Med hensyn til kaffe og de mange drikkevarer, du kan lave med den, er der et italiensk varemærke, som vi alle elsker. Vi taler om den verdenskendte cappuccino, en af de mest populære og karakteristiske espressobaserede drikke.
Eksperter og insidere siger, at cappuccino vinder mere og mere frem rundt om i verden, og at den er ved at finde sin plads ved siden af espresso. Selvom halvdelen af espresso-shots brygges dagligt i Italien, indtages den varme skummende drik stort set overalt, takket være de adskillige kaffekæder, der inkluderer den i deres menuer samt muligheden for at tilberede talrige og velsmagende variationer.
Drikken er ideel om morgenen, men er stadig velsmagende hele dagen lang. Der skal helst bruges hjemmelavede ingredienser; men uanset hvordan du brygger den, er cappuccino en kombination af espresso og dampet, skummende varm mælk.
Hvem opfandt cappuccino? I modsætning til hvad man skulle tro, er drikkens oprindelse ikke i Italien, men i Østrig i det syttende århundrede. Mod slutningen af århundredet efterlod de besejrede osmanniske hære, der flygtede fra Østrig, tonsvis af poser med kaffe, som senere blev doneret til en polsk adelsmand ved navn Jerzy Franciszek Kulczycki, der er kendt for sin betydningsfulde rolle i sejren over tyrkerne. Han skabte derefter Zur Blauen Flasche, den første Wienerkaffebar, hvor fader Marco D'Aviano, en friulisk munk tilhørende kapucinerordenen, fik mulighed for at smage kaffe.
Da han fandt dens duft og smag for stærk, spurgte han, om det var muligt at tilsætte honning og mælk, hvilket uundgåeligt gjorde dens mørke farve lysere og fik den til at minde om farven på ordenens klæder. Det er derfor, vi i dag alle omtaler drikken som “cappuccino”, hvilket er oversættelsen af det tyske ord Kapuziner.
Ikke desto mindre er det først i det tyvende århundrede og efterkrigstiden, at vi laver cappuccino, som kender den i dag, efter opfindelsen af espressomaskinen af den italienske arbejdsgiver Achille Gaggia, der var i stand til at skumme mælk.
Cappuccino og espresso adskiller sig fra hinanden med hensyn til tilberedningsprocessen. For at tilberede en lækker cappuccino korrekt, skal du bruge en espressomaskine, der giver dig mulighed for at lave en enkelt eller en dobbelt espresso og mikroskum
, som du skal bruge til at lave dampet mælk. Derudover smager de ganske forskelligt, da espressokaffe er stærkere og mere intens. Da den dybest set repræsenterer grundelementet i en drik, der også har brug for opskummet mælk, er styrken af cappuccino betydeligt lavere. Endelig består cappuccino, som allerede nævnt, af få ingredienser, heriblandt naturligvis sort kaffe.
Da kaffebønner er forskellige med hensyn til smag, i og med at ristning, oprindelse og forarbejdningsmetoder er enestående for hver enkelt og derved giver en unik smag, er der en bred vifte af typer at vælge imellem. Imidlertid kan mange faktorer og finesser ændre smagen af kaffen, og derfor bør cappuccinoelskere være forsigtige, når der skal vælges mellem forskellige varianter og blandinger.
For dem, der er til en meget sød cappuccino, kan etiopisk kaffe være en god mulighed. Hvis du har lyst til at smage en cappuccino med en intens og fængslende chokolade- og nøddesmag, bør du nok vælge en af de sydamerikanske varianter fra Brasilien, Guatemala og Costa Rica.
Derudover vil vi foreslå en mellem-mørk ristet blanding, hvis du vil tilberede en vidunderlig italiensk cappuccino, der kombinerer nøje udvalgte Arabica- og Robusta-bønner, og giver en vedvarende smag.
Det er stort set alt, hvad du behøver at vide om denne dejlige skummende, søde italienske drik, som er kendt over hele verden og værdsat af millioner af mennesker overalt!