Ligesom med vin er antallet af smagsnoterne i kaffe simpelthen uendelige, og hver høst har sine egne kendetegn. Jord og sorter spiller, udover til dels vejr og højde, en vigtig rolle set fra dette synspunkt, ligesom en række processer, herunder transport, ristning, maling og brygning gør det. Lad os kigge ind i kaffesmagningens verden for at finde ud af alt, hvad du har brug for at vide om denne fascinerende oplevelse.
Hvordan smager man på kaffe? Cupping er en hurtig og pålidelig, men alligevel subjektiv teknik, der er blandt de mest populære til at smage, vurdere og måle kvaliteten af kaffe med. Selvom flere nyere metoder, der involverer teknologi, har vist sig at være mere præcise, er den stadig meget populær blandt kaffeeksperter og insidere rundt om i verden.
Cupping fokuserer på følgende egenskaber: renhed, sødme, surhed, mundfornemmelse og eftersmag, der giver dig mulighed for at smage drikkens diskrete noter. I denne proces hældes varmt vand til at begynde med på friskristede og formalede bønner direkte i koppen. Man lader derpå bryggen stå og trække i tre til fem minutter. Derefter blandes infusionen, og det skumagtige hoved fjernes. Du skal lade din kaffe køle ned, før du smager på den. Dette sikrer, at du ikke brænder din tunge, og at smagen kan komme frem.
Udover at være en kvalitetskontrolmetode, er cupping en formidabel måde at øge din viden om kaffepå. Det giver dig mulighed for at opdage, hvordan du identificerer og klassificerer en række forskelle inden for mange aspekter, herunder oprindelseslande og sorter, hvilket hjælper med at definere og opbygge din smag.
Sammenligning kan være rigtig nyttigt, da dette vil lade dig opdage og udforske forskellige smage og varianter. I starten kan det være, du nyder nuancerne, mens du fokuserer på, hvordan din kaffe smager. Er det mere sandsynligt, at den har en nødde- eller chokoladearoma eller er det frugtagtige noter, der minder om bær?
Husk, at selvom smagning er en evne, der kan trænes, tager det et stykke tid, før man bliver ekspert.
Når du skal smage kaffe, inviteres du til at sammenligne flere forskellige kvaliteter ved at overveje fire smagsegenskaber:
Aroma – duften af kaffe, som kan være jordagtig eller krydret, blomsteragtig eller nøddeagtig, eller noget helt andet.
Syrlighed – krydret kvalitet eller syrlighed. Denne egenskab har ikke noget at gøre med kaffens pH-niveau. Du kan især mærke syrligheden på begge sider og spidsen af tungen, men til tider også på bagsiden af kæbebenet, præcis, som når du smager på en citrusfrugt. Med deres rene finish identificeres kaffer med et højt niveau af syrlighed som lyse, sprøde og krydrede, mens kaffer med et lavt niveau af syrlighed føles afbalancerede og bliver hængende i munden.
Fylde – dette refererer til kaffens vægt på din tunge og kan være let eller fuld. Lette varianter bliver ikke hængende i modsætning til de fyldige.
Smag – dette dækker over, hvordan kaffe rent faktisk smager i forskellige dele af munden. Umiddelbare eller diskrete – citrus, kakao og bær er blandt de mulige smagsvarianter, smageren kan opleve.
Hvilken kaffe i verden smager bedst? Uanset om vi har at gøre med tanzanisk peaberry eller sumatrisk mandheling, tidløs etiopisk harrar, guatemalansk antigua eller Mocha Java-kaffe, er der ingen specifik rangering, da det vigtigste i bund og grund er personlig præference. Når det kommer til topbedømte kaffer, handler det om forbrugerens subjektive tilbøjeligheder.
Smag skal betragtes som en individuel oplevelse , der mest påvirkes af genetik, hvis indvirkning på din hjerne er væsentlig. Lyt derfor ikke til kaffekendere! I lighed med vinsmagning skal du huske, at den bedste kaffeoplevelse er den, du selv står for.