Instant kaffe er perfekt, når du ønsker en hurtig “tag med”, uden at skulle bruge kaffeudstyr. Nem at lave og transportabel; instant kaffe er ideel til at have i dit skab eller til brug på farten. I følgende artikel vil vi udforske hvordan du laver en god instant kaffe derhjemme. Øjeblikkeligt!
Instant kaffe produceres af kaffebønner via fremstillingsprocesser, der resulterer i korn eller pulver, eller i et flydende koncentrat. Selvom mange insisterer på, at instant kaffe ikke er ægte kaffe, er næsten 50 % af verdens kaffe faktisk instant.
Hver år sælges omkring 40.000 ton instant kaffe i USA, og i nogle lande er det endnu mere udbredt end brygget kaffe. Ikke desto mindre har det at fange den ægte essens af kaffebønner og dens smag været en vedvarende udfordring, som har varet i mere end to århundreder, hvor organisationer arbejder på at kopiere duften og aromaen, der findes i friskbryggede, hele kaffebønne. Lad os nu se, hvordan instant kaffe fremstilles, og hvad det kræver at gøre det lækkert!
Ristning
Det begynder alt sammen med ristningen. Først ristes grøn kaffe for at bringe deres smag og aroma ud. Processen udføres traditionelt i et risteanlæg: bønnerne anbringes i en roterende tromle sammen med varme forbrændingsgasser. Det tager mellem 8-15 minutter ved temperaturer op til 165 grader. Den kontinuerlige ristning med væskeunderlag er et eksempel på en anden mulighed, der muliggør en blidere smags og bibeholdelse af aroma på grund af den lavere ristetemperatur.
Maling
Kaffen omdannes til pulver ved at ruller med delekærve, som bruges til at knuse bønnerne, hvilket opnår en fin formaling med en partikelstørrelse mellem 0,020 og 0,043 tommer.
Efter at være blevet ristet og malet, opløses den malede kaffe i vand og lades sive ved temperaturer mellem 150 grader og 180 grader. Det resulterende koncentrat vil være mellem 15-30 % med hensyn til masse. Til sidst bruges enten vakuumfordampning eller nedfrysningskoncentration til at skabe det endelige produkt.
Sprøjtetørring
Sprøjtetørring involverer varm gas eller højtryksvakuumudstyr, og kan bruges til at fordampe vand fra ekstrakten af brygget kaffe. Sprøjtetørring bruges ofte til at tørre en væske hurtigere, og opnå et tørt pulver.
Dyseforstøvning
Denne proces tager mellem fem og tredive sekunder, afhængigt af partiklernes størrelse, hvilket reducerer fugtigindholdet i instant kaffe betydeligt.
Den frysetørrede kaffe er næsten klar
For at lave det endelige produkt fryses ekstraktet, og vandet fjernes i en proces kaldet sublimering; hvor et fast stof overgår direkte til gasfasen og springer dets flydende tilstand over.
Aromatisering
Aromatiske smagsstoffer tilsættes den instant kaffe for at erstatte det, der går tabt under brygningen og tørreprocessen. På dette tidspunkt finder produktets omdannelse til en opløselig form sted.
Lad os nu udforske, hvad det kræver at tilberede en lækker instant kaffe!
Vi anbefaler, at du følger disse simple tips til at forbedre din kop kaffe, så du kan gøre din instant kaffe-oplevelse endnu bedre! De vil hjælpe dig med at revurdere din opfattelse af instant kaffens omdømme, og vil give dig mulighed for at prøve noget helt uventet med hensyn til smag.