kaffeproduktion kaffeproduktion

Sådan produceres kaffe – fra bønner til kop

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Kaffe regnes med rette som en af de meste værdsatte drikke i verden, og din hverdagskaffe har haft en rimelig lang rejse, før den bliver hældt i din kop! I denne artikel vil vi se hele processen bag kaffeproduktion lige fra frø til kop!

Hvor kaffen produceres

Mens verdens 10 største kaffeproduktionsledere har 87 % af markedet, og en række lande er kendt for sin produktion, er det muligt at finde nogle uventede. Blandt de mere end 70 involverede nationer kommer det meste af verdenshandelen fra defem største kaffeproducerende lande, specifikt Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien og Etiopien efterfulgt af Honduras, Indien, Uganda, Mexico og Peru.

Listen kan snart ændre sig som et resultat af klimaændringer  og stigende temperaturer, hvilket gradvist skifter produktionen af kaffe fra tropiske områder og det såkaldte bønnebælte til mere nordlige områder.

I de næste afsnit vil vi se, hvordan den lange og komplekse kaffeproduktionsproces foregår.


kaffeproducerende lande

De første trin i processen

Kaffe er først og fremmest brygget af ristede kaffebønner , primært frøene af bær der kommer fra to forskellige kaffesorter kaldet Arabica og Robusta. Det er kun efter de er blevet tørret, ristet og malet, at de effektivt kan bruges til brygning af den elskede drik.

Frøene plantes generelt i store, skyggefulde planteskoler. De plantes typisk i regntiden, og de unge frøplanter får lov til at vokse i et par dage, inden de derefter flyttes til individuelle potter med omhyggeligt formuleret jord, som skal give dem den optimal vækst. I skygge og væk fra direkte sollys vandes de regelmæssigt, indtil de er kraftige og solide nok til at blive overført til deres permanente voksesteder.

Afhængig af sorten tager det cirka 3 til 4 år for de nyplantede kaffebuske at bære deres frugt, det såkaldte kaffebær, der får en rød farve, når de er klar til at blive høstet. Afgrøden plukkes typisk i hånden med en hård og arbejdskrævende proces på to forskellige måder.

Den første er afpilningsplukning, der foregår ved, at alle bærrene fjernes fra grenen på én gang, mens den anden metode, kendt som selektiv plukning, foregår ved, at høsteren kun plukker de bær, som er mest modne. Denne metode er unægteligt mere krævende og omfattende, hvilket er årsagen til, at den primært bruges til at høste de finere bønner. Efter høstning forarbejdes bærrene så tidligt som muligt for at undgå fordærv, hvilket sker efter to forskellige metoder.

Tør-metoden er en gammel men stadig populær metode i områder, hvor der er mangel på vand. Denne forarbejdning er også kendt som “uvasket“ eller “naturlig“, og foretages af folk som har mindre gårde. De friskplukkede bær spredes ud på store overflader, så de kan tørre i solen. For at undgå gæring og sikre, at de tørrer jævnt, vendes og rives bærrene regelmæssigt igennem i løbet af dagen. Afhængig af klimaet kan hele processen fortsætte i et par uger for hver parti kaffe, indtil bærens fugtindhold er mindre end 11 %.

Den anden metode, kaldet våd-metoden, går efter af fjerne frugtkødet fra kaffebærrene efter høstningen. Bønnen er derefter tørret kun med den pergamentlignende skind ladt tilbage. De friskhøstede bær føres først gennem en frugtkødsmaskine, der adskiller skind og frugtkød fra bønnen. Derefter sorteres bønnerne efter vægt, mens de køres gennem vandkanaler og en række roterende tromler, der sorterer dem efter størrelse, lige før de transporteres til store, vandfyldte gæringstanke. Afhængig af en række faktorer såsom vejret og højde over havet, vil de forblive i disse tanke i 12 til 48 timer for at fjerne det klæbrige lag under skindet kaldet “mucilage”, slim. Efter gæringen er færdig, føles bønnerne ru, og er klar til at blive skyllet via yderligere vandkanaler, før de tørres.

Før det sendes ud på markedet forarbejdes de tørrede kaffebønner som følger:

  •  Hulling: hullingmaskineri bruges til at fjerne det pergamentlignende lag fra vådt, forarbejdet kaffe.
  •  Polering: dette valgfrie trin, som gør det muligt for bønner at nå en højere kvalitet, er rettet mod at slippe af med alle bønnernes skind ved hjælp af afskalning.
  • Bedømmelse og sortering: på dette tidspunkt sorteres og bedømmes bønnerne efter deres størrelse og vægt. Denne proces er omfattende og tager flere timer.   

Ved fasens afslutning er det kun de fineste bønner, der pakkes og klargøres til salg.

kaffeplante
kaffebær

De sidste trin i forarbejdningen

De malede bønner omtales nu som "grøn kaffe" og samles i enten jute- eller sisalposer. De lastes i fragtcontainere med engrosmarkedet som destination.

Tid til kaffesmagningsprocessen : den pakkede kaffe smages flere gange for at tjekke og beskrive dens smag og kvalitet. Denne proces, er kaldes capping, finder sted i et dedikeret rum designet til at forbedre den. Dette trin er lig vinsmagning, og fokuserer på aroma, fylde og smag.

Ristningen omdanner på dette trin grøn kaffe til de aromatiske brune bønner, du kender og køber i butikkerne samt på kaffehuse og caféer. Bønnerne bliver holdt i bevægelse gennem hele processen for at forhindre dem i at blive brændte. Når de når en indre temperatur på omkring 400 grader Fahrenheit, begynder de at blive brune, mens caffeol, den duftende olie, der findes inde i dem, begynder at komme frem. Denne proces, der kaldes pyrolysis , er hjørnestenen i ristning, og giver den smag og aroma vi alle elsker. Bønnerne afkøles derefter øjeblikkeligt. Det er vigtigt at pointere årsagen til, at ristningen typisk udføres i de importerende lande: Det er værd at huske, at friskristede bønner skal ud til forbrugeren så hurtigt som muligt.

Når kaffe males, bør dit formål altid være at få så den mest smagfulde kop kaffe , hvilket betyder passende maling afhængig af bryggemetoden. Mængden af tid, den malede kaffe er i kontakt med vand, bestemmer den perfekte malingsgrad. Generelt gælder det, at jo finere maling, jo hurtigere skal kaffen drikkes.

Det eneste, der er tilbage, er at brygge din kaffe og nyde dens aromatiske noter, som er gjort muligt af den lange og komplicerede proces, der giver dig mulighed for at servere den til dig og dine kære!

 

poser med kaffe

Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.