TILBAGE
Coffee Hacks

Ex Machina: Overvejelser om kaffemaskiner

Udgivet den 16 marts 17

Stempelkande, mokka, Chemex, den moderne kaffemaskine. Og så videre. Udstyret, som vi bruger til at tilberede den udsøgte drik, som vi kalder kaffe, er lige så utallige og forskellige som de tidspunkter, vi nyder kaffen på.

Valget af udstyr er næsten en ideologi. For eksempel nyder italienske “traditionalister” deres elskede mokkaer, men er ikke interesserede i den stigende popularitet bag de sidste nye kaffemaskiner beregnet til privat brug.

 

Nogle bruger gerne de nye kaffekapsler og anser dem som højdepunktet af individuel nydelse, der er skræddersyet til den individuelle smag og leverer en kraftig kop kaffe i café-kvalitet på få sekunder.

 

Andre foretrækker den langsommere, velovervejede charme i stempelkanden eller en Chemex, som er den ikoniske kaffekande, der blev designet af en tysk kemiker i første halvdel af det 20. århundrede (dens flotte design har skaffet den en plads i New Yorks MoMA).

ex-machina_medium-01
ex-machina_medium-02

Disse fascinerende apparater har også affektionsværdi for os. I Napoli, for eksempel, har de lokale, napolitanske kaffekander ofte været i familiens besiddelse i årtier og er gået i arv fra generation til generation. De laver kaffe og sammenfatter samtidig lange familiehistorier.

 

Tænk engang: Ligesom skulptørens skalpel eller malerens pensel former det kaffemaskineudstyr, som du vælger, din oplevelse og slutproduktet. Bruger du en stempelkande? Hemmeligheden ligger i pressestemplets langsomme, selvsikre bevægelse. Derimod kræver en mokka en helt speciel forståelse for tid.

 

En espresso, der laves med en Lavazza A Modo Mio-kaffemaskine, giver en helt anden form for glæde sammenlignet med en tyrkisk kaffe lavet i en cevze.

 

Kaffe handler om oplevelsen, så hvorfor ikke prøve noget nyt? Hvis du godt kan lide den hurtige glæde ved en kaffebrygget espresso, så prøv engang en langsom kop kaffe fra stempelkanden. Eller omvendt.

 

Uanset hvilken maskine eller kande du bruger, så nyd din kaffe. Du fortjener det.

Denne artikel er baseret på indhold fra “L’observatoire des saveurs”.

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...