TILBAGE
8 minuti
40 Hands

Asnakech og det grønne guld

Udgivet den 16 marts 17

Jeg hedder Asnakech Thomas Biene, og jeg er kaffebonde. Jeg elsker mit arbejde, som jeg er beæret over at udføre i Etiopien, hvor det hele begyndte.

 

 

Det var her, i dette land, at kaffen først blev opdaget og blev en næringskilde for landets indbyggere, længe før den blev kendt i hele Afrika og resten af verden. Nu som dengang er kaffe stadig en måde at opnå en bedre social position på, som markant kan ændre vores betingelser. Det er derfor, jeg arbejder sammen med en række foreninger og virksomheder, herunder Lavazza, for at støtte landmændene, undervise dem og videregive min store lidenskab.

Jeg ved, at det måske lyder underligt, men jeg snakker til mine planter, og jeg kan forstå dem. Hver dag er der en ny udfordring at klare. Jeg kan høre dem om morgenen, når de kalder på mig: “Min kære, jeg har brug for næring.” eller “Hej, en eller anden, tag dig af mig.” Hver plantage skal beskæres korrekt, tørre grene skal skæres af, og jorden nedenunder skal holdes ren og fin og fri for græs. Jeg bruger kun naturlig gødning såsom kompost, som holder planterne sunde, gør bladene skinnende og sørger for store og runde bær.

 

 

 

Kaffen er så dybt forankret i vores traditioner, at den regnes for at være lykkevarslende.

Hvis en mand på udkig efter en kone kommer ind i et hus, hvor man skal til at servere kaffe, betyder det, at han er kommet til rette sted, og at ægteskabet vil komme til at fungere godt.

Det samme gælder for forsoninger. Hvis der har været et langvarigt skænderi, sender familierne deres diplomater hen for at afhjælpe problemet. Hvis Abol Bunna, “kaffe lige på kogepunktet”, er klar, når man kommer ind i huset, slutter man fred og stopper enhver diskussion.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

For mig er kaffe lig med lykke. Se bare på mit folks ansigter: De smiler, selv når de er trætte.

Det er en sund drik, som giver ny energi og bringer mennesker tættere på hinanden ved at samle dem og give dem et fællesskab.

Her kalder vi det grønt guld eller rygraden i vores land, og derfor skal Afrika sørge for, at hver eneste af dets indbyggere har adgang til denne unikke drik.

 

 

Mit mål er at hjælpe med at gøre afrikansk kaffe til nummer et i verden, og derfor fortsætter jeg med at producere den, så længe jeg lever. Jeg elsker kaffe, og jeg vil dyrke den til det sidste, velvidende at jeg har bidraget ved at give mit land og andre kontinenter et kvalitetsprodukt. Når alt kommer til alt, gør alle former for fortrinlighed verden til et bedre sted.

 

 

 

*Asnakech Thomas Biene is one of the protagonists of the 2015 Lavazza calendar – Earth Defenders.

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...