kaffebar i Italien  kaffebar i Italien

Kaffe i Italien: et essentielt hverdagsritual

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Italienerne betragter kaffe som et essentielt, dagligt ritual, som omfatter flere sociale og kommercielle aspekter, der alle bidrager til deres rige og varierede kultur og skikke.  Generation efter generation er kaffen en af de mest eftertragtede hverdagsritualer, og hjørnestenen i italiensk identitet.

At drikke en kaffe på en italiensk bar

Italienere er kræsne, når det kommer til at drikke kaffe. Kaffe gennemsyrer kulturen i Italien og efterlader et afgørende præg på, hvordan man overvejer, diskuterer og nyder den mest berømte drik i verden. Italienere anvender en ceremoniel tilgang til, hvordan man bestiller den perfekte kaffe.

Når du først træder ind på en bar i Italien, bør du bestille din kaffe og få kvitteringen, der kaldes scontrino og vil blive givet af bartenderen. Dernæst er det tid til at tilpasse din kaffe; Italienere er kendt for at være meget krævende, når det kommer til, hvordan de drikker deres kaffe.  Nogle vil bestille den i en caffè in vetro – en kaffe serveret i et glas i stedet for i en porcelænskop, mens andre måske tilføje noget  mælk. Dette er blot to ud af mange måder, som man kan bestille og tilpasse sin kaffe på, så den passer til ens smag.

Kaffe drikkes generelt, mens man står på ved baren. Dette er tilfældet af to grunde: For det første tager det generelt mindre end et minut at drikke kaffen, fordi det oftest er et shot espresso . For det andet betyder det at drikke kaffe, mens du sidder indenfor, ofte en højere pris end normalt for din espresso.

Hvorfor er det at drikke kaffe helligt i Italien?

Coffee culture i Italien har mange regler, skikke og vaner. For det første betragtes som en form for høflighed og gæstfrihed at tilbyde en kop kaffe, når du byder en gæst velkommen til dit hjem, kontor eller arbejdsplads, da det fortæller din gæst, at de er velkomne. Kaffe er så dybt forankret i italiensk kultur, at to mennesker ofte siger, at de vil mødes til en kop kaffe, hvis de gerne vil ses. Det er dog altid kaffetid i Italien, uanset om det er tidligt om morgenen, midt på morgenen, frokosttid, eftermiddag eller endda midt om aftenen. Den eneste undtagelse er, når et af de primære måltider, generelt frokost eller aftensmad, nærmer sig, da italienere foretrækker at drikke deres kaffe efter de har spist fremfor før.

kaffetid

Den mest kendte type kaffedrikke

Espresso og Moka er centrale i den italienske, klassiske kaffetradition. Lad os finde ud af lidt mere om disse fantastiske drikke:

Kaffe traditionelt tilberedt med Moka er livsnerven for den italienske familie. Mokkaen er et hverdagsritual, der involverer en kaffekande i aluminium og malet kaffe. Mokkaen, der producere en blid, boblende lyd og en betryggende aroma, når den er klart, er ofte den første kaffe, som italienere vil opleve. Hver eneste italienske “Nonna” (bedstemor) vil fortælle dig, at den bedste kaffe er den, hun brygger på kogepladen med en mokka. Mokkakanden repræsenterer en autentisk måde at udvise gæstfrihed og en følelse af familie: en delt nydelse og et vedvarende symbol på det italienske. 

kaffe og mokka

Espresso er den italienske kaffes par excellence: når du bestiller en “caffè i Italien, vil det altid være en espresso. Overalt hvor du tager hen, fra nord til syd, vil du støde på variationer i farve og aroma, smag og mængde. Din espresso kan være ristretto, kort, lang, dobbelt, i en lille eller stor kop, al vetro, koffeinfri, macchiato – listen er uendelig!

Der er dog et tidspunkt, som aldrig er anderledes:  tidspunkt for indtagelse! Da kaffen tilberedes hurtigt, skal den drikkes på samme måde ved kun at tage tre slurke, mens man står ved baren.

Nu, hvor du kender alle den italienske kaffes grundlæggende egenskaber og dens dybe forbindelse til italiensk arv, er du klar til at udforske "Bel Paese" eller  “det smukke land" for selv at opleve den italienske kaffekultur! 


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.