chemex-metoden chemex-metoden

Sådan laver du kaffe med Chemex-metoden

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Der findes mange legender omkring kaffe. Det kan minde om en populær myte, eller endda en kult. Men hvorfor er kaffe en af de mest populære drikke i verden, og hvorfor er den så uimodståelig? Mange har tænkt over hemmeligheden bag kaffe. Man kan sige, at kaffekulturen har bredt sig over hele verden, og at hvert land har sine egne traditioner, egne måder at lave kaffe på og forskellige former for kaffe.

Så lad os se, hvordan man laver en god kaffe derhjemme med Chemex-metoden

Hvad skal der til for at lave kaffe derhjemme? Til brygningen skal du have følgende kaffetilbehør:

  • Bryggeenhed til overhældning (bryggebeholder af Chemex-typen)
  • En vandkedel med lang, bøjet tud
  • Kaffekværn med valser, ikke knive
  • Filter (enten af papir eller metal, alt efter bryggemetode)
  • Friskristede hele bønner eller medium-groft malet kaffe.
  • Varmt vand
  • Mål
  • Timer

TRIN 1: KAFFEBØNNERNE

Hvis bønnerne er friske og af god oprindelse, er det nemmere at brygge en god kaffe.  Typen af kaffe er uden tvivl vigtig.

 

TRIN 2: FORHOLDET MELLEM VAND OG KAFFE

Det ideelle mål til en perfekt kaffe er forholdet 1:17 mellem kaffe og vand. Så bliver kaffen ikke for stærk, ikke for tynd, men lige præcis som den skal være. Forholdet 1:16 eller endda 1:15 kan give en mere intens smag. Med andre ord 2 spiseskeer malet kaffe til 177 ml vand. Det er standarderne for en god kop kaffe.

 

TRIN 3: MAL KAFFEN

For at få en frisk og lækker kaffe skal du male kaffen lige før, den brygges. På den måde vil alle de duftende aromaer og smage blive udtrukket fra bønnerne. Kaffekværnen skal sættes til den indstilling, der passer bedst til bryggemetoden.

Det er ikke helt så enkelt at udtrække den rette mængde smag fra kaffebønnerne: Hvis man ikke er omhyggelig, kan man udtrække for meget eller for lidt af kaffebønnerne. For at gøre det rigtigt skal du være opmærksom på tre forskellige tingvand kontakt tid, vand temperatur og turbulens, som du kan opnå ved den naturlige reaktion, der sker, når vandet rammer kaffebønnerne, samtidig med at du rører rundt med en ske, når vandet hældes over.

 

TRIN 4: KOG VANDET

Bring vandet  i kog, og lad det køle af i et minut, så det kan få en brugbar temperatur. Vandet har en meget afgørende faktor, når du vil brygge en kaffe, som smager perfekt, og det er vigtigt, at den ikke indeholder synlige urenheder. Mens du venter, kan du foretage næste trin!

 

TRIN 5: PLACER FILTERET

Du kan bruge tre forskellige filtreringsmetoder . Kaffefiltre af metal, som dem der bruges med en Chemex , kan lade mere uopløselige partikler komme igennem, så kaffen får mere fylde og bliver mere uklar. Et kaffefilter af stof kan lade nogle olier og partikler komme igennem og giver en mindre uklar kaffe. Men de kan være upraktiske, fordi de er besværlige at gøre rene.

Det mest almindelige – som mere end 90 % af alle bruger – er kaffefilter af papir. Det kan give kaffen en smag af papir, derfor skal du hælde noget varmt vand på det og lade det stå i nogle minutter, før man laver kaffen.

 

TRIN 6: PUT KAFFE I FILTERET

Så skal kaffen brygges! Put den malede kaffe midt i filteret, som lige er skyllet.

 

TRIN 7: HÆLD VAND OVER OG VENT

Første gang du hælder, ser det næsten ud som om kaffen blomstrer op. Hæld cirka dobbelt så meget vand i, som der er kaffe. Den nyristede og malede kaffe vil begynde at boble og skumme. Hæld igen efter 30 til 45 sekunder.

tilberedning med chemex
udtrækning med chemex

TRIN 8: FORTSÆT MED AT HÆLDE

Lige når kaffen stopper med at boble, skal du hælde igen. Sådan fortsætter du i de næste tre minutter, mens du langsomt og tålmodigt hælder vandet med spiralbevægelser over den malede kaffe for at væde den. En gang imellem skal du måske stoppe for at lade skum og vand løbe igennem. På den får du udtrukket en bedre og mindre bitter smag.

 

TRIN 9: NYD DIN KAFFE

Løft tragten af kanden, og hæld den malede kaffe ud. Så kan du nyde resultaterne af din indsats!

drik chemex-kaffe
mænd drikker kaffe

Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.