Ligesom alle andre produkter i verden, kan smagen af kaffe blive set som karakteristisk for det land, det oprinder fra. Det afhænger af vejret, klimaet, jorden og, selvfølgelig, landbrugspraksis. Det er elementer, der spiller en vigtig rolle i dyrkningen af kaffebønner, og som påvirker deres smag og aroma. At lære din yndlingskaffes oprindelse at kende, kan hjælpe dig med at opdage udgaver med kun én oprindelse og blandinger, som du vil elske mere end andre.
De bedste kaffebønner produceres af træer, der gror i højden i tropisk klima, hvor det er muligt at finde nærringsrig jord. Disse forhold findes flere steder langs den ækvatoriale zone. Ifølge National Coffee Association dyrkes kaffe i over 50 lande i verden. For det meste i det såkaldte bønnebælte , der danner en cirkel rundt om kloden og dækker de tropiske områder i Amerika, Afrika og Asien – fra Mexico til Myanmar, gennem Zimbabwe og Brasilien.
Planternes mangfoldighed, jordens kemi og vejret – vigtigst af alt værende mængden af nedbør og solskin – er andre faktorer, der påvirker kaffens smag, såvel som den måde bønner forarbejdes efter at være blevet plukket. Disse forskellige forhold bidrager til forskellene mellem forskellige regioner og plantagers aroma , og skaber til sammen en ekstremt kompleks kombination af faktorer. Hvor kommer kaffebønner fra? Lad os kigge lidt på nogle af de største og måske mest vigtige plantager i verden!
Da vi taler om den tredje mest forbrugte drik i verden lige efter vand og te, er det ikke nogen overraskelse, at der er stor efterspørgsel på kaffebønner så godt som alle steder i verden. Ifølge International Coffee Organization/ICO blev der i alt produceret 169,6 millioner 60-kilos poser med kaffe på verdensplan i løbet af 2020, mens de ti største kaffeproducerende nationer stod for hele 87 % af verdensmarkedet. Selvom visse kaffeproducerende lande kan lyde overraskende, kommer dette tal fra de fem største producenter:
Brasilien er den største producent på liste over kaffeproduktionsnationer, og producerer alene næsten 40 % af verdens forsyning takket være et ideelt klima, der passer perfekt til kaffedyrkning , som kan findes mange steder i landet. Brasilianske kaffeplanter dækker omkring 27.000 kvadratkilometer, og de fleste af dem er placeret i delstaterne Minas Gerais, São Paulo og Paraná. Modsat andre kaffeproducerende lande har brasiliansk kaffe en karakteristisk egenskab, da bønner tørres i solen i stedet for at blive vasket. Denne proces er oprindelsen af den såkaldte “uvaskede eller naturlige kaffe“.
Brasilien har så stor indflydelse på kaffeproduktionen, at de traditionelle 60-kilograms poser i jute, der historisk blev brugt til at eksportere bønnerne, stadig i dag betragtes som en verdensomspændende standardmåleenhed til produktion og handel.
Statistikker viser, at det kun er olie, der handles mere med end kaffe i verden. Mængden af kaffeposer, der årligt eksporteres, overgår 30 millioner, som hver dag forbruges af omkring 30-40 % af verdens befolkning til en global mængde på 500 milliarder kopper hvert år. Selvom COVID-19-pandemien negativt påvirkede udbud og efterspørgsel af kaffe over hele verden, er kaffeindustrien stærkt på vej tilbage.
Primærimportørerne af kaffe er som bekendt USA, Tyskland, Frankrig, Italien og Belgien, mens man blandt eksportørerne kan finde flere udviklingslande, hvis kaffeproduktion udgør en betydelig andel af eksportindtægterne.
I begyndelsen af det 20. århundrede var næsten 80 % af den globale eksport fra Brasilien Det var før andre lande begyndte at blive en del af forretningen. Nu til dags står Sydamerikanske landes eksport for en tredjedel af verdens produktion, efterfulgt af Colombia , der er førende når det kommer til handel med Arabica-kaffe , Indonesien, hvor kaffedyrkning kan dateres tilbage til det 16. århundrede under den hollandske koloniperiode, samt Honduras, hvis klima minder om det i Brasilien, hvilket først i nyere tid har gjort landet til en stor spiller i branchen.
Hvordan påvirker klimaforandringer fremtidens dyrkning af kaffe ? Kaffedyrkning vil sandsynligvis være mere udfordrende i varmere klimaer, mens kaffe af høj kvalitet faktisk vil blive sværere at dyrke, når temperaturerne stiger, da omkring halvdelen af jorden, hvor det dyrkes, vil blive uproduktiv.
Som eksperter forudser, vil verdens landbrugslandskab i 2050 sandsynligvis se ganske anderledes ud, end det vi kender i dag. Ikke desto mindre gør varmere temperaturer allerede, at tropisk mad kan gro i mere nordliggende områder, hvor de ikke før kunne dyrkes. Derfor forventes det, at de bedste områder til dyrkning af kaffe vil ændre sig og skifte væk fra troperne, og at visse lande og områder således vil få nye muligheder med hensyn til dyrkning.
Som vi har set, svarer forskellige dyrkningsområder til forskellige kvaliteter af kaffe, og dens dyrkning, som vi kender den i dag, kan faktisk ændre sig i løbet af de næste årtier, hvilket vil påvirke eksporten, import og markedsdynamikken for en af de mest forbrugte drikkevarer i verden.