TILBAGE
Coffee Sips

Litteraturcaféer

Udgivet den 18 juli 17

BOGEN SOM DRIVKRAFT FOR UDVIKLING

Sammenhængen mellem kaffe, det kulturelle særpræg og litteraturproduktion i en by har altid været meget stærk. 

Bøger kan nemlig identificeres som en af drivkræfterne bag udviklingen af byen i tidens løb. De spiller ofte en vigtig rolle på de første steder, hvor møder og diskussion blandt tidens intellektuelle, filosoffer, politikere og fremtrædende personer finder sted. Disse steder var caféer og litteratursaloner.

Man kan ikke skrive en side om enten litterær historie eller kunsthistorie i det 19. århundrede uden at nævne navnet på en café.
P. Bargellini

EN REJSE TIL LITTERATURCAFÉERNE

Hvis den dog bare kunne tale, så ville en kop kaffe fortælle historier om smagen af frihed, kampen for ytringsfrihed og den intellektuelle aktivitet, der bidrog til skabelsen af kulturelle bevægelser.

 

Det er her, vi påbegynder vores rejse til verdens mest berømte litteraturcaféer i Italien.

 


 

TRIESTE

I en havneby som Trieste, som er scenen for blomstrende udvekslinger af produkter og idéer, synes tilstedeværelsen af vigtige litteraturcaféer at være en naturlig udvikling som en ny måde at opleve kultur på.

Vi er i Via Battisti 18. Vi står foran en elegant og raffineret glasdør. Bag ved denne dør findes et mødested for italienske og internationale forfattere såsom Ettore Schmitz, bedre kendt som Italo Svevo, Umberto Saba og James Joyce, som hurtigt blev centrum for den kulturelle entusiasme i det tidlige 20. århundrede.

 

 

 

MILANO, FIRENZE, ROM

I 1817, mellem Via Verdi og Via Manzoni,  få skridt fra domkirken, finder du en af caféerne, der blev et referencepunkt for den intellektuelle og politiske scene i Milano, og som blev valgt af patrioterne som mødested under De fem dage i Milano. 

I Piazza della Repubblica i Firenze sidder du måske ved det bord, hvor Marinetti skabte fundamentet til manifestet for italiensk futurisme for hundrede år siden.

For at gøre denne litterære rejse komplet skal vi også til Rom, ikke langt fra Den Spanske Trappe i Via Condotti. Her støder du på det, der engang blev kaldt  “Caffè strada di Condotta”, som nævnt i 1743 af Giacomo Casanova. Det er ikke overraskende, at den ældste litteraturcafé i Italien findes i hovedstaden.

 

Den måde, som vi kommunikerer og interagerer på, er meget vel ved at ændre sig. Men hvad der ikke har ændret sig, er glæden ved at tage en pause, dykke dybt ned i en bog og nyde den varme  omfavnelse fra en dampende varm kop kaffe.

 

 

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...

MAGASIN
Litteraturcaféer

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Kaffe i Australien

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Drik en kaffe og betal for to

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Italiensk kaffe

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Coffee Culture

Coffee Sips

LÆS MERE
MAGASIN
Kaffens historie

Coffee Sips

LÆS MERE