Ingen andre lande er så kendte som Frankrig for deres “savoir vivre”, kunsten af leve livet, som sammen med franskmændenes passion for kaffe er en vigtig del af deres nationale kultur. Med et årligt forbrug pr. indbygger på 5,6 kg kaffe ligger kærlighedens og Eiffeltårnets land i den midterste kategori i forhold til kaffeforbrug ved sammenligning af det gamle og det nye kontinent.
Kaffe nydes hovedsageligt derhjemme, hvor den tilberedes med kaffemaskiner eller stempelkander (pressestempel-kaffemaskiner), som er en fransk opfindelse fra 1900.
På trods af forkærligheden for et mere intimt forbrug er caféerne stadig godt besøgt og har en lang tradition i Frankrig. Her drikker man typisk en café au lait, ledsaget af en croissant eller “fransk ristet brød”, som er ristet brød med et par skefulde marmelade. Den franske café au lait består af en halv kop meget varm og kraftig filterkaffe (eller en dobbelt espresso) og en halv kop mælk, som ofte er skummende. Den perfekte café au lait tilberedes ved at hælde mælken og kaffen ned i en tyk skål, kaldet “Bol”, på samme tid.
I løbet af dagen elsker franskmændene at glæde deres smagsløg med en espresso (“petit noir”) eller en sort kaffe (“cafe noir”), som nogle gange er fortyndet med vand under navnet “lang” kaffe.
Ofte bestiller de en sort kaffe med cognac efter aftensmaden. En Café Granit, en sød og intens kaffe med mokkalikør, er en anden populær variant.