Projektet “I primi”: hvordan noget så simpelt som kaffebønner kan løfte et lands økonomi.
Dyrkning af kaffe kan hjælpe landets økonomi til at vokse.
I Yemen kan kaffeproduktion blive en retfærdigt fordelt ressource i de lokalsamfund, hvor kaffen dyrkes.
Den kan give nye økonomiske muligheder og skabe en professionel udvikling inden for forsyningskæden.
Den kan være med til at inkludere de yngre generationer og kvinderne.
Yemen er en de ældste kaffeproducerende lande i verden, og den lokale Arabica-blend er en af de bedste.
Takket være den strategiske placering har Yemen altid været et vigtigt knudepunkt på karavaneruterne. Den største havneby, Mocha, har været vigtig for handlen og produktionen til markeder uden for landets grænser. Det meste af kaffen til markederne i 1400-tallets Europa og Mellemøsten kom fra Mocha.
Men Yemen er et land præget af dårlige dyrkningsmetoder, mangel på viden og infrastruktur, kønsulighed, markedssvigt og andre problemer.
Siden 2015 har Yemen været hærget af en opslidende konflikt, som har medført en af de værste sultkatastrofer i de sidste 100 år. Ifølge FN er denne sultkatastrofe “den største menneskeskabte humanitære katastrofe".
Hvis kaffe har været fundamentalt for Yemens fortid, hvad så med fremtiden? Er der en chance for, at kaffebønner kan hjælpe landet efter år med ødelæggelse og humanitære kriser?
Tilsyneladende, ja.
I dag er tusinder af familier i Yemen afhængige af kaffedyrkning, trods årtier med forsømmelse og stagnation inden for landbrugssektoren.
Det er en kompleks – men ikke umulig – udfordring at bekæmpe fattigdom ved at dyrke kaffe.
Med en fast tro på at selv de mest udfordrende situationer kan blive bedre har Lavazza Foundation startet projektet “I Primi” – eller “Den første” – i samarbejde med Qima Foundation41, en nonprofit-organisation, som har arbejdet på at genoprette levestandarden gennem en bæredygtig økonomisk udvikling i Yemen siden 2014.
Lavazza og Qima Foundation arbejder tæt sammen med en lille gruppe kaffebønder for at skabe en positiv og vedvarende forandring ved at støtte og forbedre deres levevilkår.
Projektet arbejder i regionerne Dhamar, Ibb og Raymah.
Modtagerne er 1500 små kaffebønder, hvoraf 60 % er kvinder.
Projektets navn “I Primi” eller “Den første” henviser til fire vigtige kaffe-relaterede forbedringer, som er blevet implementeret i Yemen for første gang:
• den første nationale undersøgelse af kaffebønder er blevet foretaget. Den viste, at kaffe står for 50 % af indkomsten for husholdningerne, med høje gennemsnitlige profitmarginer;
• det første store væksthus er blevet opført. Det har en produktion på 150.000 planter. Her kan der dyrkes genetisk, godkendte planter, takket være muligheden for at registrere kaffeplanters DNA
• det første vandbassin med en kapacitet på 900 m3 er blevet bygget. Det gør, at 214 kaffebønder kan benytte denne værdifulde ressource
• det første behandlingscenter er ved at blive bygget. Det har en kapacitet på 150 ton kaffebær og har et areal på 2500 m2. 1500 kaffebønder kan benytte dette center, og 50 % af de arbejdende på centeret vil være kvinder.
Bæredygtighed
Bæredygtighed
Sustainability
Bæredygtighed
Sostenibilità