Egypten
Cairo, verdens første hovedstad for kaffe
Kaffeforbruget i Egypten udviklede sig takket være broderskabet af sufi-islamiske mystikere, som brugte den i deres bønner. Drikken fik hurtigt en social og kulturel rolle: Ved udgangen af ​​det 17. århundrede havde Cairo allerede 643 bayt qahwa, kaffehuse, som blev kulturhuse og forsamlingssteder. Selv i dag er kaffedrikning en vigtig social begivenhed for ægyptere, på alle niveauer i samfundet. I mange tilfælde blev et kaffehus en slags litterær cirkel eller politisk klub, men den fredelige, behagelige atmosfære gør det også til et ideelt sted at handle, og rent faktisk kan mange kaffehuse findes på markeder, hvor handlerne mødes for at gøre forretninger. I Egypten, som i Syrien, skal du ved bestilling af kaffe oplyse, hvor meget sukker du foretrækker, fordi sukkervand bruges i forberedelsen. Du kan vælge mellem let sødet (arriha), medium-sød (mazboot) eller meget sød (ziyada): bitter kaffe (sada) er reserveret til triste lejligheder som begravelsesceremonier.
Opskrifterne
Kahwa bl baharat
Tyrkisk kaffe med krydderier

En krydret version af den klassiske tyrkiske kaffe, typisk for den egyptiske by Alexandria.

INGREDIENSER
2,5 kg ristet og formalet tyrkisk kaffe
100 g grønt kardemommepulver
50 g muskatnødpulver
25 g kryddernellikepulver
10 g smuldret resin (maska)
3 espressokopper vand
sukker efter behag
Forberedelse

Forbered blandingen, mens du omhyggeligt rører de tørre ingredienser sammen. I en tyrkisk kaffemaskine (kanaka) tilføjes tre kopper koldt vand og tre store teskefulde krydret kaffeblanding og sukker efter smag. Bland godt og placér over ilden, indtil kaffen begynder at koge og et skum af formalet kaffe former sig på overfladen. Servér med det samme, læg et par skefulde af skummet i hver kop og hæld derefter straks kaffen over.


Basbousa bil loz
Sød mandel semuljegryn

Det er en af de mest foretrukne desserter hos egypterne og lavet med semulje (simeet), og skal helst serveres ved morgenmaden med kaffe, og muligvis tilsat fløde (eshta) eller marmelade.

INGREDIENSER
1 kop semuljegryn
1 kop mandler
180 g smør
En håndfuld søde mandler uden skind
Til siruppen (sharbaat)
3 kopper vand
2 kopper sukker
1 presset citron
Forberedelse

Tilbered en sirup ved kogning af vand og sukker med citronsaft i et par minutter. Samtidig hakkes mandler fint og ristes i smør sammen med semuljegryn i cirka femten minutter, indtil ingredienserne begynder at brune. Hæld blandingen i et smurt metalfad, fordel jævnt og udglat overfladen, og bag den, indtil den er gylden ved 180 °C (350 °F). Tag den ud af ovnen, og hæld den kogende sirup over.