caffe leccese caffe leccese

Sådan laver du caffe leccese

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Salento er en vidunderlig region med masser af natur beliggende i Puglia, lige i Italiens hæl, berømt for sit fantastiske turkisblå hav, himmelske strande og forrygende klippekyst. Derfor er dette indbydende og vidunderlige område i det sydlige Puglia også kendt som Italiens Caribien. Der finder vi en traditionel og lækker lokal iskaffe ved navn Caffè Leccese eller Caffè alla Salentina, der er lavet med espresso og mandelsirup, Salentos sommerdrik. Her er opskriften på denne vidunderlige drik, som er nem at lave!

Fra dens oprindelse til i dag

Ingredienserne i Caffè Leccese er i udgangspunktet kaffe, mandler og is. Det siges, at iskaffe ankom til Italien fra den iberiske halvø, ombord på en båd, der lagde til ved havnen i Otranto tilbage i det 15. århundrede. Den spredte sig hurtigt til resten af Salento og Italien, mens det var tilføjelsen af mandler, der skabte den endelige helt særlige version, man kan smage i byen Lecce. Dette er grunden til, at opskriften hedder som den gør, også kendt over hele verden som Iced Caffè Leccese eller Caffè Salentino.

Ifølge en meget nyere version af myten var det Antonio Quarta, ejer af det lokale Quarta Caffè-ristningsfirma, der først kom med ideen om at kombinere kaffe med isblokke for at overleve den hårde sommervarme i Apulien. Blokkene blev knust til små uregelmæssige terninger, lagt direkte i den dampende kop og derefter sødet efter behag.

Mange år er gået siden da, men teknikken har ikke ændret sig meget. Udover den traditionelle iskaffe, kan du i dag bede bartenderen om at brygge en soffiato (blæst) eller shakerato (rystet), to varianter, der omfatter tilsætning af en blød fløde. Mens soffiato kan brygges med den damp, der bruges til at brygge cappuccino, hvilket gør, at det tager lidt længere tid at lave den, rystes shakeratoen i hånden, ligesom en cocktail i en shaker.

Opskriften

Caffe Leccese er farvet og sødet med sød mandelmælk og er en forfriskende bryg til varme sommerdage. Samtidig betragtes den af lokalbefolkningen som et ritual.

Alt du behøver for at lave Caffe Leccese derhjemme er en mokkakande eller espressomaskine til klassisk italiensk kaffe og mandelmælkssirup sammen med et glas, en ske og is. Du vil se, at hele tilberedningen er hurtig og nem!

Her er de ingredienser , du skal bruge for at færdiggøre denne opskrift (til en portion):

  • En lang espresso eller 50 ml Moka-kaffe
  • 10 gram mandelsirup
  • 2-3 isterninger

Når du bestiller en Caffe Leccese på en bar eller café, modtager du en kop varm espresso og et separat glas indeholdende cirka to centimeter sirup og to til tre isterninger.

Kaffen skal være friskbrygget, varm espresso. Det eneste, du skal gøre, er at hælde din kaffe i glasset for at afkøle den og gøre den sød, lige før du rammes af den intense og lækre smag af apuliske mandler, der smelter sammen med den ristede aroma af espresso.

Når du forbereder din Caffè Leccese derhjemme, er her instruktionerne, du skal følge:

  • Lav espressoen, eller fyld din mokakande med vand ved stuetemperatur, og anbring filteret.
  • Fyld den med formalet kaffe, fordel den jævnt og spænd derefter den øverste del.
  • Overfør din mokkakande til et komfur med mellem-lav varme, og lad låget stå åbent, mens du venter på, at væsken fosser ud af pumpen.
  • Hæld mandelmælksiruppen i et glas, og tilsæt isterningerne.
  • Når al kaffen er ude, omrøres den med en tsk. og hældes i glasset.
  • Bland godt, og nip langsomt til din Ceffè Leccese, mens du nyder den!

Det er ingen hemmelighed: Kombinationen af kaffe og mandler er ekstremt lækker ... prøv det selv!


Flere tips

Ifølge eksperterne kræver Caffè Salentino den friskeste espresso lavet med en kaffemaskine, og den anvendte blend er vigtig. Kvaliteten af isen er også vigtig, da der helst ikke må være huller i den, og den skal så vidt muligt laves med flaskevand eller i det mindste filtreret vand.

Til sidst bør den søde nuance fra mandelsmagen måles omhyggeligt: Ikke mere end en tsk. sukker eller en dråbe mandelmælk. Uanset om du bruger sidstnævnte er det – ifølge Salento-traditionen – bedre at vælge et naturligt produkt (muligvis fra Puglia!), der kan give den cremede smag, som håndlavet kvalitet giver.


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.