Ernst Knam

Ernst Knam, født i Tyskland i 1963, men i dag bosiddende i Milano, er kendt som kongen af chokolade. Han kom til Italien sidst i firserne efter en lang pilgrimsrejse rundt til de større europæiske byer (og deres Michelin-restauranter). Han var elev hos Gualtiero Marchesi, før han startede sin egen virksomhed, udviklede sin kunst og blev en af de førende konditorer i Milano og hele verden.

 

Det var i 1992, han åbnede sit nu legendariske konditori i nummer 10 på Via Anfossi i Milano. Hans kunstnerier skelner straks sig selv takket være sin sofistikering og usædvanlige kombinationer. Hans kreationer respekterer årstidens råvarer, og hans fortolkninger af chokolade, krydderier og frugt gør hans kager helt unikke.

Med sin langvarige fascination for den kreative verden, uanset genre, er hans kreationer ofte resultatet af indflydelser og fusioner fra design, mode, arkitektur og kunst. Knam var ansvarlig for at designe og stå for maden til forskellige modefolk, fra John Richmond til Cesare Paciotti, under modeugen. Her fik han sin inspiration fra materialer, farver og tilbehør, som han kombinerede med former og smage. Men han har også samarbejdet med utallige kunstnere og designere, deriblandt Lorenzo Palmeri, med hvem han har skabt Home (is where I want to be), en chokolade-praline dedikeret til Verdensudstillingen 2015.

 

Derfor er det ikke overraskende, at Ernst Knam er den eneste konditor, der har været udnævnt til ambassadør for Verdensudstillingen, og derfor er med i det internationale netværk af meningsdannere, som skal viderebringe principperne forbundet med temaet for Verdensudstillingen: Feed the Planet, Energy for Life.

I de senere år er han blevet endnu mere berømt på grund af sit tv-program, ‘Il re del cioccolato’ (Kongen af chokolade), hvor man kan opleve ham arbejde hårdt på at glæde og forundre sine kunder, som endda inkluderer kendisser.

Han er også dommer i to Real Time-programmer, fra 2013 i ‘Bake Off Italia’ og siden 2015 i ‘Junior Bake Off Italia’, mens han i 2015 også var stjernen i ‘Che Diavolo di Pasticceria!’ (Et helvedes konditori!), hvor han rådgav italienske konditorier og bagere, som var i vanskeligheder og gerne ville forbedre sig.

 

Ernst Knam har modtaget utallige internationale priser, inklusive førstepræmien i Konditor-kategorien til Toque d’Or i Luzern i 1988 og 1990; tredjepladsen i kategorien Årets kok til Toque d’Or i Luzern i 1994; samt Italiens bedste konditori i 2004 i Bruxelles. Transcenderende grænser i køkkenet, som det er hans vane, og vandt også Det italienske sandwichmesterskab i Rimini, den store finale i Cancun og modtog juryens pris ved det europæiske mesterskab i Lyon i 2005. Desuden blev han udnævnt som Italiensk chokolademester 2009/2010, Italiensk mester af fingermad i 2011 og blev Verdensmester i is til verdensmesterskabet i isfremstilling i 2012 som kaptajn for det italienske hold og chokoladeskulptør.

 

Indtil videre har Knam udgivet 19 bøger, som handler om både fremstilling af kager og madlavning mere generelt. Hans seneste udgivelse er ‘La Versione di Knam — Il Giro d’Italia in 80 dolci’ (Knams version — Rundt i Italien med 80 desserter), udgivet af Giunti. 

De andre kokke

Harald Wohlfahrt
SE BIOGRAFI

Kevin Fehling
SE BIOGRAFI

Carlo Cracco
SE BIOGRAFI

Yannick Tranchant
SE BIOGRAFI

Ferran Adrià
SE BIOGRAFI

Massimo Bottura
SE BIOGRAFI