koldbrygget kaffe koldbrygget kaffe

Koldbrygget kaffe: Alt om denne drik

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Når temperaturerne stiger, er der intet bedre end en koldbrygget kaffe, der er nem at lave, til at afkøle din dag med!  I den følgende artikel vil vi afsløre et par interessante ting vedrørende denne fantastiske kaffesommerdrik.

Hvad er koldbrygget kaffe?

Lad os først og fremmest skelne: Koldbrygget kaffe og iskaffe er to forskellige ting. Selvom de begge omfatter kaffe over is, er de meget forskellige hvad angår smag og syrlighed.

Koldbryg fremstilles ved at lade groft malet kaffe trække i koldt vand i lang tid, normalt 12-24 timer, hvorefter den sies. Denne særlige brygningsproces giver en mindre syrlig, men alligevel afbalanceret drik, som serveres over is. Den kan både være koncentreret eller kombineres med vand eller mælk, alt efter den ønskede styrke. Iskaffe brygges derimod traditionelt lige før den hældes over is, som alternativt kan hældes over den, mens den stadig er varm.

Drikkens oprindelse

Hvem opfandt koldbrygget kaffe? Det allerførste bevis på en kaffedrik lavet med koldt vand er at finde i Kyoto, Japan. Det er kendt, at japanerne bryggede kaffe allerede i det 16. århundrede. Bønnerne nåede sandsynligvis de japanske kyster, da de hollandske købmænd – de var de eneste, der faktisk fik lov til at handle i Japan – transporterede dem på deres skibe under deres havoverfart.

I stedet for at opbløde formalet kaffe i timevis, brygges kaffe i Kyoto-stil dråbe for dråbe, mens hver eneste vandperle hældes gennem kaffepulveret. Denne metode afføder en traditionel, fortryllende og smuk proces.

Mange asiatiske lande, fra Thailand til Vietnam og Indien, har udtænkt deres egen version af den kolde drik, for det meste baseret på den varmbryggede kaffemetode og nogle gange ved hjælp af instant kaffe. Hvad angår USA, er koldbrygget kaffe først blevet populært i det sidste årti. I nyere tid er der begyndt at dukke et par koldbryggesystemer op på caféer og cafeterier rundt om i USA, der minder om det, man engang kunne finde i Kyoto.

Der er sandsynligvis et par enkle grunde til, at denne nye trend er opstået. Først og fremmest er tilberedning af koldbrygget kaffe ret praktisk og kræver ikke ret meget manuelt arbejde, hvilket gør det perfekt til kaffebarer, som har til hensigt at fremvise kaffe som en form for kunst. For det andet er det en meget kreativ og original måde at skabe en dejlig og elegant kaffeoplevelse på. Sidst, men ikke mindst, kan denne dejlige kaffedrik understrege de originale egenskaber ved kaffe med kun én oprindelse bedre end mange andre!

Den bedste kaffe til koldbrygget kaffe

Lad os gøre det klart! Den rigtige måde at svare på er, at du frit kan bruge din foretrukne mellem- eller mørkristede kaffe.  Selvom du kan bruge den kvalitet, du foretrækker, anbefales det stærkt at være opmærksom på malingens størrelse. Det er selve størrelsen, der betyder  noget , da det er grovmalet kaffe, du skal bruge.

Koldbrygget kaffe lader forskellige smagsprofiler komme ud af dine bønner, og det er derfor, du måske opdager, at du er klar til at prøve andre ristninger, end dem du foretrækker til en varmbrygget kaffe. Mens lettere ristninger generelt har en tendens til at øge de syrlige kvaliteter, vil de ved koldbrygning blive afdæmpede. Du vil sikkert selv opdage, at mørkere ristninger vil vise sig at være mere egnede.

Ikke desto mindre vil en medium mørk ristning, der helst skal være 100 % Arabica, give din kolde brygningsproces en dejlig nødde- og chokoladesmag, hvilket resulterer i en omsluttende og afbalanceret aroma. Du er selvfølgelig altid velkommen til at eksperimentere og finde ud af, hvilket valg der matcher din smag!

I modsætning til hvad mange måske tror, er kaffe blevet nydt kold i umindelige tider, og kan have været standardmåden at indtage det på i flere samfund. Det glæder os at kunne se, at denne vane i vid udstrækning bliver genopdaget af cafeterier og kaffeelskere, når sommeren nærmer sig!


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.