ALT alt

CEZVE – DET EKSOTISKE VED TYRKISK KAFFE

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Tyrkisk kaffe har noget romantisk over sig, og processen med at lave den har mange år bag sig. Den stammer fra det 16. århundrede, fra tiden med sultan Suleiman og Det Osmanniske Rige. Det apparat, tyrkerne bruger til at brygge deres kaffe med, kaldes en cezve. Det har noget eksotisk over sig og giver en helt speciel kaffeoplevelse, som vi vil se i det følgende.

Hvad er en cezve?

Selvom den har tyrkisk oprindelse, stammer ordet “cezve” fra det arabiske “jadhwa”, som betyder glød. En cezve består af en lille kande, et langt håndtag og en tud beregnet til brygning af skøn tyrkiske kaffe. En cezve kaldes også en ibrik, som betyder “vand” eller “at hælde”, inden for forskellige traditioner i Mellemøsten. Den blev oprindeligt lavet af messing, kobber, guld eller sølv. De er efterhånden blevet rimeligt populære i Europa, og efterspørgslen på disse traditionelle, tyrkiske kander har fået producenterne til at fremstille dem af flere forskellige materialer, for eksempel keramik og aluminium, så de passer til forskellige varmekilder.

De fås i forskellige størrelser og udformninger, og hvert materiale har sine fordele og ulemper. Men de kan alle bruges til at lave fantastisk tyrkisk kaffe med. Lad os se nærmere på de mest almindelige materialer, og hvordan de fremstilles:

  • Messing – et gyldent metal, som kan se ret gammelt, og alligevel meget elegant, ud. Som regel mindre nedbrydeligt end kobber, det ruster ikke og holder meget længe.
  • Kobber – et andet metal, som ikke ruster, men faktisk kan nedbrydes over årtier. Det er derfor, de fleste tyrkiske kander af kobber er belagt med tin indvendigt. Det bevirker, at levetiden forlænges for dette stilfulde metalapparat, som passer godt til moderne køkkener, med sine udhamrede dekorationer på siderne.
  • Rustfrit stål – moderne, smart, stilfuldt og fremfor alt, meget nemt at gøre rent. Dette holdbare materiale er også ideelt til en moderne cezve!

Om det skal være gammeldags eller sidste nye stil, så er disse materialer alle sikre og egnede til at tilberede en dejlig og stærk kop tyrkisk kaffe!

 cezve-kande

Den tyrkiske måde at lave kaffe på

Hvad er tyrkisk kaffe? Lad os se, hvordan den adskiller sig fra almindelig kaffe. Først, som navnet antyder, så er det en traditionel drik fra Tyrkiet, som faktisk er ganske populær både i Asien og Europa. Den har en meget karakteristisk karakter og er helt anderledes i forhold til almindelig kaffe på grund af malingen af bønnerne og tilberedningen, som selvfølgelig omfatter en cezve. En traditionel brygning kræver meget fintmalet kaffe (finere end almindelig kaffe), vand og som regel sukker. Som vi skal se, så omfatter tilberedningen af tyrkisk kaffe en proces, hvor den skummer – lige under kogepunktet – i cezveen, før den serveres.

Man kan bruge al slags kaffe til tyrkisk kaffe, men Arabica-varianterne er klart de bedste. Men Robusta eller hvilken som helst anden blend kan bruges og vil give en dejlig kop kaffe! Til maling af kaffen kan man bruge en billig kaffekværn til tyrkisk kaffe. Lær, hvordan man tilbereder en god kop tyrkisk kaffe med følgende nemme metode!

 

Gør en cezve klar

  • Tilsæt omkring 50 ml vand pr. kop i en cezve.
  • Tilsæt sukker efter behov, og rør rundt.
  • Kog det op, og tag det af varmen.
  • Tilsæt en teske kaffe pr. kop, og kog kaffen op.
  •  Tag cezveen af varmen, lige før den koger op, og fjern skummet, som er dannet, og rør godt rundt.
  • Tyrkisk kaffe koges to gange efter hinanden, og cezveen tages af varmen mellem første og anden gang. Skummet kan enten smides ud eller tilsættes, efter der er rørt rundt, alt efter smag.
  • Lad det overskydende kaffepulver falde til bunds før servering.
cezve kaffe tilberedning
cezve kaffe
 tyrkisk kaffe cezve

Tips til at bruge en cezve

Her er nogle ekstra tips til at lave en traditionel tyrkisk kaffe med en cezve:

  • Brugfriskmalet kaffe , ellers vil den ikke skumme, som den gerne skal.
  • Brug koldt, filtreret vand og tilsæt eventuelt en skefuld koldt vand i gryden, når den har kogt to gange – det vil gøre processen hurtigere.
  • Bland kaffe, vand og sukker forsigtigt – ikke for hurtigt!
  • Når du hælder skum i kopperne og varmer kaffen op igen, så hæld den langsomt over i kopperne, så bevares boblerne!
  • Tyrkisk kaffe kan tilsættes krydderier, som kardemomme og kanel ved blot at hælde dem i kanden, når du blander kaffe og vand.

Sådan laver du en god tyrkisk kaffe! Folk i Tyrkiet drikker ofte en kop kaffe lige efter morgenmaden. Husk, at tyrkisk kaffe som regel serveres enten med noget chokolade eller en lækker dessert, for eksempel en traditionel form for slik kaldet lokum eller noget baklava.

 


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.