Italienerne er kendt for at holde fast i deres kultur og traditioner, og deres kaffe, med dens umiskendelige stærkt brændte smag, er uden tvivl blandt disse. En aroma, der indeholder alle de bittersøde strejf, forklarer, hvorfor italienerne er så forelskede i den. Den fås i forskellige varianter, og serveres generelt med et glas vand til.
Den italienske kaffes historie kan dateres tilbage til det 16. århundrede. Siden den første kop kaffe blev skænket i Venedig, er italienerne aldrig holdt op med oprigtigt at tilbede denne drik, der er blevet en ægte hjørnesten i italiensk kultur. Serenissima-republikken Venedig var faktisk en af de første europæiske stater, der importerede kaffebønner, da de dukkede op på det gamle kontinent. Caffè Florian blev grundlagt i 1720 og er beliggende på den enestående og ikoniske Piazza San Marco. Det er det ældste kaffehus i verden, som stadig er i drift. Mange af fortidens vigtigste internationale personligheder og kunstnere – såsom Johann Wolfgang von Goethe, Lord Byron og Giacomo Casanova – kom sædvanligvis forbi der til en kop kaffe, mens de havde intellektuelle samtaler. Caffè Florian, som var vært for folk fra alle samfundslag, definerede standarden for den sociale rolle , et kaffehus kunne spille.
I løbet af det 19. århundrede mødtes italienske patrioter og statsmænd i bowlerhatte på de elegante kaffebarer og caféer i Torino for at planlægge foreningen af landet, mens Italien i begyndelsen af det 20. århundrede blev den globale leder inden for handel med kaffe kort efter forretningsmanden Angelo Moriondos opfindelser. I 1884 præsenterede han en ny maskine, der var i stand til at fremstille en kort og koncentreret drik, den såkaldte espresso, hvis navn stammer fra dens brygning: Den kunne tilberedes passende til hver forbruger, da vandet skulle udtrækkes gennem kaffen. I 1901 blev projektet revideret af ingeniøren Luigi Bezzera, som muliggjorde udbredelsen af dette forberedelsessystem i hele Italien.
Espresso, der er nemt at lave og god til at blive vågen med, blev hurtigt et symbol på århundredeskiftet, sammen med højhastighedstog, der bærer samme navn. Espressomaskiner blev populære i de “amerikanske barer”, hvor kunderne kunne stå ved disken i stedet for at sidde ved bordet. Den første, der blev åbnet i Italien, var Caffé Maranesi, som ligger i Firenze , og også er kendt som Caffè dei Ritti, hvilket henviser til “de stående mennesker”, som var gæster der.
I dag har mange italienske husstande stadig en moka, som er en komfurbrygger, der kan udvinde en velsmagende kaffe inden for dit hjems fire vægge!
Under Anden Verdenskrig forsvandt kaffen stort set på grund af den embargo, som Folkeforbundet pålagde det fascistiske Italien, og blev erstattet af surrogater, såsom byg. Den første idé til espresso på den italienske nåde, som vi kender den i dag, kan spores tilbage til byen Torino, som mange herefter hentede inspiration fra og skabte deres egne versioner og modifikationer i løbet af efterkrigstiden – heriblandt baristaen Achille Gaggiain i 1948. Han introducerede en ny trykudvinding af de værdifulde bønner, som er en teknik, der også viste sig at være vigtig for den italienske kaffes historie efterfølgende, da den gjorde det muligt at opnå en endnu mere koncentreret og aromatisk drik med den karakteristiske crema på overfladen.
Efter Achille Gaggias opfindelse blev mange nye, professionelle kaffemaskiner udtænkt i løbet af 1950'erne, hvor store virksomheder begyndte at producere og stille modeller til rådighed, så de kunne blive mere og mere tilgængelige for offentligheden.
I sin ungdom var Italo Calvino en fast gæst på Caffè Talmone i Torino, hvor han plejede at drikke italiensk espresso med et lag skum på toppen og mødes med andre intellektuelle for at diskutere bøger, politik og aktuelle anliggender.
Lad os tage på en rejse gennem de forskellige typer italiensk kaffe for at forstå, hvilke af dem der kan være mere passende til den enkelte forbrugers smag.
Når dagen begynder i Italien, er det normalt at indtage dagens første kop kaffe, for det meste ledsaget på den ene eller anden måde af mælk, da en typisk italiensk morgenmad inkluderer et stykke sødt bagværk sammen med en dejlig kop kaffe. De mest populære og velsmagende opskrifter inklusive mælk er den berømte cappuccino , der kræver et skud espresso og lige dele dampet og skummet mælk, caffelatte, som består af en espresso med mere dampet mælk og mindre skum, og ikke mindst latte macchiato, der har dampet mælk med en dråbe espresso. Du kommer aldrig til at smage en bedre drik baseret på kaffe og mælk andre steder, da den første dampdrevne kaffemaskine faktisk blev opfundet der! Uanset hvad bestiller italienerne ikke mælkeholdig kaffe efter kl. 11.00.
Espressoenbetragtes som den autentiske italienske kaffe, og foretrækkes i stedet ved frokosttid eller senere på dagen. Gennem tiden har italienerne skabt snesevis af varianter og ændringer, herunder selve espressoen. Caffè americano skal betragtes som en hjemlig smag, som italienerne tilbyder deres gæster fra USA, og er en fortolkning af deres gæsters kaffevaner. Den består af en italiensk espresso , der er fortyndet med rigeligt varmt vand. Caffè lungo, en “lang kaffe”, er en lignende kaffe, men fremstilles ved blot at forlænge udvindingen af en almindelig espresso.
Desuden kan enhver italiensk region prale af en unik og broget kaffekultur. Selvom espresso utvivlsomt er gennemgående, findes der et væld af forskellige regionale variationer og uventede kombinationer. Når du besøger regionen Marche, er det muligt at nyde en caffè anisette, hvilket er en lækker espresso med anissmag, mens den arabesque-smagende caffè d'u parrinu på Sicilien inkluderer kanel, nelliker og kakao.
Italien har en bred, historisk rig kultur og er fremtrædende på så mange forskellige områder. Når man tænker på Italien, tænker man på fantastiske landskaber og monumenter, kunst og tradition, mad og vin, men også sidst men ikke mindst kaffe.
Når du besøger Italien, er du sikkert stødt på følgende sætninger tusindvis af gange: “Tid til en kop kaffe”, “en kaffe på farten”, eller den ret almindelige “vi skal snart have en kop kaffe sammen!”. Uanset om du er på en bar eller er gæst i nogens hjem, kan du regne med, at italienerne brygger og drikker kaffe. Hvorfor er italiensk kaffekultur så speciel? Hvorfor er god italiensk kaffe så lækker? Vi kan se på det som en kulmination af traditioner, skikke og historiske medvirkende faktorer. Mens forskellige regioner har deres egne variationer, er det grundlæggende det samme, da italienere aldrig ville opgive deres espresso stående ved en bar i en groovy social atmosfære. Dette er blot en af de skikke, der forklarer, hvordan kaffe er en integreret del af italiensk hverdagsliv og -kultur. Den markerer endda tidens gang og fungerer som et konstant påskud for dating. Det er ikke så underligt, at flere af de mest internationalt anerkendte kaffemærker har oprindelse i Italien.