Tyrkiet
Ved sultanernes hof

Kaffe kom også til Tyrkiet ca. år 1500, takket være et fællesskab af dervisher (islamiske mystikere), som brugte den i deres religiøse ritualer. Kaffeforbruget blev hurtigt populært blandt alle socialklasser, herunder sultaner, og blev hurtigt inkorporeret i hverdagen. Antallet af barer og caféer blev fordoblet på få år: Det blev steder, hvor mennesker kunne mødes og slappe af, ryge og spille kort, mens andre blev kulturelle eller kunstneriske centre, som frekventeredes af historiefortællere, musikere og intellektuelle. Tyrkisk kaffe er altid blevet lavet anderledes: ingen krydderier eller aromaer bruges, en kværn bruges i stedet for en morter til at knuse bønnerne, mens kaffen koges hurtigt, ikke som i de arabiske og orientalske traditioner. Selv i dag er resultatet en mørk, flydende og meget koncentreret infusion, det perfekte supplement til den raffinerede, blomstrede smag af tyrkisk konfekture.

Opskrifterne
Rahat loukoums
Rosenvand og pistaciegelé

En krydret version af den klassiske tyrkiske kaffe, typisk for den egyptiske by Alexandria.

INGREDIENSER
250 g flormelis
40 g durumhvedestivelse
6 dl vand
210 g sukkerknalder
1 spiseskefuld rosenvand, 50 g pillede pistacienødder eller pinjekerner
Forberedelse

I en pande af kobber eller emalje smeltes stivelse og sukkeret i vand. Sæt ingredienserne på komfuret over høj varme og rør konstant med en træske. Når væsken når kogepunktet og tyknes, skrues der ned for varmen, fortsæt dernæst med at blande og sørg for, at den ikke brænder fast på bunden. Når det faktisk bliver tykt og elastisk, er den klar. Tilsæt rosenvand og grofthakkede pistacienødder, bland godt og læg på en let olieret rektangulær bradepande. Lad hvile i cirka 24 timer, skær derefter så mange små tern som muligt, 2 cm (0,8”) i størrelse, som derefter dyppes i flormelis, inden servering sammen med tyrkisk kaffe.


Türk kahvesi
Tyrkisk kaffe
INGREDIENSER TIL 4 PERSONER
200 ml vand
4 store teskefulde af tyrkisk kaffepulver
4 skefulde sukker
Forberedelse

Hæld vandet i en tyrkisk kaffekande, tilsæt sukkeret og kaffepulveret og rør forsigtigt rundt. Sæt kaffekande over brænderen og få den i kog. Når kaffen begynder at boble og har skum på toppen, fjernes den fra brænderen. Brug en teske og put noget af skummet over i fire kopper. Sæt kaffekanden tilbage på brænderen i et par sekunder, men lad den ikke koge. Hæld forsigtigt kaffen i kopperne for at undgå ‘dewhip’ af kaffeskummet.