Senegal
Amadou Bambas hellige kaffe

I et moderne land som Senegal, er der en lang tradition for kaffe. Selv i dag drikker vi Touba-kaffe overalt, en opskrift skabt i slutningen af det 19. århundrede af Sheikh Amadou Bamba, en spirituel og karismatisk leder af Sufi Mouride Broderskabet, som siges at have introduceret brugen af kaffe i landet. Touba-kaffe er krydret med kryddernellike og jarr, kendt som Guinea-peber; det har stærk balsamisk smag og i følge dens opfinder har den også lægende egenskaber. Den historiske og politiske relevans af figuren Bamba betød, at kaffen blev et symbol på de afrikanske samfunds identitet og tilhørsforhold, så Touba-kaffe er næsten udelukkende populær blandt senegalesere. Touba kaffe serveres i alle tanganas, gadecaféerne i forstæderne, som et perfekt eksempel på lokal street food: sparsomt indrettet med bænke og borde, madservering og de har meget travlt 24 timer i døgnet. Vesterlændinge foretrækker filterkaffe efter den franske tradition eller instantkaffe, der bør nydes i én af de sjældne overlevende koloniale lokaler, som den berømte Safari Bar i Saint Louis.

Opskrifterne
Touba-kaffe
Senegalesisk kaffe med krydderier
INGREDIENSER TIL BLANDINGEN
For hver 100 g stadig grønne Robustakaffebønner
10 g jarrkapsler (Xylopia aethiopica)
10 g kryddernellike (valgfri)
INGREDIENSER TIL INFUSIONEN
4 spiseskefulde kaffeblanding med krydderier
800 ml vand
Sukker efter behag
Forberedelse

Rist kaffebønner med jarrkapslerne sammen i en metal stegepande og tilføj kryddernellike, hvis det ønskes. Når de har en smuk, endda mørk farve, skal de køle af og knuses i en morter eller en kaffemølle. Bring vandet i kog og hæld i mellemtiden fire spiseskefulde af kaffeblandingen med krydderierne i et gazefilter oven på en kande. Når vandet er i kog, skal du forsigtigt hælde det over filteret og lade det hele sive igennem. Gentag dette tre eller fire gange, og tilfør masser af sukker mellem hver fase, og servér kaffen rygende varm.


Sandwich eller fyldt baguette
Senegalesisk kylling-fyldt baguette
INGREDIENSER
1 kyllingebryst i tern
1 fed hvidløg
½ smuldret bouillonterning
½ teskefuld peber
1 stærk chilipeber (valgfri)
Jordnøddeolie
1 baguette
Mayonnaise eller smør (valgfri)
INGREDIENSER TIL SAUCEN
3 tomater
1 løg
1 spsk. dijonsennep
½ presset citron
Salt
Forberedelse

Krydr kyllingen med peber, hvidløg, hakket chili og smuldret bouillonterning. Rør grundigt, og lad blandingen hvile. Klargør saucen med de kernefrie tomater skåret i tern, føj dem til det hakkede løg og smag til med sennep og citronsaft. Opvarm jordnøddeolie på stegepanden og brun kyllingen, når den er varm. Skær derefter baguetten i to, smør med mayonnaise eller smør, fyld med den stegte kylling, tilsæt tomatsovsen og servér med et glas varm kaffe.