En cafetière er det samme som en stempelkande. Den er en varmebestandig kande med en si fastgjort til låget, der for det meste er lavet af glas eller plastik. Den kan defineres som en cylindrisk kande udstyret med et pressestempel og et indbygget filter, der gør, at du kan hælde din perfekt bryggede kaffe fra dens tud. Kaffegrumset efterlades i bunden af beholderen, mens dets kraftige smag udvindes. Den blev opfundet i Frankrig omkring midten af det 19. århundrede, og har haft flere navne. Afhængigt af landet kaldes det stempelkande, cafetière, cafetière à piston, pressekande, kaffepresse eller kaffestempelkaffe.
Mange kaffeelskere over hele verden vælger stempelkanden, da den giver din daglige kop kaffe en jordagtig og fyldig smag. Som vi vil se, er stempelkandemetoden desuden en af de mest bekvemme og mindst tidskrævende måder at lave en lækker kop kaffe på. Derudover er det med denne metode nemt, i modsætning til andre teknikker, at brygge kaffe til flere mennesker på én gang!
TRIN 1
Med hensyn til hvilken type kaffe, du skal vælge, når du køber formalet kaffe, bør det stå på pakkerne, hvor fint malet den er. Den mest velegnede kaffe til den bedste cafetière-kaffebrygning, er utvivlsomt den mellem-/groftmalede type, da alt for fin kaffe ville løbe gennem sien. Ensartethed og konsistens er derfor afgørende.
Som mange andre processer, der finder sted i køkkenet, afhænger brygning af fantastisk kaffe med en stempelkande i høj grad af ét værktøj: en god kaffekværn med valser. Lad os se, hvorfor dette aspekt er så vigtigt. Selvom en almindelig kaffekværn med knive fungerer perfekt, når det kommer til at male kaffebønner i andre sammenhænge, såsom til en drypmaskine, har en stempelkande brug for ret store ensartede kaffekorn, da mindre korn i stedet ville passere gennem filteret og skabe bundfald i din alt for bitre kop kaffe med for megen udvidning. Det er vigtigt, at alle kaffebønnerne er malet til den samme konsistens, og derfor er en kaffekværn med valser uovertruffen til dette formål.
TRIN 2
Nedenfor finder du det udstyr, du skal bruge til at tilberede delikat kaffe med en cafetière:
Her er alt hvad du skal gøre for at brygge en perfekt og lækker stempelkaffe:
For at gøre din cafetière-kaffe mindre bitter, kan det være en god idé ikke at lade kaffen være i kontakt med vand i længere tid end den anbefalede. Hurtigere brygning og reduktion af den tid, du lader din cafetière stå efter at have hældt vandet i og omrørt, vil helt sikkert fungere!
Dette er de grundlæggende og nemmeste tips og tricks til, hvordan man laver cafetiere-kaffe, når man er ved at lære at lave kaffe med stempelkande derhjemme. Men ligesom med mange andre ting i køkkenet kan du eksperimentere og forbedre dig med tiden!