spørgsmål om kaffe spørgsmål om kaffe

De ofte stillede kaffespørgsmål og -svar

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Den følgende artikel vil forsøge at besvare nogle af de mest almindelige og hyppige spørgsmål vedrørende kaffens verden, så kaffeelskere kan være lidt mere opmærksomme, når det kommer til at drikke deres yndlingsdrik!

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Der er omkring 95 mg koffein i en gennemsnitlig kop kaffe. Mængden afhænger dog af flere faktorer, inklusive bønnerne, bryggemetoden og ristningen. Selvom koncentrationen af koffein kan påvirke smagen, bør den være relativt konsistent uanset størrelsen på din kop, hvad enten det er en 30 ml espresso eller en 250 ml filterbrygget kaffe.

Er koffeinindholdet forskelligt i let ristet og mørkristet kaffe?

Selvom koffeinindholdet kan variere i forskellige typer af drikke og tilberedelsesmetoder, kan mængden af koffein i te eller kaffe være stærk variabel afhængig af kvaliteten,  oprindelsen og  tilberedelsen af din drik. Teblade indeholder generelt 3,5 % koffein, mens kaffebønner indeholder omkring 1,1-2,2 %. Forbrugerne har dog en tendens til at bruge flere kaffebønner end teblade til en enkelt drik. Disse medvirkende årsager betyder, at en kop brygget kaffe generelt indeholder mere koffein end en kop te.

Er koffeinindholdet forskelligt i let ristet og mørkristet kaffe?

Selvom mørk kaffe smager mere intenst , og at visse mennesker generelt tror, at let ristet kaffe bevarer mere koffein, er ingen af ristningerne i stand til at nå en temperatur, der er høj nok til at ødelægge koffein. Det betyder, at koffeinindholdet i begge generelt er det samme.

Hvilke lande producerer den største mængde kaffe?

I dag producerer Brasilien omkring 40 % af verdens samlede forsyning af kaffe, hvilket er halvdelen af, hvad det plejede i begyndelsen af det 20. århundrede. Som en kaffeproduktionsgigant har mange brasilianske områder et klima, der er perfekt til dyrkning af kaffe. Det betyder, at kaffeplantager dækker over 27.000 kvadratkilometer i hele landet, mens de vigtigste dyrkningsområder er i regionerne Minas Gerais, São Paulo og Parana.

Landets brede indflydelse på handlen med kaffe kan ses, når vi tænker på de 60-kilograms juteposer, der traditionelt blev brugt til at eksportere bønner fra Brasilien, og som stadig i dag er en verdensomspændende standardmålenhed for kaffe.

På andenpladsen for verdens kaffeproduktion finder vi Vietnam, hvis rolle på det internationale marked for det meste er forbundet med eksporten af mere bitre og billigere Robusta-bønner , da mere end 40 % af verdens produktion af denne kvalitet finder sted her. Selvom kaffe er blevet dyrket i Vietnam i lang tid, blev produktionen mere populær i løbet af 90’erne. Vietnamesisk kaffedyrkning er desuden ekstremt produktiv: landets kaffeudbytter er bemærkelsesværdigt højere end det, vi finder i de andre fremtrædende kaffeproducerende nationer.

Colombia er uden tvivl et andet kendt produktionsland, da colombiansk kaffe er kendt for sin dejlige og aromatiske frugtagtige smag. Det sydamerikanske land er tæt forfulgt af Indonesien, hvor et par af de mest sjældne og dyre kaffekvaliteter – inklusive berømte Kopi Luwak – bliver produceret og eksporteret til vestlige lande.

 Etiopien er kendt for sine smagfulde og fantastisk kraftige kaffebønne, og skal ses som landet, hvor Arabica  – den mest udbredt kvalitet i hele verden – opstod og først begyndte at blive dyrket. Det er interessant at se, hvordan disse topproducerende lande alle er placeret i “kaffebæltet”, lige mellem Krebsens vendekreds og Stenbukkens vendekreds.

kaffeplantager i Brasilien
kaffebælte

Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.