Arabica Arabica

Arabica-kaffe: hvad det er, og den specielle blend

Af Lavazza Team 2-3 minutter

For det meste er vi ikke opmærksomme på, at der er så mange forskellige varianter af kaffe, når vi bestiller en eller tilbereder den derhjemme, og at den, vi skal til at drikke, kun er én af dem. Disse forskellige kvaliteter rummer en bred vifte af forskellige smagsvarianter, aromatiske dufte og noter. Den, der er kendt som Arabica, er langt den mest udbredte og berømte bønne, der bruges i dag. Den udgør omkring 70 % af hele den globale produktion og kendetegner den såkaldte Arabica-blanding.

Hvad er Arabica-kaffe

Arabica-kaffe skal betragtes som den første kaffe, der nogensinde spirede og som har udviklet sig til en form, der kan indtages af mennesker. Den dateres tilbage til 1000 f.Kr. Den kommer oprindeligt fra Kongedømmet Kefa, som var en del af det, der i dag hedder i Etiopien, syd for Sahara i Afrika. Oromo-stammen var den første, der stødte på bønnen og knuste den ved at blande den med et fedtstof, der blev brugt som en form for stimulering, før de indtog den.

Arabiske lærde var derimod de første til i skriftlig form at berette om brugen af kaffebønneristere, som de fandt nyttige til både at kunne arbejde længere og samtidig være på vagt. Efter tyrkernes invasion fandt sted i 1583, spredte kaffebønner sig til den egyptiske civilisation og senere på tværs af datidens europæiske magter. Arabica kan nu på verdensplan betragtes som den mest populære kaffebønne og den, der forbruges flest af.

Der må imidlertid være en grund til, at den er kendt som den mest dyrebare og bredest dyrkede sort. Da denne plante er meget sart, skal den vokse i en højde på mellem 600 og 2000 meter (jo højere, jo bedre), og den kræver regelmæssigt nedbør, da dette har afgørende betydning for den hastighed, hvormed den vokser.

Dette er grunden til, at Arabica-kaffe vokser langs hele den tropiske ækvatorialstribe. Derfor er det ingen overraskelse, hvis dens største producenter er placeret i Mellem- og Sydamerika og i flere afrikanske og asiatiske territorier.

arabica-kaffekultivering
arabica-kaffebønner

Hvorfor Arabica-kaffe er så specielt

Hvad er så specielt ved Arabica-kaffe? Hvad gør dens karakteristiske, unikke smag så speciel i forhold til de andre kaffevarianter? Hvorfor er den generelt dyrere, og hvorfor opfattes den som af høj kvalitet? Først og fremmest har den en umiskendelig smag og duft: Arabica-kaffebønner af høj kvalitet har en rig, omsluttende og duftende aromamed let søde og syrlige nuancer

Hvad er Arabica-bønner? Med hensyn til form er de aflange og ægformede, og har en ret smal men bugtet fure. Samtidig indeholder de mindre koffein end Robusta og andre varianter.

En andet særligt kendetegn ved Arabica-bønnen er et af dens vigtigste og mest karakteristiske træk: dens sarthed. Da vi har at gøre med den mest sarte og afbalancerede kaffevariant, skal den naturligvis håndteres med passende processer, temperaturer og ristetider. En anden faktor, der gør Arabica-kaffe mere attraktiv og prestigefyldt sammenlignet med de andre typer, er de færre hårdføre planter, hvilket er en egenskab, der gør dem dyrere at dyrke. De er også mere modtagelige for skadedyr og har – som allerede nævnt – behov for specifikke klimaforhold, herunder jord med lav surhedsgrad, regelmæssigt nedbør fordelt over hele året samt en gennemsnitstemperatur på omkring 20 °C.

arabica-bønner

Arabica-kaffens blend

Hvad betyder Arabica? De fleste kaffe-blends er lavet ved at bruge enten Arabica eller Robusta, og det meste af tiden ved at kombinere dem i en blanding baseret på forskellige varierende forhold.  Robusta-bønner, der indeholder mere koffein end stort set enhver anden kaffevariant, indeholder generelt mere end dobbelt så meget koffein som Arabica. Faktisk har koffein i sig selv en bitter, basisk og let sæbeagtig smag, som viser sig under blandingsprocessen, når Robusta er inkluderet, hvilket resulterer i en mildt brændt smag. Arabica indeholder derimod langt mindre koffein og resulterer derfor i en meget mere afbalanceret og behagelig smag, som er mindre bitter.

Den blanding, der kombinerer disse to varianter, er rettet mod at forene deres bedste egenskaber, hvilket gør det muligt at opnå den fyldige, stærke og komplekse smag, som vi finder og værdsætter i espressoens tekstur. Dens smag afhænger dog uden tvivl meget af behandling og andre faktorer, da der ikke er noget andet produkt med så mange smagsvarianter og nuancer som kaffen.

Selvom de er variationer af den samme plante, har Arabica og Canephora (det samme som Robusta) som nævnt ganske forskellige egenskaber, med hvilke kaffeblandere opbygger karakteristika og duft i henhold til det Arabica/Robusta-forhold, de anvender.

Mens Robusta har en tendens til at være bitter, stærk og mere intens, har Arabica fyldigere og mere aromatiske bønner , der give et lækkert og smagfuldt strejf. Ikke desto mindre afhænger slutresultatet også af en lang række andre faktorer, såsom kvaliteten af kornsorterne og deres ristning.

Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.