cafetiere cafetiere

Sådan bruge du en cafetière derhjemme

Af Lavazza Team 2-3 minutter

En cafetière er det samme som en stempelkande. Den er en varmebestandig kande med en si fastgjort til låget, der for det meste er lavet af glas eller plastik. Den kan defineres som en cylindrisk kande udstyret med et pressestempel og et indbygget filter, der gør, at du kan hælde din perfekt bryggede kaffe fra dens tud. Kaffegrumset efterlades i bunden af beholderen, mens dets kraftige smag udvindes. Den blev opfundet i Frankrig omkring midten af det 19. århundrede, og har haft flere navne. Afhængigt af landet kaldes det stempelkande, cafetière, cafetière à piston, pressekande, kaffepresse eller kaffestempelkaffe.

Mange kaffeelskere over hele verden vælger stempelkanden, da den giver din daglige kop kaffe en jordagtig og fyldig smag. Som vi vil se, er stempelkandemetoden desuden en af de mest bekvemme og mindst tidskrævende måder at lave en lækker kop kaffe på. Derudover er det med denne metode nemt, i modsætning til andre teknikker, at brygge kaffe til flere mennesker på én gang!

Sådan bruger du en cafetière trin for trin

TRIN 1

Med hensyn til hvilken type kaffe, du skal vælge, når du køber formalet kaffe, bør det stå på pakkerne, hvor fint malet den er. Den mest velegnede kaffe til den bedste cafetière-kaffebrygning, er utvivlsomt den mellem-/groftmalede type, da alt for fin kaffe ville løbe gennem sien. Ensartethed og konsistens er derfor afgørende.

Som mange andre processer, der finder sted i køkkenet, afhænger brygning af fantastisk kaffe med en stempelkande i høj grad af ét værktøj: en god kaffekværn med valser. Lad os se, hvorfor dette aspekt er så vigtigt. Selvom en almindelig kaffekværn med knive fungerer perfekt, når det kommer til at male kaffebønner i andre sammenhænge, såsom til en drypmaskine, har en stempelkande brug for ret store ensartede kaffekorn, da mindre korn i stedet ville passere gennem filteret og skabe bundfald i din alt for bitre kop kaffe med for megen udvidning. Det er vigtigt, at alle kaffebønnerne er malet til den samme konsistens, og derfor er en kaffekværn med valser uovertruffen til dette formål.

cafetiere-tilberedning

TRIN 2

Nedenfor finder du det udstyr, du skal bruge til at tilberede delikat kaffe med en cafetière:

  • En stempelkande, der kan indeholde mindst 950 ml
  • Kaffekværn med valser, ikke knive
  • En elektrisk kedel eller en kedel til kogeplade
  • En lang ske
     

Her er alt hvad du skal gøre for at brygge en perfekt og lækker stempelkaffe:

  • Rengør kaffemaskinen før og efter brug. Hvis du springer dette trin over, kan din kaffe efterlade en smag i koppen, som ikke er ønskværdigt.
  • Varm din cafètiere op: Hæld lidt varmt vand i, og kassér det for at forberede brygningen.
  • Kog en kedelfuld på sikker vis, og lad den hvile i et minut, mens du vejer den malede kaffe. Lad vandet køle lidt af, så det ikke svitser kaffen, mens du hælder det i.
  • Tilsæt en spsk. kaffe pr. kop til bunden af din varmebestandige beholder. Hvor meget kaffe indeholder en cafetière? Det rigtige mål er omkring 60 gram formalet kaffe til 4 kopper (1 liter vand). Vælg doseringsforhold baseret på, hvor kraftig, du vil have din kaffe. Du kan veje den med en digital vægt eller en måleske.
  • Tilføj kaffen til stempelkanden. Hæld halvdelen af vandet (250 ml) i, så alt kaffepulveret bliver vådt, og lad præ-infusionen virke 30 sekunder. Hæld derefter den anden halvdel af vandet i.
  • Lad din kaffe trække i fire minutter, så den kan producere en robust, intens bryg. Uanset om du har tænkt dig at finjustere kaffen i din stempelkande eller ej, bør du være opmærksom på dens nuancer, da lidt anderledes ristninger har en tendens til at klare sig bedre med lidt kortere eller længere trækketider.
  • Tryk pressen langsomt og støt ned, og tryk derefter hurtigt pressestemplet helt i bund, mens du holder det i den ene hånd og håndtaget med den anden. Gør det ikke for hurtigt, da noget af den malede kaffe ellers kan passere gennem sien.
  • Når du er færdig, kan du nyde din lækre stempelkandekaffe!

kaffe cafetiere

For at gøre din cafetière-kaffe mindre bitter, kan det være en god idé ikke at lade kaffen være i kontakt med vand i længere tid end den anbefalede. Hurtigere brygning og reduktion af den tid, du lader din cafetière stå efter at have hældt vandet i og omrørt, vil helt sikkert fungere!

Dette er de grundlæggende og nemmeste tips og tricks til, hvordan man laver cafetiere-kaffe, når man er ved at lære at lave kaffe med stempelkande derhjemme. Men ligesom med mange andre ting i køkkenet kan du eksperimentere og forbedre dig med tiden!


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.