Java – Indonesien
Kopi Luwaks mysterier, legender og gamle traditioner

Java er den mest interessante ø i hele Indonesien, hvad angår kaffekultur, takket være sameksistens mellem de hindu-buddhistiske, orientalske, muslimske og vestlige samfund. Kaffe ankom først i Java i 1706, medbragt af hollandske handlende, der ville i gang med en opdyrkning i tropiske klima. De første afgrøder af Java-variationen var en overraskende succes. En “rust”-epidemi førte derpå til mere modstandsdygtige arter, der blev foretrukket. Den kostbare, nærmest legendariske variation “Kopi Luwak-kaffe” er udelukkende på denne ø, og går til svimlende priser. Kaffen kan kun fås via fordøjelsesprocessen af et desmerdyr kaldet Luwak, et lille lokalt pattedyr, der er vild med kaffebær. Fordøjelsesenzymer griber på en eller anden måde ind under processen og mindsker kaffens bitre noter og bibringer en bestemt aroma. På Java er kaffe også central i mystiske traditioner, såsom venerationen af den hvide bøffel, et magisk dyr, hvis offergaver består af bananer og kaffe, og ved begravelsesceremonier ledsages afdøde af en kop kaffe og en pakke med lokale cigaretter. Endelig er kaffe også en del af skønheds- og velværeritualer, som udnytter dens kosmetiske og terapeutiske egenskaber – massage, ansigtsvask, ansigtsmasker ...

Opskrifterne
Kopi santen
Kaffe med kokoscreme
INGREDIENSER
1/2 kokosnød
1 teskefuld kaffepulver med top
2/3 glas kogende vand
1/3 glas kokoscreme
3 teskefulde palmesukker
vand efter behov
Tilberedning af kokoscreme

Vælg en moden kokos, der stadig er fuld af mælk, bor et hul gennem en af de tre fordybninger, uddrag al væsken og sæt det til side. Med en solid, tung genstand skal du slå på hele frugtens overflade og dreje den rundt i håndfladen i din venstre hånd; det gør det nemmere for kødet at løsne sig fra den træagtige skal. Åbn skallen med et fast slag og adskil den fra kødet. Riv halvdelen af frugten fint i en skål, dæk kødet med den samme mængde vand, rør godt og filtrér og vrid blandingen for at presse så meget kokoscreme ud som muligt. Sæt til side. For at forenkle opskriften kan du købe kokoscreme på dåse, som er tilgængelig i asiatiske supermarkeder.

Forberedelse

Hæld en skefuld kaffe med top i et glas og fyld 2/3 op med kogende vand, tilsæt sukkeret og rør det grundigt sammen for at opløse det. Færdiggør ved at hælde kokoscremen i og servér.

Varianter

En krydret version, kaldet Bajigur, tilberedes ofte i det vestlige Indonesien.

Kopi telur madu
Kaffe med æggeblomme og honning
INGREDIENSER
1 teskefuld kaffe med top
3 teskefulde palmesukker
1 æggeblomme
4 teskefulde honning
kogende vand
Forberedelse

Hæld 3 teskefulde palmesukker, 1 teskefuld kaffe og 1 æggeblomme i et glas, bland det godt, indtil det er flydende, men cremet. Fyld til randen med kogende vand, tilføj ekstra sødme med 4 teskefulde honning, omrør konstant for at blande alle ingredienserne, og servér varm.