TILBAGE
TheCoffeeBook

B for Bearbejdning

Udgivet den 08 marts 18

Bearbejdningen er den metode, der bruges, når høsten er afsluttet, til at gøre de grønne kaffebønner klar til eksport.

Der er tre forskellige systemer:

·      Tørbehandling

·      Vådbehandling

·      Semi-vasket behandling

TØRBEHANDLING

Dette er den ældste arbejdsmetode, der blev anvendt i oldtiden i Mellemøsten af araberne og stadig bruges i lande såsom Brasilien, i Vestafrika og i Sydøstasien (Vietnam og Laos), hvor det temmelig tørre klima i høstsæsonen fremmer tørringen af bønnerne.

Under den tørre metode, som er billigere og kræver mindre arbejde, spredes de friskhøstede frugter ud i tynde lag og lufttørrer udendørs i 2-3 uger. Eksponeringen til sol i første omgang og derefter maskinens arbejde muliggør adskillelsen af kornet både fra pulpen, som nu er tør, og fra de to beskyttende membraner.

På denne måde opnås den såkaldte “naturlige kaffe”, som er ujævn og kendetegnet ved en grøngul farve hos Arabicakaffe og en grønbrun farve hos Robusta.

VÅDBEHANDLING

Dette er den mest udbredte proces i landene i Centralamerika (Mexico og Colombia), i Afrika (Kenya og Tanzania) og i Indien. Den blev udviklet af hollænderne i 1740 og anvendes i de lande, hvor det temmelig regnfulde klima ikke muliggør tørbehandling.

I modsætning til den forrige metode er dette system mere arbejdskrævende og besværligt, og processen skal opstartes senest dagen efter høsten for at undgå gæring.

Kaffebærrene udtages af en maskine, som adskiller exocarp og bønner. Kornene gæres derefter i store vandtanke i 1-2 dage, hvorunder et stof kaldet “planteslim”, som dækker bønnen, fjernes helt fra den. Derefter følger vaske- og tørringsfasen i solen eller i mekaniske tørremaskiner. Den fremstillede kaffe, som stadig bevarer papir- og sølvfilmen, opbevares til sidst i varehuse med god ventilation.

Med denne proces fremstilles den såkaldte “vaskede kaffe” eller “mild” kaffe, som er særligt værdifuld på grund af dens meget ensartede udseende med en grønblå farve hos Arabicakaffe og en grøngul farve hos Robusta.

B come beneficio_lancio_05
B come beneficio_lancio_06

SEMI-VASKET BEHANDLING

Dette er en ret ny teknik, der blev udviklet i starten af 1990erne, først i Costa Rica og siden i andre lande såsom Colombia og Brasilien.

Umiddelbart efter høsten plukkes kaffebærrene rene, og planteslimen fjernes delvist af en maskine for at forhindre gæring. Derefter bliver bønnerne tørret i solen eller i tørremaskiner for at eliminere den resterende planteslim.

De fremstillede kaffebønner kaldes “semi-vaskede”.

Dette system, der anvender en mindre mængde vand end den våde metode, er markant ressourcebesparende og derfor så vigtigt i disse lande.

 

 

 

 

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...

MAGASIN
S for Smag

LÆS MERE
MAGASIN
B for Bearbejdning

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
C for Crema

LÆS MERE
MAGASIN
B for Bitter

LÆS MERE
MAGASIN
E for Espresso

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
S for Smag

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
M for Maling

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
K for Koffeinfri

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
R for Ristning

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
I for Intensitet

TheCoffeeBook

LÆS MERE