• Udskriv
  • Bookmark

EN STI BELAGT MED KVALITET FRA BØNNE TIL KOP

Bønne efter bønne bliver langsomt til Lavazza-kaffe

F&U-afdelingen kontrollerer hele produktionskæden, startende med valg af høstmetode.

Eksperterne i denne afdeling styrer indkøbet af råmaterialer i henhold til strenge kvalitetsstandarder for hver enkelt kaffetype. De vurderer kaffens egenskaber, før de køber de partier, der skal bruges i produktionen: Lavazzas kaffe er certificeret fra første til sidste bønne.

I dag sker den optiske udvælgelse og katalogiseringen af kaffekilderne direkte i de kaffedyrkende lande: Hver enkelt sort markedsføres efter bestemte kvalitets- og priskriterier. Vores eksperter udvælger den kaffe, de ønsker at købe, efter de standarder, der gælder for Lavazzas blandinger.

Når kaffen kommer til fabrikken, bliver alle dele af processen — håndtering, opbevaring, dosering af blandingerne samt ristning — kontrolleret af et centralt computersystem.

Blanding, ristning og formaling er de vigtigste trin i produktionsprocessen, som er med til at gøre en kaffe unik. Det er her, vores eksperter virkelig kommer på arbejde og overvåger hele processen.

Sammensætningen af kaffeblandinger finjusteres i afdelingen og kontrolleres af Lavazzas eksperter, computersystemet og et panel af prøvesmagere, som smager hver blanding for at sikre samme slutresultat og smag i alle blandinger, hvert år.

Ristemaskinerne er alle konvektionsmaskiner, der med varmluft sikrer, at ristningsprocessen bliver mere jævn og fleksibel, så de forskellige blandinger bliver ristet helt rigtigt. Et pilotristningssystem gennemgår en kort testcyklus, hvor en lille mængde kaffe ristes, før produktionen går i gang.

Formalingsprocessen er forskellig, afhængigt af hvad den enkelte blanding skal bruges til (espresso, mokka eller filterkaffe), og styres også automatisk af computersystemer og kontrolleres af afdelingen.

Den formalede kaffe opbevares derefter i atmosfærisk kontrollerede siloer for at beskytte den mod oxidanter (lys, ilt, varme og fugt), hvorefter den hurtigt sendes videre til pakning. Emballagens form og de anvendte materialer er vigtige for at garantere optimal konservering af kaffen, og afdelingen udvikler løbende mere effektive løsninger.

Lavazzas dekoffeineringsmetode er også udviklet her i afdelingen. På fabrikken i Pozzilli bruges den innovative superkritiske CO2-proces, som har en naturlig, selektiv virkning på bønnerne og optimerer deres smagsegenskaber. Under særlige tryk- og temperaturforhold (den superkritiske tilstand, halvvejs mellem væske og gas) har kuldioxid en særlig evne til at binde sig selektivt til koffein og ekstrahere den uden at beskadige kaffens aromatiske bestanddele.

Det sidste produktionstrin er naturligvis ekstraktion: Det er her produktet transformeres til et øjebliks forkælelse, der kan nydes og deles, og her Lavazzas passion bliver til virkelighed. Med de nye espressomaskiner og kurser for baristaer udbudt af vores Training Center kan vi nu også "udvikle" denne del af processen og dermed garantere kvaliteten af Lavazzas espresso helt ned til den sidste dråbe.