Kaffebønne Kaffebønne

Arabica og Robusta: de bedste dyrkede kaffebønnesorter

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Med denne artikel vil vi gennemgå  forskellene mellem Arabica og Robusta og de vigtigste problemer med disse to mest dyrkede bønner til kaffeforbrug.

Arabica-bønner
Robusta-bønner

Hvad er Arabica- og Robustakaffe?

De første forskelle mellem disse to sorter vedrører udseendet. Arabicakaffebønner er generelt ovale, flade og mere olieholdige end robusta. Det er derfor, de smager sødere, saftige og på en måde mere frugtagtige.  Robustakaffebønnen er derimod for det meste lidt mindre og rundere. Deres mere harske, bitre smag skyldes de færre olier, de indeholder, mens de normalt har en mere naturlig og jordagtig smag.

Som tidligere nævnt, er mængden af koffein forskellig i de to sorter: Den er mere koncentreret i Robusta end i Arabica. Mens Robusta-bønner har 2,7 % koffeinindhold , indeholder Arabica kun knap halvdelen, da deres koffeinindhold er på1,5 %. Desuden indeholder Arabica en næsten dobbelt så høj koncentration af sukker, og omkring 60 % flere lipider end Robusta, hvilket er egenskaber, der sandsynligvis har en mærkbar indflydelse på, at forbrugerne foretrækker Arabica.

Som navnet antyder, er Robusta en utrolig hårdfør plante. Med hensyn til dyrkning er den meget lettere at passe, vokser i en række forskellige miljøer og har generelt et højere udbytte. Den er mindre tilbøjelig til at blive påvirket af insekter på grund af den højere mængde koffein, da dette fungerer som et kemisk forsvar for kaffefrøene , fordi de er giftige for insekter.

Desuden kender kun meget få mennesker til en tredje kaffesort, der er kommercielt dyrket på trods af, at den kun udgør omkring 2-3 % af den globale kaffehandel. Denne sort er kendt som LibericaHvad er Liberica? Dens smag kan beskrives som frugtagtig, usædvanlig og særligt intens, takket være et lavt syreindhold og en mindre bitter aroma, der giver en stærk og resolut eftersmag.

Robusta kaffebønnen er en sort, der kommer fra Coffea canephore-planten. Dens produktion udgør omkring 30% af verdens samlede produktion, hvilket gør det til den næstmest populære sort.

Dens typiske egenskaber er en stærk og skarp, men dyb smag, hvilket skyldes dens høje koffeinindhold. Det er disse egenskaber, som gør den meget velegnet til instant kaffe, da Robusta mest bruges til instant kaffe-granulat og -pulver.

 Arabica er derimod uden tvivl den mest udbredte bønneart. Den blev oprindeligt opdaget i de højtliggende skove i Etiopien, hvor den – ifølge flere legender – blev dyrket og høstet for at brygge varme drikke i det 12. århundrede. Denne sort stammer fra en plante kaldet Coffea Arabica , og er bestemt mere værdsat og anses som mere smagfuld af kaffekendere end Robusta.

De nuanceredearomatiskeog søde strejf spiller helt sikkert en væsentlig rolle i forbindelse med bønnens popularitet og anerkendelse. Selvom Arabica-bønner har et lavere koffeinindhold, holder kaffeaficionados af dem, da de elsker deres lækre smag. Arabica-bønner er de vigtigste i forhold til produktion og handel, da de udgør omkring 70 % af markedet, er af højere kvalitet og dyrere i indkøb.

Selvom der er over hundrede forskellige kaffesorter, betragtes disse to som de mest populære og værdsatte over hele verden.

Plukning af kaffebønner
Plukkede kaffebønner
Kaffebønner på træet

De vigtigste forskelle mellem de to typer

Så hvilken sort skal du vælge?

Det korrekte svar på dette oldgamle spørgsmål skal først og fremmest findes i din egen præference og smag! Ikke desto mindre, som tidligere nævnt, ser de fleste kaffeentusiaster ud til at være meget enige om, at Arabica er den mest prestigefyldte kaffe, takket være dens sødere og blødere toner og hyppige frugt- og chokoladenoter. Selvom Arabica bestemt er mere populær, har bønner fra Robusta-planter ikke desto mindre deres egen plads i hjertet af kaffeelskere, på trods af at de er mere bitre.

Selvom etiopisk Arabica ofte betragtes som den bedste gourmetkaffe på verdensplan, kan nogle Robusta-bønner konkurrere med dem på kvalitet. At beslutte, hvilken der er den bedste sort ud fra ethvert synspunkt, er umuligt. Som så mange andre ting i livet er det et spørgsmål om smag og, i dette tilfælde, et spørgsmål om blandingsforhold, da du faktisk kunne vælge en dejlig Arabica- og Robusta-blanding!


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.