• Udskriv
  • Bookmark

Italiensk futurisme

Lavazza har fortalt historien om en familie og en kaffevirksomhed siden 1895 i Torino, Italiens første hovedstad og nuværende kulturcentrum. Lavazza glæder sig over, at bare 14 år efter virksomhedens grundlæggelse, skabte F. T. Marinetti futurisme med offentliggørelsen af bevægelsens første manifest, hvori han krævede transformation i Italien. Det er sikkert ikke noget tilfælde, at Marinetti, som kom fra espressoens fødested, blev kaldt "Europas koffein".

Lavazza er beæret over at være en af den største støtter af Solomon R. Guggenheim Museets store udstilling Italian Futurism, 1909-1944: Reconstructing the Universe, som for første gang giver et overblik over en af Europas vigtigste avantgarde-bevægelser i det 20. århundrede.

Lavazza har i mange år støttet kunsten, herunder kunst, fotografi, design og musik fra renæssancen, og bakker op omkring Guggenheims forsøg på at skabe en bedre forståelse for futurismen, som er Italiens mest kendte moderne bevægelse fra før krigen, i USA og resten af verden. Udstillingen viser spændvidden i den futuriske kunstproduktion og fremhæver dens enorme indflydelse på det 20. århundredes kunst og kultur.

“Lavazza ønsker nu at indtage USA, hvilket er symboliseret i dens støtte til denne historiske udstilling, som vil formidle den italienske kulturarv til publikum i New York og resten af verden på Guggenheim Museum," sagde Antonio Baravalle, Lavazzas CEO.

 Den 21. februar til den 1. september 2014 viser Solomon R. Guggenheim Museum den første store udstilling af italiensk futurisme i USA.

Med over 360 værker fra mere end 80 bidragydere, herunder kunstnere, arkitekter, designere, fotografer og forfattere, undersøger denne tværfaglige udstilling futurismens globale historiske sejrsgang fra starten i 1909 med offentliggørelsen af det første futuristiske manifest skrevet af Filippo Tommaso Marinetti til bevægelsens ophør i slutningen af 2. Verdenskrig.

Udstillingen omfatter en lang række værker, som sjældent er blevet udstillet offentligt, og hvoraf nogle aldrig før har været uden for Italien. Udstillingen omfatter ikke bare malerier og skulpturer, men også reklamer, arkitektur, keramik, design, mode, film, poesi på frie vers, fotografi, performance, publikationer, musik og teater knyttet til denne dynamiske og ofte kontroversielle bevægelse, en forkæmper for modernitet og oprør.