VENTENDE KAFFE – GØR EN GOD GERNING, IMENS DU DRIKKER KAFFE
I de sidste fem år har en gammel, italiensk skik spredt sig over hele verden og får flere og flere tilhængere: “Caffè sospeso” eller “ventende kaffe” på dansk.
“To kopper kaffe, tak. En til mig, den anden ventende.” Sådan bestiller deltagere i dette projekt kaffe på caféen. Over hele verden støtter frivillige denne idé og investerer deres tid i at oprette websteder med oplysninger og lister over betingelser for deltagelse i initiativet, og de offentliggør interviews om projektet “ventende kaffe”.
Hvordan fungerer det? Baristaen, der modtager bestillingen på to (eller flere) kopper kaffe, serverer den ene til kunden og noterer resten som et tilbud til dem, der har behov for det. Enhver, der ikke har råd til en kop kaffe, kan gå ind på en café og spørge, om der er en “ventende kaffe” og så få en gratis kop kaffe.
Denne skik stammer fra Napoli, kaffens by par excellence, og går tilbage til begyndelsen af det 20. århundrede. I en epoke med økonomisk modgang begyndte alle, der havde råd til det, at bestille én kop kaffe men betale for to, hvorved én kop var “ventende” og allerede betalt til dem, der ikke havde ressourcerne til at købe en kop kaffe selv.