TILBAGE
5 minuti
Coffee Sips

Coffee Culture

Udgivet den 18 juli 17

Kaffetraditionen har dybe rødder i hele verden på trods af forskellige tilberedningsmetoder.

FRA NORD TIL SYD: EUROPA OG DEN MANGFOLDIGE KAFFEKULTUR

Nordeuropæere er vant til at drikke store mængder kaffe men i en noget fortyndet udgave. Finnerne har det højeste forbrug af kaffe pr. indbygger men foretrækker letristede blandinger.

 

I Centraleuropa, f.eks. i Tyskland, Østrig og Holland, foretrækker man en mellemristet kaffe.

 

Franskmænd, spaniere og italienere kan godt lide en mørk ristning og drikker overraskende nok mindre kaffemængder end skandinaverne.

Uanset hvordan og hvor: I hele verden forener kaffe mennesker og fremmer sociale kontakter.

UD OVER TE-TID: BRITERNE OG KAFFE

Selv i Storbritannien er der en lang kaffetradition: Her åbnede de første caféer i midten af det 17. århundrede, men der blev også serveret te. I starten var te meget dyrt og blev kun drukket af folk fra de velhavende overklasser. Først hen imod slutningen af det 18. århundrede, da afgifterne blev sænket, blev te tilgængeligt for selv middelklassen og arbejdsklassen.

Selv i dag foretrækkes te frem for kaffe i Storbritannien, især gennem traditionen med eftermiddagste (“Tea Time”). Dette udspringer nok fra det faktum, at kongefamilien altid har udvist en speciel forkærlighed for te. Men tilsyneladende er tingene ved at ændre sig, selv i Storbritannien.

En artikel i avisen London Evening Standard fra 28. juni 2012 citerede en undersøgelse, der viste, at 45 % af briterne tildeler en højere social status til kaffe end til te. 70 % af deltagerne med højere indkomst svarede, at de foretrækker kaffe.

Ikke desto mindre er der stadig lang vej for kaffen i Storbritannien: Briterne forbruger 2,3 kg kaffe pr. indbygger om året. Det svarer til lidt over en tredjedel af forbruget pr. indbygger i Tyskland.

 

 

MED SMAG: KULTUREN BAG ITALIENSK KAFFE

Italien er kaffelandet par excellence: Her er espressoen næsten hellig. Hvis du bare bestiller en “kaffe” i Italien, får du en espresso.

 

Espresso drikkes på alle tidspunkter af dagen på et par sekunder, som en kort pause, som regel ved disken i caféen.

 

Rigtig espresso drikkes faktisk i to eller tre slurke. Folk, der har brug for mere koffein, bestiller en “dobbelt kaffe”, hvilket vil sige en dobbelt espresso. I Italien drikkes cappuccino traditionelt set kun til morgenmaden, hvortil man som regel spiser noget sødt såsom en croissant. Mælken i cappuccinoen anses for at være en del af måltidet, og derfor undlader man at drikke den på andre tidspunkter af dagen, fordi den mætter for meget.

 

Italienerne foretrækker espresso til frokost, aftensmad eller endda sent om aftenen. For at tilfredsstille deres forkærlighed for kaffe forbruger italienerne i gennemsnit 5,6 kg pr. indbygger om året.

 

 

KAFFEKULTUR I TYSKLAND

Tyskerne har også et meget tæt forhold til kaffe, selvom tysk kaffekultur ikke er lige så veletableret som i Italien. Alle drikker kaffe på den måde, som de kan lide: Når som helst i løbet af dagen, stærk eller svag, med eller uden sukker eller mælk, fra en automat eller lavet i en moderne espressomaskine.

 

På et år drikker tyskerne ca. 6,7 kg kaffe per indbygger: 160 liter om året, hvilket svarer til ca. fire kopper dagligt. Siden de første kaffemaskiner kom på markedet i 2001, har kaffe tilberedt som individuelle kopper også erobret Tyskland. Siden da har mange – både på kontoret og derhjemme – skiftet til kapsel- eller pude-espressomaskiner, som tilbereder fremragende, frisk kaffe, der kan tilfredsstille enhver smag.


HOLLÆNDERNE OG “KOFFIETIJD”

I Holland svarer niveauerne af kaffeforbrug til dem i Tyskland: Ca. 6 kg pr. indbygger om året. I løbet af dagen drikker hollænderne meget kaffe: Om morgenen som en god start på dagen, mellem 10 og 11 i “koffietijd” (“kaffepausen”), i løbet af dagen for at få ny energi, samt ved sociale lejligheder på arbejdet. Om aftenen, efter aftensmaden, drikker hollænderne ofte kaffe i amerikansk stil.

 

Fra tid til anden forkæler de sig selv med en latte eller en latte macchiato, som i Holland kaldes “koffie verkeerd” eller “omvendt kaffe”, hvilket beskriver sammensætningen. I stedet for kaffe med lidt mælk er det mælk med en smule kaffe. Denne drik serveres i relativt små glas og er helt forskellig fra kopperne med fransk café au lait.

 

 

CAFÉ AU LAIT TILSAT LIDT FRANSK “SAVOIRE VIVRE”

Ingen andre lande er så kendte som Frankrig for deres “savoir vivre”, kunsten af leve livet, som sammen med franskmændenes passion for kaffe er en vigtig del af deres nationale kultur. Med et årligt forbrug pr. indbygger på 5,6 kg kaffe ligger kærlighedens og Eiffeltårnets land i den midterste kategori i forhold til kaffeforbrug ved sammenligning af det gamle og det nye kontinent.

 

Kaffe nydes hovedsageligt derhjemme, hvor den tilberedes med kaffemaskiner eller stempelkander (pressestempel-kaffemaskiner), som er en fransk opfindelse fra 1900.

 

På trods af forkærligheden for et mere intimt forbrug er caféerne stadig godt besøgt og har en lang tradition i Frankrig. Her drikker man typisk en café au lait, ledsaget af en croissant eller “fransk ristet brød”, som er ristet brød med et par skefulde marmelade. Den franske café au lait består af en halv kop meget varm og kraftig filterkaffe (eller en dobbelt espresso) og en halv kop mælk, som ofte er skummende. Den perfekte café au lait tilberedes ved at hælde mælken og kaffen ned i en tyk skål, kaldet “Bol”, på samme tid.

 

I løbet af dagen elsker franskmændene at glæde deres smagsløg med en espresso (“petit noir”) eller en sort kaffe (“cafe noir”), som nogle gange er fortyndet med vand under navnet “lang” kaffe.

 

Ofte bestiller de en sort kaffe med cognac efter aftensmaden. En Café Granit, en sød og intens kaffe med mokkalikør, er en anden populær variant.

I dag er kaffepausen et ritual, som forener Europa og Amerika.

USA – FRA “GRATIS GENOPFYLDNING” TIL FINE KAFFEBLANDINGER

Amerikanere elsker kaffe. Alle steder lige fra restauranter til bagelbutikker kan du få din kop fyldt op igen, blot ved at nikke.

 

De store amerikanske byer har flere caféer end noget andet sted i verden. De tilbyder et stort udvalg af kaffevarianter: Med mælk, kold kaffe, cappuccino, med vanilje, samt flere smagsretninger, end man kan forestille sig.

 

På trods af dette er det årlige kaffeforbrug pr. indbygger meget lavt: Det er ca. 4 kg lavere end gennemsnittet i lande på den anden side af Atlanterhavet.

 

En mulig forklaring kan være, at amerikanere ikke bruger ret megen tid på morgenmaden, eller fordi de ofte foretrækker kvalitet frem for kvantitet.

 

Flere og flere caféer forkæler faktisk deres kunder med fine blandinger. Herudover er hjemmeforbruget af kaffe i individuelle portioner og køb af kapsel- eller pude-kaffemaskiner steget ekstraordinært i de senere år.

 

I USA som i Italien er dét at drikke kaffe blevet en yderst behagelig og uundværlig daglig vane.

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...

MAGASIN
Litteraturcaféer

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Kaffe i Australien

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Drik en kaffe og betal for to

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Italiensk kaffe

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Coffee Culture

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Kaffens historie

Coffee Sips

LÆS MERE