Sådan laver du cappuccino Sådan laver du cappuccino

Sådan laves den perfekte cappuccino

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Kunne du tænke dig at lære at brygge den bedste cappuccino nogensinde, hvor du følger den italienske tradition, med hjemmelavet skum? Italiensk cappuccino er en af de mest populære  espresso-baserede drikke i verden. Når man kombinerer espresso og dampende varm mælk, må friskheden og kvaliteten af ingredienserne – såsom mælk og kaffe – regnes for at være afgørende for at oplevelsen bliver perfekt.

Nemme trin til at lave en cappuccino

Navnet “cappuccino” kommer fra  Capuchin friars, en orden af franciskanermunke, der blev grundlagt i Italien i løbet af det trettende århundrede. Det første land, der tog ordet “cappuccino” til sig – “kapuziner” på  tysk – var østrigerne. Efter at have besejret den osmanniske hær i 1683 begyndte østrigerne at gøre brug af de hundredvis af kaffeposer, som tyrkerne efterlod. En polsk adelsmand, Jerzy Franciszek Kulczycki, som blev en helt efter at have været med til at besejre den tyrkiske hær, brugte denne gave til at åbne den første Wienerkaffebar, Zur Blauen Flasche. Det var på Zur Blauen Flasche, at en italiensk munk, fader Marco D’Aviano, smagte kaffe, mens han besøgte stedet. Da han fandt den for bitter, foreslog han at tilføje honning og mælk. Da viste farven på hans drik sig at være ganske lig de lange brune klæder med store hætter, som blev båret af den religiøse orden, kaldet cappuccio.

Ikke desto mindre er vi nødt til at vente til perioden efter Anden Verdenskrig for at smage cappuccinoen i sin nuværende form, takket være de teknologiske innovationer fra Achille Gaggia og hans espressomaskine, som kan skumme mælk.


start med dine hjemmelavede ingredienser

Lad os se, hvad du rent faktisk skal bruge for at tilberede din perfekte kop  dejlig cappuccino. Da den mest berømte espressodrik er en vidunderlig kombination af dampende mælk, espresso og skummende skum, er det første du skal overveje for at opnå samme kvalitet derhjemme som på en kaffebar, dine hjemmelavede ingredienser!

Først og fremmest har du brug for en lækker espresso , som giver dig den aroma og smag, som en enkel stærk kaffe ikke har. Til det er det bedste valg utvivlsomt ristet espressokaffe.

Til at brygge din ideelle italienske espresso kan du både bruge en espressomaskine eller en lille automatisk bønne-til-kopmaskine. Når du skal vælge mælk, er det bedste til en enestående cappuccino frisk mælk! Når den nærmer sig sin udløbsdato, vil den ikke skumme på den rigtige måde. Sødmælk er ideel takket være det rette antal proteiner og fedtstoffer deri, da dens skum har det højeste mælkefedt. Det er desuden muligt at bruge vegansk mælk, hvis man foretrækker en vegansk cappuccino, da den skummer godt og har en god smag. Havre-, mandel- og kokosmælk kan betragtes som andre velsmagende og lækre alternativer, men du skal finde de professionelle udgaver, der er beriget med proteiner

Trin 2: Forberedelsen og skummet

Om lidt skal vi se, hvordan man laver en lækker cappuccino derhjemme ved at bruge en espressomaskine og følge et par enkelte trin:

  • Stil mælken i køleskabet – da kold mælk skummer langt bedre end varm mælk, kan du køle din kande af rustfrit stål ned med lidt koldt vand eller is, der derefter hældes ud af kanden, som du fylder med kold fuldfed mælk.
  •  Mal dine kaffebønner – den bedste espresso kommer fra friskmalede kaffebønner. Vi råder dig til at finmale bønnerne direkte ind i portafilteret for at opnå den friskest mulige kaffe, ligesom en barista ville gøre det.
  • Stamp pulveret – en kaffestamper består af en lille og flad, rund vægt med et håndtag, og bruges til at presse kaffepulveret til en jævn skive. Ved at gøre dette kan portafilteret sættes korrekt i og tages ud af maskinen, og det vil optimere kontakten mellem vand og kaffe. Tryk dog ikke for hårdt, da disken ellers bliver for komprimeret. Påfør i stedet et tryk med mellemstyrke, og slip derefter med et lille vrid.
  •  Træk espresso-shottet – skub forsigtigt filterkurven ind i maskinen, og drej derefter håndtaget for at låse den. Kassér det varme vand, der opvarmer koppen, og placer den derefter under portafilteret og lad kaffen strømme ud.
  •  Skum mælken – Lad lidt damp slippe ud fra skummestaven i et par sekunder for at fjerne eventuelt resterende vand. Dyp spidsen af skummestaven i mælken lige under overfladen (formålet er at opsamle lidt luft udefra), og begynd at skumme. I takt med at skumniveauet stiger, og mælkens volumen øges, sænkes kanden, mens du holder spidsen nedsænket og vippet, for at skabe en hvirvel.
  • Hæld mælken op – Rør godt rundt i koppen for at blande flydende mælk og skum, og hæld den i din cappuccinokop lige oven på espressoen.


Alle vores tips til en perfekt cappuccino

Her er et par cappuccino-tips! Mens du tager dig af det sidste trin, skal du sørge for, at hældehøjden ikke er for høj, og gradvist nivellere koppen i takt med at den fyldes med dampende mælk, ved at tippe koppen og placere kanden så vandret som muligt med dens tud tæt på kaffeoverfladen, hvilket vil hjælpe dig med at hælde skummet op. Når du er ved at være færdig, bevæges kanden forsigtigt , så skummet lander på cappuccinoens top. Hvis du ønsker at lave en smagfuld cappuccino, kan du tilsætte to eller tre spiseskefulde sirup i koppen, før du hælder espressoen i.

Tilføj så meget sukker, som du ønsker, og glem ikke at servere nogle kiks sammen med din cappuccino! Her er alt, du behøver for at nyde en perfekt cappuccino ifølge den italiensk tradition! Du er selvfølgelig fri til at eksperimentere for at få en fantastisk cappuccino-oplevelse, der passer til din smag!


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.