kaffens oprindelse kaffens oprindelse

Kaffens historie: fra oprindelse til vor tid

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Ingen ved præcist, hvornår kaffe blev opdaget, og hvad der præcist førte til, at man begyndte at drikke den, selvom det er muligt at finde hundredvis af legender om kaffens oprindelse.  Kaffens historie er bestemt et fascinerende epos, som sporer de ruter, dens berømte bønner har krydset gennem århundreder over hele kloden. Kaffen blev til tider smuglet eller stjålet fra royale og adelige, og er et af de produkter, der uigenkaldeligt har ændret den globale økonomi.

Dag efter dag har millioner af mennesker rundt om i verden brug for den, hvilket ses ved, at der globalt indtages 2,25 milliarder kopper kaffe hver dag. I dag er Brasilien den største producent af kaffe i verden, da næsten en tredjedel af hele produktionen foregår der.

kaffeplantage

Oprindelsen: hvem opdagede kaffe

Hvor kommer kaffen fra? Der er en gammel etiopisk legende , der går tilbage til år 700 e.Kr., som fortæller, at den kaffe, der dyrkes på verdensplan, skal spores tilbage til de gamle kaffeskove på det abessiniske plateau. Ifølge myten var det en gedehyrde ved navn Kaldi, der først opdagede potentialet ved kaffens berømte bønner.

Kaldi opdagede kaffe efter at have bemærket, at hans geder blev søvnløse og utroligt energiske, efter at have spist de mærkelige røde bær fra et bestemt træ. Kaldi rapporterede opdagelsen af de “dansende geder” til abbeden af et lokalt kloster, som lavede en drink ud af bønnerne, og kort efter fandt ud af, hvordan den kunne holde ham vågen gennem aftenbønnen. Abbeden delte straks sine splinternye fund med sine medmunke i klostret, og den energigivende effekt af disse bær begyndte at sprede sig og nåede først Mellemøsten og den arabiske halvø . Hurtigt derefter begyndte den sin omfattende rejse ud i verden.

En anden version af legenden hævder, at Kaldi delte disse bønner med en munk, som først afviste deres brug og kastede dem i ilden. Overraskende nok var resultatet en vidunderlig og behagelig aroma, der førte til den første ristede kaffe nogensinde. Kort efter blev bønnerne malet og kogt for at producere en drik, der skulle være ret lig det, vi i dag kender som kaffe.

Uanset om historien om Kaldi skal betragtes som sand eller ej, er én ting sikkert: kaffe kommer oprindeligt fra "Etiopien" . En anden ting, vi med sikkerhed ved, er kaffens næste skridt, da den gik mod nordøst, passerede Det Røde Hav og nåede Yemen i det 15. århundrede, ved havnen i Mokha. Der fandt en islamiske lærd og sufi-mystiker ud af, at kogning i en gryde med vand af de frø, der voksede vildt i de nærliggende bakker, forvandlede det til en mudret brun farve. Hver gang han smagte dette bryg, løftede hans ånd sig og vækkede hans sanser og styrkede hans koncentration i tilbedelse, studier og meditation gennem natten. Her er præmisserne for spredningen af denne drikkevare blandt det yemenitiske folk, som begyndte at dyrke kaffe i deres bjerg- og dalterrasser og dele den med pilgrimme og handlende, som ville bringe den til hele Asien og Europa.

Kaffebønner

De bedste historiske fakta om kaffe

Blandt de mange kaffehistoriske fakta besluttede vi at vælge et par af de mest interessante og præsentere dem i følgende afsnit:

Kaffe fremmede oplysningstiden og den industrielle revolution – før kaffe blev introduceret bredt i den europæiske civilisation og kultur i det 18. århundrede, var den primære drik øl – hvor mærkeligt det end kan lyde – selv til morgenmad, da vandet fra datidens vandforsyning var for forurenet til at kunne drikkes. Derfor oplevede folk ofte en konstant tilstand af beruselse. Samtidig blev de helt nye "kaffehuse" stedet, hvor mænd blev vant til at mødes for at diskutere dagens begivenheder, debattere og endda handle.

Beethoven var et sandt mareridt for bartenderne – Ludwig van Beethoven var ekstremt kræsen med hensyn til kaffe. Hver gang han havde til hensigt at nyde en kop kaffe, insisterede han på at indtage en, som var lavet med præcis 60 bønner.

Forsøg på at forbyde kaffe har fundet sted flere gange i historien – Tilbage i 1511 mente de religiøse myndigheder i La Mecca, at det tilskyndede til radikal tænkning, og de forbød drikken. Efterfølgende forsøgte italienske præster i det 16. århundrede at forbyde kaffen, da den blev betragtet som satanisk, på trods af at pave Clemens VII var meget glad for den. Derfor ophævede han til sidst også forbuddet. I løbet af det 18. århundrede var det den svenske regerings tur til at forbyde kaffe, da de troede, det kunne udløse en slags oprørsk følelse.

Den dyreste kaffe, der nogensinde er blevet købt: 4.535 $ pr. pund – Dette skete i 2019, da et særligt mikroparti af uristet Panama-grøn kaffe blev solgt for 10.000 $ pr. kg på auktion. Virksomheden har ikke afsløret den involverede kaffevariant eller forarbejdningsmetode, men har hævdet, at mikropartiet skulle betragtes som dets prototype kaffeserie.

kaffehistorie

Traditioner forskellige steder i verden

Da mange mennesker fra alle steder i verden næsten ikke kan overleve uden deres kop kaffe om morgenen, kan den serveres på tusindvis af forskellige måder afhængigt af, hvor du bestiller den. Her er nogle af de mest interessante og ejendommelige kaffetraditioner fra hele verden.

Hvis vi starter i Europa, vil vi opdage, at det i Italien, espressoens hjemland, er muligt at nyde en Espresso Romano, nemlig et enkelt shot serveret med en frisk citronskal på kanten af koppen. I Spanien Valencia, finder vi Café Bombón med oprindelse i Valencia, der også er kendt som "slikkaffe". Den er lavet i et gennemsigtigt glas, hvorfra du kan beundre dens dejlige sorte og hvide lag lavet med sødet kondenseret mælk og bryg af espresso på toppen. Ellers kunne den græske Frappé afgjort repræsentere en anden god mulighed. Som symbol på efterkrigstidens græske kaffekultur består den af en letlavet instant iskaffe serveret i et højt glas toppet af skum. Det eneste, du behøver for at brygge den, er instant kaffe, sukker, mælk, vand og isterninger.

Hvad med at kombinere kaffe og alkohol? I Tyskland kan man bestille en Pharisäer, en shot-drink lavet af stærk kaffe, rom og flødeskum, som regel serveret i et krus eller et glas, mens Irish Coffee har været berømt over hele verden siden 1943, hvor den blev skabt ved et uheld og blev en velkendt juledrik, der faktisk kan indtages hele året rundt, og består af varm kaffe, irsk whisky, sukker og lidt flødeskum.

Latinamerika kan rent faktisk tilbyde flere forskellige varianter, når det kommer til servering af kaffe. Café de Olla, der er brygget med mørkristet malet kaffe, råsukker, kanel og andre krydderier, er virkelig populær i Mexico, hvor den serveres i en kop med appelsinskal. Som et ikon for den cubanske kulturelle livsstil, er kaffe meget værdsat derovre. En Café Cubano er et velsmagende espressoshot med et tykt lag sødet fløde. Mens du besøger Colombia, kan du også smage en dejlig Café con leche, der er en hurtig og nem version af kaffe med mælk, som er tilberedt med friskmalede kaffebønner og opvarmet mælk. Endelig betragtes Café Lagrima som en kunstart på argentinske caféer og er perfekt til dem, der foretrækker mindre stærk kaffe, da den består af en espressokop fyldt med mælk og plettet med en dråbe kaffe.

Den marokkanske Nous Nous er en anden sand fornøjelse: Navnet betyder "halvt og halvt”, og den serveres i små glas med en dråbe sukker, der gør den sødere. Den kombinerer en stærkbrygget espresso og et glas opvarmet skummende mælk. Türk Kahvesi, også kaldet tyrkisk kaffe, er en unik tilberedningsmetode til ufiltreret kaffe, hvor bønnerne simres i en gryde, inden de serveres med sukker, hvis det er nødvendigt. En interessant ting derved er den overtroiske tradition bag den. Det siges, at det grums, der er tilbage efter at man har drukket kaffen, kan bruges til spådom.


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.