koffeinfri kaffe koffeinfri kaffe

Koffeinfri kaffe: alt du bør vide

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Når folk opdager koffeinfri kaffe, er de nysgerrige efter at finde ud af, hvad forskellene mellem koffeinfri og almindelig koffeinholdig kaffe er. Ud over det stærkt reducerede koffeinindhold, bør der også være en karakteristisk, lille forskel med hensyn til smag og lugt , når du smager en kaffe af høj kvalitet , men uden at der gås på kompromis med din smagsoplevelse.

Koffeinfri kaffes historie

I løbet af 1819 mødte Johann Wolfgang von Goethe, måske den mest kendte tysk forfatter nogensinde, der også var glad for videnskab, kemikeren Friedlieb Ferdinand Runge. Ud over de forskellige emner, de diskuterede, gav forfatteren videnskabsmanden en lille æske med kaffebønner importeret fra Grækenland, og bad ham finde ud af, hvorfor de holdt ham vågen om natten. Et år senere var Runge den første til at identificere og isolere koffein, og han lærte hvordan man kunne gøre kaffebønner koffeinfri ved at anvende en metode, der lod ham lægge kaffebønner i blød i benzen. Denne proces viste sig at være en måde betydeligt at reducere koffeinindholdet, og den blev derefter patenteret.

Det var ikke indtil 1905 , at den tyske handelsmand og kunstsøn Ludwig Roselius, der var grundlægger af Kaffee HAG, nøje begyndte at undersøge farerne ved koffein, da han troede, at det var forbruget af koffein, der var årsagen til hans fars død. Roselius besluttede sig for at finde en måde at fjerne det “giftige stof” fra sine kaffebønner, og efter en af hans poser var blevet gennemblødt med havvand under sin tur til Tyskland, fik han mulighed for at opdage, at noget af koffeinen var blevet fjernet fra selve bønnerne, og at deres smag var blevet påvirket af havvand. Denne sære hændelse gav ham en ide. Han begyndte at dampe bønnerne på forhånd og bruge benzen til at fjerne den resterende koffein, umiddelbart før han patenterede denne proces til at lave koffeinfri kaffe.

Kaffee HAG markedsførte kort derefter sin helt nye koffeinfrie kaffe, som blev populær blandt højtstående tyske borgere, der var optaget af den nyfundne interesse i sundhed og fitness i løbet af 20'erne og 30'erne. Derudover blev det populær at tænke på koffeinfri kaffe som sundere for det hjerte-karkredsløbet.

Hvad processen består af

Hvordan gør man kaffe koffeinfri? Der er faktisk et par måder at producere koffeinfrie kaffebønner. Den mest almindelige er direct-solvent-processen, indirect-solvent-processen, Swiss Water-processen, og Carbon Dioxide-processen. De første to, der udgør 70 % af produktionen, gør brug af et kemisk opløsningsmiddel til at fjerne koffeinen. Direct-solvent-processen finder sted, når kaffebønnerne dampes for at åbne deres porer, før de skylles med et opløsningsmiddel, der opløser koffeinen og vasker den væk. Indirect-solvent-processen adskiller herfra ved, at opløsningsmidlet ikke selv kommer i kontakt med kaffebønnerne.

Først gennemblødes bønnerne i varmt vand for at fjerne koffeinen, og derefter behandles koffeinbønnevandet med opløsningsmidlet for at fjerne den resterende koffein. Derefter tilsættes opløsningen igen til bønnerne, så de kan genabsorbere deres smag og olier.

Swiss Water-metoden er meget populær i USA og er ret lig metoden med indirekte opløsning, selvom den ikke involverer kemikalier, og i stedet indebærer filtre. Carbon Dioxide-processen blev opfundet i 70’erne, og er stadigt udbredt i brug i dag. Den bruges ofte til at producere sodavand, energidrikke og mange andre produkter.

Det skal bemærkes, at både Swiss Water og CO2 er naturlige processer, der ikke indeholder kemiske opløsningsmidler. Ristning af koffeinfrie bønner er faktisk virkelig svært, da de kan være meget sværere at styre efter behandlingen, og kan reagere forskelligt, når processen finder sted.

Den bedste kaffe til koffeinfri?

Der er ingen bedre type kaffe til koffeinfri. Dette skyldes, at der ikke er nogen type kaffe, inklusive kornsorter, malet kaffe eller instant kaffe der kan laves koffeinfri, da processen anvendes på bønnerne, mens de stadig er grønne.

Dem, der drikker koffeinfri kaffe, ønsker typisk at erstatte almindelig kaffe for ikke at undvære smagen eller prøve at indtage mindre koffein i løbet af dagen. Faktisk bør det siges, at koffeinfri kaffe i dag har nået niveauer af smag og kvalitet svarende til den normale kaffe, og er højt værdsat over hele verden. Hvorfor ikke prøve det på den måde, der passer bedst til din smag, nu hvor du ved lidt mere om koffeinfri kaffe?


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.