TILBAGE
5 minuti
TheCoffeeBook

K for Kaffe

Udgivet den 19 juli 17

 

Kaffe er en drik, der laves ved at male frøene fra planten rubiaceae fra planteslægten coffea, som er tropiske planter, hvis slægt omfatter mange forskellige arter (ca. 66). Kun to af dem dyrkes og sælges hovedsageligt: Arabicakaffe og Caneforakaffe, kendt som Robusta.

 

En kop kaffe består primært af vand, har et kalorieindhold på 1 Kcal og indeholder koffein (1,2 > 4 %), hvilket er et molekyle, som giver kaffen den karakteristiske, bitre note samt følelsen af irritabilitet og vågenhed hos dem, der indtager den.

 

En kop kaffe består helt præcist af:

 

0,01 % koffein

0,05 % lipid (cafestol)

0,05 % kulhydrater (glukose, fruktose)

0,6 % ANDET: syrer: chlorogensyre, kinin, citronsyre

Mineraler: kalium, svovl og magnesium

Vitaminer: A, E og K.

99,3 % VAND

 

 

KEMISK SAMMENSÆTNING AF EN KOP KAFFE

Videnskabeligt forskningsprogram, National Coffee Fund

planten

Kaffeplanten er en stedsegrøn, tokimbladet plante, der producerer blomster og frugter og vokser i varme klimaer i landene mellem Krebsens og Stenbukkens vendekredse. 

Kaffeplantager kræver normalt vand, især under den fulde vegetationsfase.

Frugten er en oval stenfrugt, som er grøn i umoden form og knaldrød ved fuld modning (hos nogle typer er farven knaldgul). Bærret (også kaldet kaffebær) har en ekstern exocarp (skræl) og en endocarp (pulp), som omslutter de to korn eller bønner, og er dækket af et papirlag (pergamino) og længere inde af en sølvfarvet foliemembran.

 

De to mest populære arter er:

C come caffè

Arabicakaffe

 

Denne art står for 70 % af verdensproduktionen og har en maksimal koffeinstyrke på 1,4 %. Derfor er Arabicakvaliteten mere aromatisk og blød mod ganen, men også mere syrlig.

 

De vigtigste dyrkningsområder: Brasilien, Colombia, Mexico, Guatemala, Etiopien og Indien.

C come caffè

Caneforakaffe (Robusta)

 

Har en høj koffeinstyrke (1,7 % > 4 %), er mindre aromatisk, men er karakteriseret ved en bitter eftersmag i munden og en stærk fylde.

Dens dyrkning repræsenterer 30 % af den samlede produktion i verden og er generelt billigere end Arabicavarianterne.

 

De vigtigste dyrkningsområder: Vietnam, Indonesien, Indien, Afrika og Brasilien.

 

BLANDING

Det er processen til kombination af forskellige kaffevarianter, der skal skabe forskellige smagsvarianter og intensiteter for at opretholde en konstant kvalitet.

 

Der findes følgende blandingstyper:

 

100 % Arabica: Syrligheden, sødmen og de mest raffinerede aromaer (for eksempel citrus og blomster) er fremhævet.

 

Arabicakaffe og Robusta: Den robuste kvalitet giver fylde, en bitter note og mere krydrede strejf af tobak og bitter chokolade.

 

RISTNING

Dette er en central proces i produktionen af kaffe, da den bestemmer de karakteristiske aromaer.

Den består i tilførsel af varme til bønnerne for at øge temperaturen og tilberedningstiden i henhold til specifikke profiler.

 

C come caffè
C come caffè

Produktion og markedsføring

Kaffen markedsføres i forskellige former:

 

Bønner

Dette er det råmateriale, der købes direkte af forbrugeren.

 

 

Formalet

Bønnerne gennemgår en malingsproces.

Kaffens malingskategori (dens kornstørrelse) varierer afhængigt af typen af bearbejdning og tryk, hvorigennem vandet udtrækker drikken:

• Espresso: fintmalet (9 bar tryk)

• Mokkakande: mediummalet (0,6 > 0,8 bar tryk)

• Filter: grovmalet kornstørrelse (tyngdekraft)

 

 

Opløselig og instant

Dette er det tørre produkt, der opnås via vandudtræk fra ristede kaffebønner og efterfølgende dehydrering.

 

Der findes to hovedteknologier til fremstilling af kaffepulver:

• Frysetørring: Den udtrukne kaffe behandles ved frysning og vakuumpakning

• Tørringsspray: Den udtrukne kaffe sprøjtes ind i en fordampningskanal, sælges i pakker og er klar til at blive opløst i vand eller mælk.

 

 

Enkeltdosis

Dette er emballagesystemet med forvalgte doser og et præcist trykpunkt, der bruges til at tilberede én kop kaffe med en kapsel eller pude.

 

Vi har fundet flere artikler, der måske er interessante for dig...

MAGASIN
S for Smag

LÆS MERE
MAGASIN
B for Bearbejdning

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
C for Crema

LÆS MERE
MAGASIN
B for Bitter

LÆS MERE
MAGASIN
E for Espresso

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
S for Smag

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
M for Maling

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
K for Koffeinfri

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
R for Ristning

TheCoffeeBook

LÆS MERE
MAGASIN
I for Intensitet

TheCoffeeBook

LÆS MERE