Frappuccino-opskrift Macchiato-kaffe

Sådan laver du en macchiato-kaffe derhjemme

Af Lavazza Team 2-3 minutter

Macchiato-kaffe, der også kaldes espresso macchiato eller caffè macchiato, er i enkle vendinger en espresso med en sjat sædvanligvis skummet mælk. Det italienske udtryk "macchiato" kan i virkeligheden oversættes til farvet eller plettet, hvilket henviser til de mærker, som mælken, der almindeligvis tilsættes mørk og stærk espresso, laver, når den lysner farven på kaffen og gennemtrænger dens afbalancerede og sorte overflade.

Nogle siger, at macchiato blev født ud af behovet for at markere forskellen mellem espresso med en smule mælk og en kaffe med mælk. En macchiato-kaffe kombinerer den klassiske espressos robuste, dybe og fyldige smag med et afbalanceret strejf af cremethed, som den får fra sin genkendelige mælkeplet . Mens de fleste lande har taget det traditionelle italienske navn til sig, bruger enkelte lande et andet. Leder du for eksempel efter en macchiato i Portugal, skal du bede om en cafe pingado, der henviser til den inkluderede mælkedråbe, når du bestiller.

Én findes i form af latte macchiato, bogstaveligt talt “farvet mælk”, der består af en skummende drik, hvori hovedingrediensen er mælk, mens espresso – generelt omkring halvdelen – tilsættes ovenpå.

Følg trinnene for at lave en macchiato-kaffe

Macchiato-kaffe har udviklet sig gennem årene, da kaffebarer og -kæder gennem tiden har forsøgt at genoplive og krydre deres udvalg og produktsortiment. Desuden kan macchiato forstærkes med sirup med smag, såsom karamel eller vanilje. Selvom nogle forbrugere måske anser det for endnu mere lækkert på den måde, kan kaffepurister se det som helligbrøde.

I de følgende afsnit vil vi se på, hvordan man tilbereder en enestående macchiato-kaffe i henhold til den italienske tradition og den mest klassiske opskrift.

Trin 1: Ingredienser og udstyr

For at blande den karakteristiske og bitre smag af espresso med en fløjlsblød mælkeagtig smag er alt, hvad du behøver:

 Det nødvendige udstyr er en kaffekværn, en espressomaskine, en mælkedamper og til sidst en espressokop.


Trin 2: Mal dine kaffebønner

Først skal du male dine kaffebønner. For at opnå den bedste smag anbefales det på det kraftigste at gøre dette lige før brygningen. Sørg desuden for at male dem fint for at få den rigtige tekstur til din brygningsmetode. Bryg et shot espresso ved hjælp af en espresso-maskine, en mokkakande eller det udstyr, du har ved hånden.

Trin 3: Damp din mælk

Det er tid til at dampe din mælk. Det er dog kun en lille mængde, du skal bruge. Hæld din mælk i en kop, isæt skummestaven på din espressomaskine og skum, indtil den bliver dobbelt så stor. Hvis du ikke har en mælkeskummer eller en stempelkande,  kan du stadig opvarme mælk i mikrobølgeovnen eller i en gryde på komfuret, lige før du hælder den i en murerkrukke og ryster eller pisker den, indtil den er helt skummet.

Hvis du spekulerer over, hvad der er den bedste mælketype til din macchiato-kaffe, så er det bedste valg uden tvivl sødmælk. Det skummer bedst, da det har et højere indhold af mælkefedt og -proteiner. Under alle omstændigheder bør du sørge for at din mælk er så frisk som muligt for at opnå det bedste resultat!

Trin 4: Hæld din dampede mælk i espressoen

Nu hældes den dampede mælk i espressoen. Kunsten ved denne drik består i, hvordan du udfører dette trin. Sørg for at hælde det i midten , så pletten af mælk vil være synlig på overfladen. 

Trin 5: Pynt eventuelt, hvis du vil

Som allerede nævnt kan du pynte din macchiato med flødeskum eller sirup, hvis du har. Tid til at servere og nyde!

Her er de enkle tips, du skal følge for at brygge en velsmagende og lækker italiensk macchiato-kaffe, der er lige så velsmagende som den, du ville bestille i dit yndlingskaffehus!


Kundeservice

Har du brug for hjælp? Se vores ofte stillede spørgsmål eller kontakt os.