Risalamande med kaffe-havsalt karamel sauce - Opskrift til 6 personer

Ingredienser
  • Risalamande
  • Du skal bruge følgende ingredienser:
  • • 2 dl grød ris
  • • 1 liter + 1 dl sødmælk
  • • 2 dl vand
  • • 1 tsk. havsalt
  • • 1 fed stang vanilje
  • • 1/2 liter fløde
  • • Rørsukker til tilsmagning
  • • Ristede mandler
Tilberedning

Fremgangsmåde:

 

•Kom grødris, vand og havsalt i en gryde og lad det koge i ca. 2 min., til vandet næsten er fordampet. Vær opmærksom på at det ikke brænder på.

 

•Tilsæt sødmælk.

 

•Blad kornene fra vaniljestangen med en halv tsk. rørsukker, så du får en jævn vaniljesukker.

 

•Fordel vaniljesukkeren i grøden. Kom også vaniljestangen i gryden da der stadig kan sidde en masse vanilje tilbage. Det giver ekstra smag.

 

•Når sødmælken små simrer skrues der helt ned for varmen. Grøden skal derefter ligeså stille samle sig. Rør i gryden ca. hvert 10 min.

 

•Det tager ca. 1 time, før grøden er klar.

 

•Når grøden er klar sættes den på køl, til den er helt nedkølet.

 

•Tip: Tilsæt 1 dl ekstra sødmælk for at gøre grøden mere cremet. Dette gør samtidig, at grøden ikke bliver for fast, når den nedkøles. Den ekstra dl sødmælk gør også, at grøden ikke skiller, når den vendes i den let pisket flødeskum, da det mindsker omrøringerne.

 

 

•Når risengrøden er nedkølet, piskes fløden, til den begynder at trække spor. Den må ikke piskes fast – fløden skal kun lige tykne.

 

•Fjern vaniljestangen fra grøden vend herefter lidt efter lidt den let pisket fløden i.

 

•Obs. Vent med at komme fløden i grøden til den skal serveres. Så smager den bedst.

 

•Smag risalamande til med rørsukker hvis den mangler sødme. Der er også sødme i kaffe-karamel saucen, så pas på den ikke bliver for sød.

 

Mandler:

 

•Smut mandler og kom dem i ovnen, til de er let gyldne. Det gør dem mere sprøde og fremhæver smagen.

 

•Køl mandlerne ned hak dem groft.

  • Kaffe-havsaltkaramel-sovs
  • Du skal bruge følgende ingredienser:
  • • 150g sukker
  • • 1 dl. vand
  • • 150g fløde
  • • 1/2 dl. espresso eller stærk kaffe
  • • 30g smør
  • • 1 tsk. Havsalt (ca. 250 ml)

Fremgangsmåde:

 

•Kom sukker, smør og vand i en gryde og lad det smelte. Lad massen simre indtil den begynder at blive gylden. Pas på med at give den for meget farve.

 

•Bryg kaffen og lade den køle lidt. Bland den herefter med fløde.

 

•Kaffen og fløden hældes i sukkerblandingen under konstant omrøring.

 

•Lad karamellen samle sig og tag den herefter af varmen. Karamellen tykner med det samme, når den bliver kølet ned. 

 

•Tilsmag karamelsaucen med havsaltet. Start forsigtigt med saltet og smag efter om du vil bruge mere.

 

 

•Serveres varm til risalamanden.

 

•Kan gemmes i 6 dage på patentglas i køleskabet.