instant kaffe instant kaffe

Sådan laver du god instant kaffe

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Instant kaffe er perfekt, når du ønsker en hurtig “tag med”, uden at skulle bruge kaffeudstyr. Nem at lave og transportabel; instant kaffe er ideel til at have i dit skab eller til brug på farten. I følgende artikel vil vi udforske hvordan du laver en god instant kaffe derhjemme. Øjeblikkeligt!

Instant kaffe produceres af kaffebønner via fremstillingsprocesser, der resulterer i korn eller pulver, eller i et flydende koncentrat. Selvom mange insisterer på, at instant kaffe ikke er ægte kaffe, er næsten 50 % af verdens kaffe faktisk instant.

Hver år sælges omkring 40.000 ton instant kaffe i USA, og i nogle lande er det endnu mere udbredt end brygget kaffe. Ikke desto mindre har det at fange den ægte essens af kaffebønner og dens smag været en vedvarende udfordring, som har varet i mere end to århundreder, hvor organisationer arbejder på at kopiere duften og aromaen, der findes i friskbryggede, hele kaffebønne. Lad os nu se, hvordan instant kaffe fremstilles, og hvad det kræver at gøre det lækkert!

Kaffebønner
kaffeproduktion

Produktion af instant kaffe

Ristning

Det begynder alt sammen med ristningen. Først ristes grøn kaffe for at bringe deres smag og aroma ud. Processen udføres traditionelt i et risteanlæg: bønnerne anbringes i en roterende tromle sammen med varme forbrændingsgasser. Det tager mellem 8-15 minutter ved temperaturer op til 165 grader. Den kontinuerlige ristning med væskeunderlag er et eksempel på en anden mulighed, der muliggør en blidere smags og bibeholdelse af aroma på grund af den lavere ristetemperatur.

Maling

Kaffen omdannes til pulver ved at ruller med delekærve, som bruges til at knuse bønnerne, hvilket opnår en fin formaling med en partikelstørrelse mellem 0,020 og 0,043 tommer.

Efter at være blevet ristet og malet, opløses den malede kaffe i vand og lades sive ved temperaturer mellem 150 grader og 180 grader. Det resulterende koncentrat vil være mellem 15-30 % med hensyn til masse. Til sidst bruges enten vakuumfordampning eller nedfrysningskoncentration til at skabe det endelige produkt.

Sprøjtetørring

Sprøjtetørring involverer varm gas eller højtryksvakuumudstyr, og kan bruges til at fordampe vand fra ekstrakten af brygget kaffe. Sprøjtetørring bruges ofte til at tørre en væske hurtigere, og opnå et tørt pulver.

Dyseforstøvning 

Denne proces tager mellem fem og tredive sekunder, afhængigt af partiklernes størrelse, hvilket reducerer fugtigindholdet i instant kaffe betydeligt.

Den frysetørrede kaffe er næsten klar

For at lave det endelige produkt fryses ekstraktet, og vandet fjernes i en proces kaldet sublimering; hvor et fast stof overgår direkte til gasfasen og springer dets flydende tilstand over.

Aromatisering

Aromatiske smagsstoffer tilsættes den instant kaffe for at erstatte det, der går tabt under brygningen og tørreprocessen. På dette tidspunkt finder produktets omdannelse til en opløselig form sted.

Tilberedelsen af instant kaffe

Lad os nu udforske, hvad det kræver at tilberede en lækker instant kaffe!

  • Opvarm en kop vand.  Til en portion skal du bruge 240 ml. Fjern vandet fra varmen, før det begynder at koge.
  • Tilføj en eller to teskeer instant kaffe til et krus, efter du har tjekket din beholders mærkat for at finde ud af, hvor meget instant kaffe, du bør bruge, for at opnå den bedste smag.
  • Opløs forsigtigt kaffen ved hjælp af en spiseskefuld koldt vand for at forbedre smagen på din kop.
  • Hæld det varme vand forsigtigt i kruset og husk at efterlade plads, hvis du planlægger at tilsætte lidt mælk eller fløde.
  • Bland sukker eller krydderier afhængig af smag. Vi kan godt lide at tilføje en teske sukker eller kakaopulver og/eller kanel, hvilket vi synes smager fantastisk!
  • Tilsæt mælk eller fløde, hvis du ikke har lyst til sort kaffe. En ske komælk, mandelmælk eller alle andre muligheder, du har til rådighed, vil gøre din kaffe lettere og mere cremet!
  • Rør rundt i din instant kaffe, indtil den bliver ensartet i farve, og nyd!

Vi anbefaler, at du følger disse simple tips til at forbedre din kop kaffe, så du kan gøre din instant kaffe-oplevelse  endnu bedre! De vil hjælpe dig med at revurdere din opfattelse af instant kaffens omdømme, og vil give dig mulighed for at prøve noget helt uventet med hensyn til smag.


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.