Kaffehus Kaffehus

De ældste kaffehuse i verden

Af Lavazza Team 3 minutter

Kaffehuse er blandt de mest iøjnefaldende vartegn og kulturelle hjørnesten i det moderne samfund. Nogle af dem findes stadig i dag og er flere århundreder gamle, og de har gennem tiderne været værter for nogle af de mest relevante historiske og kunstneriske personer nogen sinde.

Mellem væggene på disse mere eller mindre fine kaffehuse er historien, som vi kender den, blevet skrevet, og nogle af dem er kunstværker i sig selv. Forfattere, kunstnere, statsmænd og sammensvorne plejede at samles der, med deres kærlighed til kaffe, som den eneste fælles interesse. At besøge kaffehusene kan være en storslået oplevelse, og på en måde er det som at møde Victor Hugo, Giacomo Casanova, Goethe eller Oscar Wilde.

Herunder vil vi beskrive et par de vigtigste og ældste kaffehuse nogen sinde, og prøve at forklare deres oprindelse, hvordan de blev vigtige og hvorfor de stadig fascinerer tusinder af besøgende og forbrugere i dag.

Istanbul og dens caféer

Ifølge historikerne kan den tidligste optegnelse af et kaffehus dateres tilbage til 1475. Det ser ud som om, at der på det tidspunkt åbnede en butik ved navn Kiva Han i Istanbul, eller Konstantinopel, som byen hed dengang. Caféen har sandsynligvis serveret Tyrkisk kaffe,  der i dag stadig er meget populært, snart efterfulgt af filterkaffe.

I og med at kaffekultur nemt og hurtigt udviklede sig i hovedstaden i Det Osmanniske Rige, blev kaffehuse kendt som mødesteder for politiske diskussioner, men tidligt i det 15. århundrede blev de forbudt af de religiøse ledere, der mente, at samlingssteder kunne tilskynde mulige forsøg på at omstyrte kontrollen med imperiet.

Uden at forlade Tyrkiet bevæger vi os videre til Gaziantep i den sydøstlige anatolske region, hvor Tahmis Kahvesi åbnede i 1635 som den første byzantinske café nogen sinde. Nutildags har dette traditionelle kaffehus stadig forskellige typer kaffe, hvoriblandt det er muligt at bestille den legendariske menengic khavesi, brygget med pistacienødder, en vidunderlig lokal specialitet, og andre traditionelle kaffebaserede drikke, tilberedt med frøene fra betoumtræet. Kulørte lamper, charmerende blyindfattede ruder og møbler udelukkende af træ fyrer op under en fortryllende atmosfære, der ofte tilsættes typisk Tyrkisk, levende musik.

 

Café Le Procope – en af de vigtigste kulturelle vartegn i Paris

Café Le Procope åbnede dørene i 1686 og regnes for at være den ældste café i Paris, som stadig er i drift, og den er sandsynligvis en af de ældste caféer i den vestlige verden. Café Procope ligger i hjertet af bohemekvarteret Saint-Germain des Prés, lige ved den såkaldte Rive Gauche, som er Seinens venstre bred, og var oprindeligt et siciliansk-ledet projekt. Den var kendt som en af de mest relevante cafés littéraires i den franske hovedstad og blev besøgt at navne som Voltaire og Diderot, hvor folk som Victor Hugo, Alfred de Musset, Honoré de Balzac og Paul Verlaine kom på cafeen i det 19. århundrede, efter den var blevet berømt, og skrev nogle af de mest berømte sider i fransk litteratur.

Store malere betalte ofte for det, de indtog på stedet, med deres malerier og andre værker. Selvom Café Le Procope i dag bliver besøgt mere af turister end kunstnere, hænger den evige atmosfære fra de litterære dage stadig i luften på stedet.


Caffé Florian – stil og kultur i hjertet af Serenissima

Den venetianske Caffe Florian er til trods for en vigtig tilstedeværelse under Procuratie Nuove, de signifikante boliger, der danner en hesteskoform på Piazza San Marco, det bankende hjerte i det gamle Serenissima, som republikken Venedig blev kaldt. Den regnes af venetianere for at være den ældste café i Europa ifølge en moderne opfattelse, og den er helt sikkert en af de vigtigste symboler i selve byen. Den blev indviet 29. december 1720 af Floriano Francesconi som “Alla Venezia Trionfante”, men blev snart kendt som Caffè Florian som en hyldest til sin ejer.

Mens de fineste typer kaffe og te samt vine fra orientalske lande, Grækenland og Cypern blev serveret indenfor, udspillede historien sig udenfor, da Florian var vidne til Serenissimas storhed og fald samt sammensværgelserne mod de franske og østrigske herskere.

Lige fra begyndelsen var klientellet på Caffè Florian store, historiske og litterære personligheder såsom blandt andre Giacomo Casanova, Carlo Goldoni, Johann Wolfgang Goethe, Lord Byron, Ugo Foscolo, Honoré de Balzac, Charles Dickens og Oscar Wilde, mens kvinder for første gang var velkomne i et kaffehus.

En ny Caffè Florian er åbnet i Florence indenfor de sidste par år, der henter inspiration fra den historiske café i Venedig, og at sidde i de røde fløjlssofaer og -lænestole, mens man beundrer portrætterne og de fantastiske kunstværker og smager på en Frozen Florian – lavet med pisket og kold kaffefløde – eller en Caffè del Doge – som omfatter kaffe, mælk, gianduja og hasselnøddecreme – kan fremhæves som en helt fantastisk oplevelse.

 

Café Frauenhauber: Wiens fine kaffehus

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Wiens kaffehuse – lokalt kaldet Kaffeehäuser – er majestætiske. Et uovertruffent emblem af elegance og espressobaserede lækkerier i en by, som med rette hylder selve kaffen. Blandt de mange forskellige muligheder, som en kaffeelsker kan vælge imellem, er Café Frauenhauber, der åbnede i 1824 og dermed snart kan fejre 200 års jubilæum, stadig det mest tankevækkende valg med sin placering i en smuk og endnu ældre gul bygning, hvis indretning udmærker sig ved sit fortryllende, men også en smule excentriske design, som trækker tråde til Art deco.

Stedets komfortable menu, som er tro mod traditionerne, afspejler perfekt byens kulinariske identitet med schnitzel og selvfølgelig æblestrudel, udover masser af kaffe. Der er faktisk en lokal skik, som man ikke bør glemme, når man sidder på Frauenhuber: At bestille en stærk kaffe med et godt stykke kage – for det meste en usædvanligt stor Sachertorte. Hvorfor ikke kombinere dette ritual med et spil skak og derved dykke ned i en typisk og stemningsfuld østrigsk atmosfære?

 

Der er masser af andre spændende steder, vi kan anbefale, når det handler om gamle caféer og kaffehuse. Tænk blot på den monumentale Antico Caffè Greco i Rom, eller den mellemøstlige charme på El-Fishawy Café i Cairo, men også kolonitidsatmosfæren på Café du Monde i New Orleans eller den overdådige Majestic Cafe i Porto med sine bugtede og forfinede linjer. Vi husker på den ene eller den anden måde uovertrufne cafeterier, når vi erindrer glæden, både i fortiden som i nutiden, ved at nyde vidunderlig kaffe med dem, vi holder af, i en sofistikeret og historisk kontekst.

 

Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.