sana’a ni - Kaffe i Sana'a-stil

Ingredienser til blandingen:

  • 1 kg arabicabønner
  • 150 g tørret ingefær
  • 100 g hel kanel

Tilberedning:
Brun arabicabønnerne let i en stor pande (de skal være halvvejs ristede). Sæt dem til afkøling og stød dem dernæst sammen med krydderierne i en morter. Bring 4 kopper vand i kog i den klassiske yemenitiske kaffekande (jamana) og tilsæt 4 store teskefulde af kaffeblandingen. Rør godt og kog videre, så brygget får lov at simre i cirka 15 minutter. Server i glas






Variationer
Tyrkisk udgave (qahwa turky): Kaffebønnerne ristes i længere tid, og der bruges kardemomme ud over de øvrige krydderier, hvorefter kaffen tilberedes i den traditionelle tyrkiske kaffekande. Beduin-udgaven (qahwa arbi): Meget let ristede arabicabønner og grøn kardemomme blandet i forholdet to til en. På grund af dens særlige form kan den metalkaffekande, der bruges i Yemen (jamana), ses som en udvikling af den traditionelle etiopiske kaffekande (jebena).



Qishr - Udblødte kaffeskaller
Ingredienser til blandingen:

  • 1 kg tørrede kaffeskaller
  • 100 g kanel
  • 100 g ingefær

Tilberedning:
Kog 4 kopper vand i en metal tekande. Tilsæt 4 store teskefulde af blandingen af de tørrede kaffeskaller (qishr) og de groft hakkede krydderier. Rør godt og kog videre, så brygget får lov at simre i cirka 15 minutter. Server i glas.

Qishr serveres som regel efter måltiderne, eftersom drikken har fordøjelsesmæssige, stimulerende og astringerende egenskaber. Den serveres også om eftermiddagen i forbindelse med ritualet med at tygge khat-blade. Der findes en særlig udgave af denne opskrift med tørrede kaffeskaller, ingefær, khat-blade og røde dadler. På grund af dens opkvikkende og stimulerende egenskaber gives den til kvinder, der netop har født.