TILBAGE
1 minut
TheCoffeeBook

C for Crema

Det er det ikon, der adskiller espresso fra andre metoder til kaffebrygning, og dens tykkelse skal være ca. 3 mm, svarende til 10 % af den samlede volumen (25-30 ml).

 

Når man ser på espressoen i koppen, er de elementer, der fremhæver kvaliteten af blandingen og tilberedningen, cremens farve (nuance og intensitet), konsistensen (kompakthed og kvalitet) og vedholdenheden (den tidsperiode, som den er stabil i, inden den falder fra hinanden).

 

Farven kommer fra karamellisering af sukker under ristningsprocessen, mens konsistens og vedholdenhed afhænger af emulsionen af proteiner under tilberedningen, herunder sukker, fedt og andre kolloider med høj molekylevægt.

 

Cremen er især resultatet af emulsionen mellem gas (CO2) og olier, der finder sted i filterholderkoppen under udtrækningsfasen ved hjælp af et højt tryk. I denne fase skabes de hvirvlende bevægelser i luft og vand ved 88°-95 °C og et tryk på omkring 9 bar, som gennem et forudgående tryk på kaffemaskinen skaber den typiske espressocreme i koppen.

C-come-creama-lancio-03
C-come-crema-lancio-02

En god espresso, som tilberedes med en 100 % Arabica-blanding, vil være karakteriseret ved en kompakt og vedvarende creme med en intens hasselnøddefarve og et rødligt, strålende genskær.

 

Blandinger, som også indeholder kaffe i Robusta-kvalitet, der indeholder mindre oliemængder, giver i stedet en mørkere og mere voluminøs creme med et mindre strålende genskær. 

 

Creme med en beige nuance, som nævnt før, tyder på en underudtrukken kaffe, mens mørke toner og et mørkt, mahogniagtigt genskær er typisk for en overudtrukken kaffe.

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...

MAGASIN
S for Smag

LÆS MERE
MAGASIN
B for Bearbejdning

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
C for Crema

LÆS MERE
MAGASIN
B for Bitter

LÆS MERE
MAGASIN
E for Espresso

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
S for Smag

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
M for Maling

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
K for Koffeinfri

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
R for Ristning

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
I for Intensitet

TheCoffeeBook

LÆS MERE