TILBAGE
5 minuti
Coffee Sips

Kaffens historie

Udgivet den 18 juli 17

Fra det 19. århundrede og fremefter er kaffe blevet verdens mest populære drik efter vand.

KAFFENS HISTORIE KORT FORTALT: MELLEM LEGENDEN OG OPRINDELSEN

Kaffens historie er gennemsyret af utallige legender. Dens stimulerende effekt på menneskekroppen blev opdaget ved et tilfælde på samme måde som teens terapeutiske egenskaber – men mere end tusind år senere. Ifølge sagnet begyndte det hele i det 9. århundrede i Abessinien, i dag kendt som Etiopien. En hyrde, der levede i provinsen Kaffa, havde problemer med at få sine geder til at sove om natten. Han vidste ikke, hvad han skulle gøre, men munkene i et nærliggende kloster løste mysteriet: Gederne kunne godt lide at spise de bærlignende frugter fra en mystisk plante, kaffebusken. Drevet af en videnskabelig nysgerrighed tilberedte munkene et afkog med disse bær, og efter at have drukket drikken følte de sig alle fulde af energi.

 

 

KAFFE – “ÆDRU BERUSELSE”

Selv i dag regnes det etiopiske plateau for at være kaffens fødested. Derfra krydsede kaffen Det Røde Hav og ankom til Arabien. Kaffedyrkningen begyndte i Yemen i midten af det 15. århundrede. Fra pilgrimsbyerne Mekka og Medina blev kaffen hurtigt udbredt på hele den arabiske halvø. Indtil 1720 var havnebyen Mocha centrum for verdenshandelen med kaffe. Derfor blev der drukket “mokka” på de europæiske caféer indtil det 18. århundrede. Det var en meget dyr drik, som kun rige folk havde råd til. Med udvidelsen af det osmanniske rige i det 16. århundrede spredte kaffen sig til Lilleasien, Syrien, Egypten og det sydøstlige Europa. Hele den islamiske verden blev erobret af den “ædru beruselse” fra denne sorte drik, hvis navn i dag kommer fra de arabiske ord “qahwah” hvilket betyder “vin”, mens tyrkerne kaldte det “Kahweh”. Eftersom muslimer ikke må drikke alkohol, blev kaffe “islams vin”.

 

 

OPHØRET AF DET ARABISKE MONOPOL PÅ KAFFE

Araberne beskyttede kaffebærrene og de dyrebare frugter skinsygt og forbød strengt eksport af dem. Handelen med kaffebønner forblev under arabisk styre i mange år, indtil nogle frygtløse, hollandske handelsmænd fik modet til at smugle kaffebønner til Europa i det 17. århundrede. Her blev kaffebærrene dyrket i væksthuse og orangerier, før de ambitiøse, koloniale magthavere begyndte at dyrke dem på øen Java, i Colombia og i Kenya. Kaffe, som herefter blev en internationalt tilgængelig vare, blev “folks foretrukne drik” i mange lande i løbet af det 19. århundrede. Lavazzas historie begyndte i disse år, og faktisk blev virksomheden grundlagt i Torino i 1895. Det, der startede i 850 e.Kr. med en mystisk plante, er i dag den mest populære drik i verden efter vand.

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...

MAGASIN
Litteraturcaféer

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Kaffe i Australien

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Drik en kaffe og betal for to

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Italiensk kaffe

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Coffee Culture

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Kaffens historie

Coffee Sips

LÆS MERE