Fra elBullis hjerte til smage fra hele verden, hvor der gøres holdt ved finere konditorikunst
Han voksede op i en familie, som altid var dedikeret til den kulinariske verden, og det var hans bror, Ferran – en af de største eksponenter inden for haute cuisine – der introducerede kogekunsten for Albert Adrià. Således begyndte en rejse i 1985, der efterfølgende formede hans karriere. Hans eventyr begyndte ved komfurerne på elBulli, som første gang lå som nummer 1 på listen over verdens 50 bedste restauranter i 2002.
I Cala Montjoi, en bugt ved Costa Bravo, ligger elBullirestaurante, der repræsenterer en opfindsom haute cuisine-skaber. Det var her, den unge Albert raffinerede sine færdigheder inden for forskellige kulinariske områder og fandt sit stærkeste kunstneriske og faglige udtryk i disciplinen konditori. Den tid, han brugte på elBulli, nærede hans nysgerrighed og ambitioner, hvilket fik ham til at reflektere over den særlige måde, hvorpå innovation kan bidrage til finere konditori, og over hans egen rolle som pioner.
Hans første bog, Los postres de elBulli (elBullis desserter), var resultatet af en lang proces, som førte Adrià mod en ny og personlig vision om konditori i restauranten. Hans tilbagevenden til elBullis afdeling for research og udvikling var et skelsættende kapitel i hans karriere.
I år 2000 blev elBullitaller lanceret i Barcelona: Et laboratorie for kulinarisk kreativitet tilknyttet elBullirestaurante under ledelse af brødrene Adrià og kokken Oriol Castro. elBullitaller, der lå i et palads fra det 18. århundrede, var det første uddannelseskursus i verden, som blev åbnet af en restaurant.
Alberts kulinariske rejse udmærkede sig ved to grundlæggende principper: eksperimenter og samarbejde. Den perfekte kulmination af alt dette er elBarri i Barcelona. Projektet forbandt fem restauranter med hinanden, alle under Albert Adriàs ledelse, hvilket revolutionerede tilgangen til kogekunst i den catalonske hovedstad, som derfor kom på det internationale kulinariske landkort, og vejen blev banet for mange nye virksomheder. Dette gjorde området omkring Tickets, Enigma, Bodega 1900, Hoja Santa og Pakta til et vigtigt økosystem for haute cuisine.
Særligt Enigma er et rum med et usædvanligt og enestående look, som man får adgang til med en kode, der gives, når man bestiller bord. Gennem teknikker og smagsvarianter, som hylder hinanden, nedbrydes grænserne mellem gastronomiske og sensoriske oplevelser fuldstændigt, og vi finder os selv indhyllet i en menu, som er opdelt i tre akter, hvor mange af retterne fuldendes eller tilberedes direkte ved bordet. Oplevelsen involverer to en halv times gastronomisk glæde og nydelse, designet med en rytme, som lader os få det fulde udbytte af hver mundfuld, mens spiseområdet udskiftes flere gange i løbet af måltidet.
På Enigma kan man nyde Specialty Coffee 1895 af Lavazzas kaffedesignere Avanguardia V og Cocoa Reloaded, en ny og fordybende måde at skabe, beskrive og smage kaffe på. Mikropartiet af 100% Arabica Avanguardia V i en yderst begrænset udgave er en hyldest til den indonesiske kaffekulturs fortræffelighed. Dens omhyggeligt kultiverede kaffebønner, der er dyrket højt oppe, har en unik smagsprofil af sød frugt med noter af blomme og tørret abrikos i hver kop. Cocoa Reloaded Specialty-blandingen indeholder til gengæld den umiskendelige essens af chokolade med noter af krydret kanel og appelsinmarmelade. Begge disse specialkaffer serveres enten gennem espresso-udtrækning eller efter at være blevet lavet med en mokkakande.
Enigma
I 2011 lukkede elBulli restaurante dørene for to år senere at blive til elBullifoundation: En vision om fremtiden, hvor der medfulgte en pligt til at give en stemme til arven fra elBulli. Samtidig blev Tapas: la cocina del Tickets (Tapas, Tickets-køkkenet) udgivet. For Albert Adrià er tapas uløseligt forbundet med fester, overraskelser og glæde. For eksempel er tapas på Tickets mere end blot en måde at spise på – det er en måde at leve på, som vi også kan finde i Torino på restauranten Condividere.
Tickets
I 2015 præsenterede Lavazza og Albert Adrià haute cuisine-bogen Cooking Coffee: 23 recipes, hvori kaffe ikke blot blev behandlet som en enkel ingrediens, men som helten i den nye evolution af smag. Takket være det kreative og eksperimenterede bidrag fra Lavazza, udviklede konceptet med kaffe som en drik sig til enestående og kalejdoskopiske kombinationer af væske, fast form, gas og kugledannelse. Det er en hyldest til kaffens smagsvarianter, men også en fryd for øjnene, som udforsker de mange forskellige bryggemetoder og dykker ned i kulturen og den tætte forbindelse mellem baristaen og kokken. De er begge fagfolk, som udfører stringente forberedelser med et skarpt fokus på det endelige resultat og perfekt, kunstnerisk præsentation, mens de er yderst opmærksomme på hver eneste detalje. Et par eksempler på dette er korkproppen, som er lavet af sød kaffedamp, eller det delikate og stemningsfulde kirsebærtræ med amaretto og “coffee cloud”.
Korkprop lavet af sød kaffedamp – Cooking Coffee
Kirsebærtræ med amaretto og “coffee clouds” – Cooking Coffee
2016 var året med 50 Days by Albert Adrià i London, efterfulgt af åbningen af Cakes & Bubbles et par år senere. Den prestigefyldte Café Royal var vært for et konditori-afsnit, inspireret af La Dolça, det højt elskede område på Tickets til alle desserterne. Her er det ligeledes muligt at nyde Specialty Coffee 1895 af Lavazzas kaffedesignere: Calima, en colombiansk kaffe med enkel oprindelse, som vokser i en højde på 2.000 meter, karakteriseret af en sød, aromatisk profil med noter af litchi og papaya.
Samarbejdet mellem kokkene Albert og Ferran Adrià og den spanske kok og restauratør José Andrés førte også til skabelsen af Mercado Little Spain. Tre restauranter med fuld service, 15 fødevare- og detailkiosker samt to barer hylder spansk gastronomi på Manhattan. Rummet er et ægte kærlighedsbrev til Spanien, som repræsenterer en kulinarisk rejse, der når ud i alle hjørner af et land, som har nogle af verdens rigeste gastronomiske traditioner.
Vi kan uden tvivl hævde, at Albert Adriàs rejse fortsætter med at være defineret af innovation, samarbejde og en utrættelig søgen efter fortræffelighed i kogekunsten, selv i dag. Elementer, som repræsenterer det perfekte match, skabt af Albert og Lavazza.
Cakes & Bubbles