At drikke varme drikke i et glas er en af flere muligheder. Udover te, der ofte drikkes på denne måde, er der dem, som elsker at drikke deres kaffe fra et glas, der adskiller sig fra dem, som vælger at drikke deres kaffe fra et krus. Vi vil nu se på de væsentligste forskelle mellem disse to måder at udføre et af de mest behagelige og elskede ritualer på.
Når der drikkes kaffe i Italien, vil flertallet af kaffedrikkere nippe til den fra et tungt porcelænskrus, da dette er den mest traditionelle måde at servere kaffen på. Ikke desto mindre kan du komme ud for at se folk, der drikker kaffe af små kaffeglas uden hank, der ofte minder om et stort shot-glas.
Hver type kaffe i Italien har en historie, og den såkaldte “caffè in vetro” er ingen undtagelse. De seneste par år har det at drikke kaffe af glas spredt sig til hele landet, men det har sine rødder i Italiens hovedstad. Faktisk er det i det sydlige Rom, at skikken med at bestille kaffe i glas har oplevet en stigende popularitet. Ifølge overleveringen opdagede indbyggerne i Rom, at bartenderne ikke gjorde kopperne ordentligt rene. Derfor begyndte kunderne at bede om glaskopper, fordi det gav dem mulighed for at se, hvor ren deres espresso var, før de drak den!
Er det sandt, at smagen ændrer sig, når espresso drikkes fra et glas? Vi mener helt sikkert, at det har egenskaber, som påvirker kaffens smag. Den italienske espressokop, også kendt som en “tazzina”, er designet til at bevare kaffen ved den rette temperatur i løbet af den tid, det tager for italienere at nyde deres kaffe, mens de snakker og læser nyhederne på deres foretrukne bar, for derefter at tage videre.
Fordi glas afkøles hurtigere, drikker du din espresso ved lavere temperatur, når der bruges en glaskaffekop, hvilket betyder, at den måske smager en smule mere bitter.
Aficionados, der drikker kaffe af et glas, påstår, at dem, som drikker kaffe fra porcelæn, ikke får den fulde oplevelse. Dette skyldes, at kaffe, der serveres i porcelæn, bliver skjult, hvorfor man ikke kan beundre baristaens færdigheder i at lave den perfekte crema, hvilket – som det påstås af nogen – endda bliver bedre af glas. Samtidig giver denne serveringsmetode kaffeelskere mulighed for at opleve de delikate noter fra bønnerne, på samme måde som med bedre vine. De vil også påstå, at selve smagen er bedre, fordi glasset skaber flere forskellige oplevelser, når kaffen rammer læberne, hvilket giver en mere elegant og forfinet oplevelse.
Uanset om det er en trend eller voksende tradition, som med bedre vine, kan kaffe nydes af glas for at forstærke dens intense, dejlige og aromatiske smag. Derudover er der en anden ganske overbevisende grund til, at det er værd at bruge glaskopper: De er 100 % genanvendelige og meget miljøvenlige samtidig med at de ikke genererer spild. Dette betyder, at de er et godt valg, når det handler om bæredygtighed!